Aproximativ 100 de elevi de gimnaziu, de la mai multe unități de învățământ din județ, au susținut, vineri, programe artistice, în cadrul Festivalului intitulat „Dans, muzică şi mişcare”- ce s-a desfășurat la Sfântu Gheorghe, în organizarea Școlii Gimnaziale „Nicolae Colan”. Manifestarea a avut ca scop socializarea elevilor și facilitarea realizării unui schimb de experiență între aceștia, dar și stabilirea de parteneriate între unitățile de învățământ.

Festivalul, ajuns la cea de-a III-a ediție, s-a derulat în cadrul unui proiect al Şcolii Gimnaziale „Nicolae Colan”, realizat cu finanţare de la Consiliul Local Sfântu Gheorghe, inițiatori și coordonatori fiind prof. Szocs Emese, directoare a școlii și prof. Szonda Kinga.

„Ideea acestui festival ne-a venit acum 3-4 ani, când, împreună cu doamna directoare am fost în Serbia, însoțind un grup de elevi din școala noastră la Festivalul Internațional al Copiilor, inițiat de școala cu care suntem înfrățiți din localitatea Magyarkanizsa. Ne-am gândit să încercăm să organizăm și noi un astfel de festival la care să participe școli din mediul rural. Fiecare școală participantă este primită / găzduită de câte o clasă din unitatea noastră: cu ei servesc cozonacul și ceaiul la începutul zilei, iar după spectacol organizează activități comune. Pentru realizarea acestui eveniment am depus în fiecare an un proiect de finanțare la Consiliul Local. Astfel a început totul.”- ne-a spus prof. Szonda Kinga, responsabilă de proiect.

La eveniment au participat, alături de copiii din școala gazdă, elevi de la Școala Gimnazială din Valea Mare, Școala Gimnazială „Henter Karoly” din Bodoc, Școala Gimnazială „Bibo Istvan” din Brateș și de la Liceul „Plugor Sandor” din Sfântu Gheorghe.

„Programul artistic a fost susținut de aproximativ 100 de copii și a fost urmărit de cam 300 de spectactori. Și în acest an, festivalul a făcut parte dintr-un proiect finanțat de Consiliul Local. Ne-au oferit sponsorizări și firma Bertis și Brutăria Dioszegi și pe această cale, mulțumim tuturor! În ceea ce privește scopul festivalului, ne-am propus, concret, să facilităm socializarea elevilor din mediul urban cu cei din mediul rural și crearea relațiilor de prietenie între aceștia. Ne-am propus, totodată, consolidarea relațiilor dintre unitățile de învățământ, cadre didactice, stabilirea de noi parteneriate.”- a declarat directorul Szocs Emese.

Legăturile create în urma acestui eveniment, se dovedesc a fi durabile:

„Acum suntem la a III-a ediție, și putem spune că ceea ce ne-am propus inițial, începe să dea roade: de exemplu, cu Școala Gimnazială <<Henter Károly>> din Bodoc colaborăm și în afara festivalului – clasa-gazdă (actuala a VII-a B) este invitată la Bodoc ori la activitățile din săptămâna Școala Altfel, ori la ultimul clopoțel. Astfel, se leagă prietenii, și în fiecare an elevii abia așteaptă să se întâlnească din nou.”- a spus prof. Szonda Kinga.

În cadrul festivalului, elevii au prezentat, în sala de sport a Școlii „Nicolae Colan”, diferite programe artistice – dansuri populare, dansuri moderne, recitaluri, dar și mici scenete.

Spectacolul a fost deschis prin dansurile populare prezentate de elevii clasei a II-a A, de la școala gazdă. Grupul de copii a fost pregătit de prof. Rapolti Istvan. Au urmat elevii de la Brateș, care au prezentat o scenetă și cântece, după care elevi ai Școlii din Valea Mare au prezentat un program  de dans modern. Elevele Kovács Katinka, Gergely Henrietta Mónika și Balog Anita din clasa a II-a B au interpretat, apoi, câteva cântece populare, după care publicul a urmărit momentul artistic al elevilor din Liceul de Arte „Plugor Sandor” din Sfântu Gheorghe și spectacolul Școlii din Bodoc. Festivalul s-a încheiat cu dansul popular prezentat de clasa a II-a B din cadrul Școlii „Nicolae Colan”, sub coordonarea prof. Rapolti Istvan.

Organizatorii și-au propus să deruleze festivalul și în anii care vor urma.

„Ne dorim să continuăm acest eveniment și chiar să îl ducem la un alt nivel, astfel încât la ediția a V-a să invităm și școli din țară, dar și din străinătate.”- ne-a mărturisit directorul Szocs Emese.

Ediția din acest an a festivalului a marcat și încheierea Zilelor Școlii „Nicolae Colan”.

„Nu este ușoară organizarea acestui eveniment, sunt momente când zic în gând că acesta a fost ultimul, dar după ce totul se liniștește și mă uit la pozele făcute în timpul festivalului, deja știu cum ar trebui să fie ediția următoare, ce ar trebui să schimbăm. Știu că momentele trăite de copii vor fi amintiri frumoase și pentru ei, și de aceea merită munca, energia depusă, oricât de mare ar fi!”- a mărturisit prof. Szonda Kinga.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail