Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe este una din unitățile spitalicești din țară, în care se derulează programul național pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin.

Pe pagina web a Ministerului Sănătății (www.ms.ro) se arată că acesta, cu sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice şi Fondurilor Europene – Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman, beneficiază de fonduri europene de peste 191 de milioane euro pentru derularea a cinci programe naționale de screening al: cancerului de col uterin, cancerului de sân, tuberculozei, hepatitelor B, C și D, precum și pentru screening prenatal. O parte din fonduri vor fi utilizate și pentru formarea  personalului medical din domeniile vizate de aceste proiecte.

Ce este screeningul?

Termenul desemnează procedurile pentru căutare a unei boli, înainte de apariția simptomelor specifice acesteia. Medicul care îi recomandă unui pacient să facă un „screening” pentru o anumită boală nu pornește de la primisa că pacientul este bolnav, ci dorește să elimine, mai degrabă, această posibilitate. Depistarea precoce a cancerului, de orice natură, este vitală în condițiile în care cancerul de col uterin, spre exemplu, depistat în stare incipeintă, are o rată de supraviețuire de peste 98% dintre cazuri. Chiar și diagnosticată într-un stadiu mai avansat, dar înainte de apariția metastazelor, aceasă boală are o rată de vindecare de peste 90%.

Screening în Sfântu Gheorghe

În reședința județului Covasna, testele sunt disponibile în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyan Kristof”, pe baza unei trimiteri de la medicul de familie.

Potrivit normelor metodologice privind organizarea si desfășurarea screening-ului în cancerul de col uterin, „organizarea și desfășurarea screening-ului în cancerul de col uterin se realizează în scopul reducerii incidenței și mortălității cancerului invaziv al cancerului de col uterin prin depistarea precoce, în stadii vindecabile, a leziunilor precursoare ale cancerului de col uterin și tratarea acestora înaintea transformării lor în cancere invazive. (…) Pentru participarea la screening-ul în cancerul de col uterin sunt eligibile toate femeile din grupa de vârstă 25 – 64 ani, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia colului uterin, netestate citologic în ultimii trei ani.” Potrivit legislației în vigoare, rezulatele analizelor în vederea depistării cancerului de col uterin se înregistrează prin intermediul unui sistem informațional unitar de suport pentru urmărirea și înregistrarea datelor, în vederea monitorizării și evaluării activităților de screening.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Spitalului Județean de Urgență Covasna, Balasz Gabriella, în anul 2017 nu au fost înregistrate solicitări pentru efectuarea screeningului, în vederea depistării precoce a cancerului de col uterin și nici în anul current, deocamdată, nu s-au înregistrat solicitări.

Ce este cancerul de col uterin și cum se diagnostichează?

Cancerul cervical, sau cancerul de col uterin este „o boală în care celulele maligne apar în cervix. Cervixul este porțiunea cea mai joasă și mai îngustă a uterului (organul cavitar, sub formă de pară în care crește fătul). Cancerul de col uterin de obicei se dezvoltă încet în timp. Cea mai frecventă cauză a cancerului de col uterin este infecția cu HPV (Human Papillomavirus), care este cauza apariției verucilor – negilor, inclusiv a celor genitali și poate duce la anumite modificări canceroase la nivelul cervixului uterin. În stadiu incipient, cancerul de col nu prezintă simptome, însă odată cu avansarea celulelor canceroase, este posibil să apară simptome precum: dureri la contactul sexual, sângerare vaginală între ciclurile menstruale sau după menopauză, anumite scurgeri vaginale cu miros neplăcut.” (sursa: www.sfatulmedicului.ro)

Cea mai des utilizată și mai puțin invazivă metodă de diagnosticare a cancerului de col uterin este Testul citologic Babeș-Papanicolau, care este indicat să fie realizat o dată la trei ani de la debutul vietii sexuale, dar nu mai târziu de vârsta de 21 de ani, urmând apoi o testare anuală până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Acesta este un test nedureros, fără riscuri, care poate indica din timp modificări ale celulelor colului uterin și implicit ajută în diagnosticarea precoce și tratarea acestui tip de cancer.

 

Oana-Mihaela Costache

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail