Tribunalul Covasna a dispus amendarea preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ), Tamas Sandor, cu o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, pentru refuzul de a pune în executare o sentinţă definitivă, în urma unei acţiuni în instanţă a Asociaţiei Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC), se arată într-un comunicat de presă remis vineri AGERPRES.
Potrivit sursei citate, Tribunalul Covasna a admis în data de 29 martie 2018 acţiunea ADEC şi a dispus amendarea preşedintelui CJ Covasna, Tamas Sandor, cu 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat, până la îndeplinirea obligaţiei de a înlocui inscripţia „Megyehaza” de pe faţada sediului instituţiei cu traducerea corectă în limba minorităţii a inscripţiei „Palat administrativ”.
„Anterior, prin Sentinţa Civilă nr. 307/18.03.2016 a Tribunalului Covasna, în dosarul nr. 53/119/2016, rămasă definitivă prin decizia nr. 690/R/2016 a Curţii de Apel Braşov, preşedintele CJ Covasna, domnul Tamas Sandor, a fost obligat de instanţă să înlocuiască inscripţia ‘Megyehaza’ amplasată pe faţada CJ Covasna cu traducerea corectă în limba minorităţii a inscripţiei ‘Palat administrativ’. Tamas Sandor a refuzat însă să pună în executare de bună voie sentinţa definitivă în termen legal, motiv pentru care ADEC s-a adresat instanţei de judecată pentru amendarea acestuia, potrivit prevederilor Legii nr. 554/2004. După ce ADEC a solicitat amendarea lui Tamas Sandor, acesta a îndepărtat inscripţia ‘Megyehaza’ de pe faţada CJ Covasna, dar a refuzat să amplaseze inscripţia cu traducerea corectă în limba maghiară a inscripţiei ‘Palat administrativ’, aşa cum i-a pus în vedere instanţa”, se arată în comunicatul de presă al ADEC.
Preşedintele fondator al asociaţiei, Dan Tanasă, a precizat, citat în comunicat, că „amenda dispusă de instanţă în acest caz va fi de câteva zeci de mii de lei”.
„Atitudinea de grof a domnului Tamas Sandor îl va ustura foarte tare la buzunar de această dată, pentru că amenda dispusă de instanţă în acest caz va fi de câteva zeci de mii de lei. Am dovedit încă o dată că în cele două judeţe UDMR nu doar că nu respectă legi, dar nu respectă nici măcar sentinţe definitive şi irevocabile ale instanţelor de judecată. Legea e lege şi trebuie respectată chiar şi în Covasna şi Harghita şi chiar şi de către membrii UDMR care ocupă funcţii publice”, se mai arată în comunicat.
Sentinţa a fost postată pe site-ul Tribunalului Covasna.
Preşedintele CJ, Tamas Sandor, nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES