Întreţinerea şi repararea drumurilor şi trotuarelor se află pe primul loc în topul celor mai importante probleme cărora autorităţile locale din Sfântu Gheorghe ar trebui să le acorde atenţie în acest an, relevă un sondaj de opinie realizat de Primăria municipiului.
Potrivit acestuia, pe următoarele locuri sunt asigurarea alimentării cu apă şi canalizare, spaţiile verzi, salubritatea, amenajarea de noi locuri de parcare, precum şi reabilitarea şi dotarea clădirilor instituţiilor de învăţământ. La polul opus, sunt finanţarea cultelor, funcţionarea Poliţiei locale, construirea de locuinţe sociale, susţinerea echipei de baschet Sepsi SIC, aflată în prima Ligă, sprijinirea comunităţilor marginalizate, a adăpostului de câini şi a mai multor instituţii de cultură.
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că sondajul, realizat on-line printr-un chestionar postat pe pagina de internet a instituţiei, a avut rolul de a vedea dacă priorităţile municipalităţii coincid cu cele ale cetăţenilor.
„Pot să vă spun că nu suntem într-o situaţie foarte uşoară, practic, rezultatul sondajului confirmă ceea ce am spus de foarte multe ori: că societatea este extrem de segmentată şi că doleanţele cetăţenilor de foarte multe ori se bat cap în cap. Vă dau câteva exemple (…): sunt foarte mulţi care vor spaţii verzi (…), dar şi foarte mulţi care spun că ar fi nevoie de mai multe locuri de parcare”, a declarat primarul Antal Arpad.
Potrivit acestuia, sondajul a relevat, totodată, că numeroşi cetăţeni nu ştiu exact care sunt atribuţiile Primăriei, dovadă faptul că au cerut autorităţilor locale să aloce mai puţini bani Jandarmeriei, să modernizeze trecerea peste calea ferată sau să intervină pentru ca angajaţii unor instituţii deconcentrate ale statului să fie mai politicoşi.
„Sunt foarte multe propuneri venite din partea cetăţenilor, de la unele foarte concrete (…), până la propuneri foarte generale, cum ar fi să nu plece tinerii din ţară. (…) Sunt unele propuneri care nu sunt în concordanţă cu viziunea noastră (…), pentru că spun că nu ar trebui să finanţăm anumite instituţii de cultură sau echipe de sport. (…) Eu de foarte multe ori am spus că trebuie să încercăm să ţinem un echilibru între tot ce înseamnă investiţiile în infrastructură şi tot ce înseamnă investiţii în comunitate. Într-adevăr, investiţiile în infrastructură se văd foarte repede şi sunt foarte populare, dacă se poate spune aşa, în timp ce investiţiile în comunitate nu se văd de azi pe mine, dar sunt la fel de importante. (…) Eu cred că prin cultură şi prin sport putem face ca tinerii să aibă o viaţă sănătoasă şi să rămână în acest oraş. (…) În concluzie, foarte multe dintre propunerile formulate de cetăţeni se vor regăsi în bugetul oraşului, care va fi votat marţi în Consiliul Local Municipal’, a afirmat Antal Arpad.
Sondajul a fost realizat în perioada 29 ianuarie – 6 februarie iar la acesta au răspuns benevol 1.327 persoane din peste 54.000 de locuitori ai municipiului Sfântu Gheorghe.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES