În județul Covasna, tradițiile de iarnă nu pier. De 27 de ani, Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe adună în jurul său cete de colindători, care, în cadrul unui amplu festival, prezintă colinde  și obiceiuri practicate în preajma Crăciunului și a Anului Nou, așa cum le-au moștenit de la strămoși. 

Potrivit Agerpres,câteva dintre cele mai frumoase şi cunoscute colinde româneşti, printre care „Florile dalbe”, „O, ce veste minunată” şi „Iată vin colindători”, s-au făcut auzite în Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, dar şi în centrul municipiului unde a avut loc un spectacol în aer liber, ce a inclus şi jocuri cu măşti, capre şi urşi.

Printre participanţi s-a numărat şi ansamblul „Colinda” din satul Măţău, comuna Mioarele, judeţul Argeş, invitat pentru al patrulea an la acest festival.

„Satul Măţău se află la o distanţă de şapte kilometri de Câmpulung (…), iar ansamblul nostru va împlini în curând 40 de ani, o vechime care exprimă preţuire faţă de valorile folclorice din zonă, dar şi dorinţa şi preocuparea de a prezenta folclorul muscelean (…) De Crăciun noi colindăm prin toată ţara, dar am fost şi peste hotare, în Republica Moldova, în Bulgaria, Belgia şi Anglia şi am colindat la ceas de sărbătoare (…) Cu vremea am strâns trei generaţii în acest ansamblu şi ne luptăm să creştem şi cea de-a patra generaţie, care se apropie de clasa zero (…) Anul acesta am adus la festival un dans al măştilor, al urşilor şi al caprelor, dar şi un cerb, conform unui colind pe care l-am cules şi care, cred eu, se bucură de o anumită priză în spectacolul nostru (…) În judeţul Covasna sunt oameni deosebit de atenţi şi ospitalieri (…) Este pentru a patra oară când venim şi ne simţim aici ca acasă”, a declarat pentru AGERPRES, profesorul Cezar Neacşu, care coordonează ansamblul din anul 1971.

Printre cei care au cucerit publicul s-au numărat şi membrii grupului de datini şi obiceiuri „Răzeşii” al Centrului Cultural Tupilaţi, judeţul Neamţ, care au impresionat, de asemenea, prin frumuseţea portului popular.

„Suntem pentru a 22-a oară la acest festival, am venit cu un grup de colindători, cu jocul măştilor, jocul căpriţei şi hora de Anul Nou (…) Am reuşit să păstrăm tradiţiile prin intermediul şezătorilor pe care le organizăm la Centrul Cultural, unde avem şi un muzeu. Aici ne adunăm în fiecare săptămână pentru repetiţii, avem o colaborare foarte bună cu şcoala, cu biserica şi aşa reuşim să ducem aceste obiceiuri mai departe (…) Cred că cele mai frumoase obiceiuri din zona Neamţului sunt jocul căpriţei, jocul căiuţilor şi Irozii. În aceste jocuri sunt antrenaţi şi cei mai bătrâni, care încă mai dansează, dar în special tinerii (…) Costumele le procurăm de prin sate, avem şi costume foarte vechi, scoase din lada de zestre, cum se spune, dar şi costume noi”, a afirmat Romică Leonte, directorul Centrului Cultural Tupilaţi.

Printre cele mai impresionante momente ale festivalului a fost recitalul ansamblului „Plaiuri tulgheşene” din comuna Tulgheş, judeţul Harghita, coordonat de Lăcrămioara Pop, care a prezentat câteva colinde mai puţin ştiute, de o sensibilitate şi o trăire aparte.

„Noi, în zona Tulgheş, am avut noroc că s-au mai păstrat şi obiceiuri tradiţionale şi costume populare. (…) Eu pe toţi i-am învăţat să meargă la bunici să caute ce purtau ei când erau copii, pentru că straiele astea româneşti care au fost făcute acasă, începând cu pusul în pământ al seminţei de in sau cânepă, sunt foarte rezistente. Şi costumul de pe mine are peste 70-80 de ani cel puţin, e tot din Tulgheş şi l-am primit de la o femeie care mi l-a dat observând că am recondiţionat şi o cămaşă de la 1876, care era foarte spartă (…) Toţi copiii din ansamblu nu au alte costume decât alea de la bunica, străbunica şi aşa mai departe (…) Ne este mai greu cu bundiţele, astea se fac mai greu, pentru că au murit meşterii şi se făceau foarte complicat, dar am recondiţionat foarte multe. Câte le-am găsit, pe toate le-am recondiţionat. Deci, costumele noastre sunt foarte vechi, cred că cel mai nou are 60 de ani. Aşa că ne-a fost uşor, pentru că le-am găsit în vatra satului”, a mărturisit Lăcrămioara Pop.

Potrivit acesteia, obiceiul caprei din Tulgheş, dar şi costumaţia, au o semnificaţie ascunsă.

„Noi chiar ne mândrim cu obiceiul caprei de la noi, de la Tulgheş, care este altfel decât oriunde în ţară (…) La noi capra nu e în poziţie verticală (…), la noi capra este făcută tot pe un ţol, dar joacă îndoită în două şi cine joacă rolul caprei, apoi ăla trebuie să aibă spinare bună, pentru că nu are voie să se ridice cât durează jocurile, vreo 5-6 jocuri cu paşi diferiţi (…) Capra este împodobită cu batiste cusute de mână şi, bineînţeles că e plină de tricolor, pentru că noi, în zona aceasta, aici, am fost ocupaţi de străini şi am ascuns tricolorul pe unde am putut, prin florile de pe cămaşă ori în bârneţele (brâul – n.r.) de la catrinţă şi aşa mai departe. Şi atunci noi cu atât mai mult ne străduim să păstrăm şi să dovedim că am fost. Peste noi au trecut furtuni, ne-am îndoit până la pământ, dar când o trecut furtuna ne-am ridicat şi ne-am înălţat şi mai mândri, ca pădurile”, a adăugat Lăcrămioara Pop.

„Nu uita, române, să fii bun!”

Festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”       este cea mai amplă manifestare pe care Fundația „Mihai Viteazul ” din Sfântu Gheorghe o organizează, încă de la înființarea sa.

„Ne străduim, prin acest festival, să aducem în sufletele covăsnenilor și ale tuturor celor prezenți, bucuria nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, să ne facem sufletele mai curate și mai bune, așa cum spune și un colind: <<Nu uita, române, să fii bun! >> Colindele, aceste minunate creații populare, păstrate din generație în generație au răsunat fără întrerupere în casele creștinilor și reprezintă, fără tăgadă, cântecul nostru strămoșesc, una din cele mai vechi forme de manifestare a folclorului religios  românesc. Ele exprimă, sub forma poeziei populare, florile ascunse ale sentimentelor noastre creștinești în fața tainei celei vechi din veac ascunse. Prin valoarea lor literară și muzicală, colindele se situează în constelația artistică europeană. Aceste gânduri, așezate pe obiectivul major al Fundației, de a promova și păstra tradițiile populare, costumul popular, folclorul autentic, au stat la baza organizării primei ediții a acestui festival, în 1991. De asemenea, am urmărit în mod consecvent, cu drag, crearea unei atmosfere specifice acestor sărbători, de bucurie, solidaritate (…)!” –  a declarat președinta Fundației „Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad.

Ediția din acest an a debutat prin seria de miniconcerte de colinde susținute de preșcolari și elevi de la unități de învățământ din județ, la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe. Timp de patru zile – de luni, 4 decembrie, și până joi, 7 decembrie, aproximativ 480 de copii, pregătiți de cadre didactice, au adus bucuria sărbătorilor, prin programele prezentate.

Vineri seara (în 8 decembrie), în jurul orei 18,30, după oficierea slujbei Sfântului maslu, a avut loc un deosebit concert de colinde susținut de Ansamblul „Colinda” din satul Mățău, comuna Mioarele, județul Argeș.

Grupuri din județ și din țară, într-o paradă a costumelor populare, a măștilor și costumațiilor specifice sărbătorilor de iarnă

Sâmbătă dimineața, în Catedrala Ortodoxă a avut loc prezentarea formațiilor înscrise la festivalul din acest an, după care toţi cei prezenţi au pornit într-o paradă a portului popular până în Piața „Mihai Viteazul”, unde s-a desfășurat deschiderea oficială a Festivalului de Colinde și Obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”. Grupurile de colindători au prezentat un scurt program artistic cu colinde şi obiceiuri de iarnă, la grupul statuar „Mihai Viteazul”, după care colindătorii s-au deplasat la Prefectură, Consiliul Județean, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere – A.N.C.M. R. R. din M. A. I „Mihai Viteazul”, la sediul firmei S.C. Afacov S.R.L., pentru a duce vestea Nașterii Domnului, pentru a le face urări de sănătate, prosperitate.

Spectacolul de gală, de la Sfântu Gheorghe, emoționant și plin de surprize

În aceeași zi, sâmbătă, la ora 15.00, a avut loc și spectacolul de gală, derulat în incinta Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe. Spectacolul a fost prezentat de Alexandra Stoica, Tudor Perșa, elevi în clasa a IV-a, la Școala Gimnazială „Ady Endre” din Sfântu Gheorghe.

„<<Ține, gazdă, masa-ntinsă,

Și lumina-n geam aprinsă,

Că-i vremea umblatului

Peste vatra satului

Pe-o potecă de mătasă,

Dintr-o casă-n altă casă

Să ne-adune bun cu bun,

Sfânta seară de Crăciun

Că-i mai sfântă decât toate,

La mulți ani, cu sănătate!

În casa noastră, aici, la Sfântu Gheorghe, Fundația <<Mihai Viteazul>> ține lumina aprinsă pentru colindători, de 27 de ani, așternând de fiecare dată pe poteca sufletului, colinde strămoșești, bucuria noastră de neam creștin și iubitor.”- au spus Alexandra și Tudor.

În premieră pentru festivalul de colinde, în deschiderea spectacolului de gală de la Sfântu Gheorghe, publicul a fost invitat să ia parte la o șezătoare, prezentată de Asociația „Prietenii Avrigului”, din Avrig, jud. Sibiu, coordonator fiind Maria Grancea. La șezătoare a participat și Corul „Camerata Vocalis”, dirijat de prof. Mihaela Lepindea, dar și  preșcolari de la Grădinița cu Program Prelungit „Csipike” din Sfântu Gheorghe, care coordonați de doamnele ed. Maghiar Maria- Magdalena și Buraga-Vâlcu Lavinia, au prezentat un program de colinde. Micuții au avut parte și de o surpriză: la șezătoare a venit și Moș Crăciun, care le-a oferit, tuturor, daruri.

În fața publicului s-au prezentat apoi „Pădurenii” din Barcani, coordonați de ed. Cristina Deteșanu, care au încântat auditoriul cu un minunat program artistic.

Ansamblul „Colinda”, din satul Mățău, comuna Mioarele, județul Argeș, coordonat de prof. Cezar Neacșu, a colindat, apoi, și a prezentat din obiceiurile păstrate din străbuni, de Ajun și până la Bobotează, prezentând, printre altele și dansul urșilor, poznele căprițelor.

Au urmat copiii din Ansamblul „Oltul” din Hăghig, coordonați de Incze Laura Andrea, după care Ansamblul „Plaiuri Tulgheșene, din Tulgheș, județul Harghita, coordonat de Lăcrămioara Pop, a prezentat colinde și obiceiuri din zonă. Grupul de copii „Colinda, al Școlii Gimnaziale „Varadi Jozsef”, coordonați de preotul de la Parohia ortodoxă Sfântu Gheorghe, Macarie Coliban, a prezentat, după aceea, un program de colinde. A urmat Corala „Paul Constantinescu” a Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale” a municipiului Ploiești. Corala a fost înființată în anul 1955, abordând un repertoriu larg de creații corale originale sau de inspirație folclorică, prelucrări de folclor, cântece cu caracter religios. Coordonați de Ștefania Popișteanu și sub bagheta dirijorului Cristian Boldorea, membrii Coralei au prezentat un program deosebit.

A urmat Ansamblul „Vâlceaua” al Unității Militare din Vâlcele, coord.colonel Valentin Ranga, care a interpretat colinde tradiționale, după care Grupul de datini și obiceiuri de anul nou „Ciobănașul”- din cadrul Centrului Cultural Tupilați, județul Neamț, coordonat de Romică Leonte, grup care participă la festival, de 22 de ani, a prezentat colinde și obiceiuri de sărbători.

În finalul evenimentului, prof. ing. Maria Peligrad, a declarat:

„Dragi spectatori, dragi artiști, dragi prieteni, vă mulțumesc că ați fost aici, că am fost împreună într-o seară care s-a dovedit a fi magică, o seară în care sufletele noastre s-au înălțat spre ceruri, s-au îndreptat unul către altul, în așa fel încât s-a alcătuit un mănunchi al unirii neamului românesc. ”

Toți cei prezenți s-au prins, apoi, în horă.

Ieri, duminică, 10 decembrie, Corala „Paul Constantinescu” din Ploiești participat la Sfânta slujbă a liturghiei și a susținut și un concert la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe.

 

Festivalul, încheiat printr-un spectacol, la Târgu Secuiesc

Tot ieri, a avut loc la Casa de Cultură din Târgu Secuiesc, la ora 12.00, un spectacol de gală, realizat împreună cu Asociația de dezvoltare locală, despre care vom relata în ediția de marți, 12 decembrie a Mesagerul de Covasna.  În încheierea evenimentului, președinta Fundației, prof. ing. Maria Peligrad, a declarat:

„N-am fi putut realiza  această a XXVII-a ediție a festivalului de colinde și obiceiuri de iarnă Crăciunul la români, dacă n-am fi avut sprijinul  mai multor instituții și mai multor oameni. Confinanțatori ai evenimentului sunt Consiliul Județean Covasna și Consiliul Local Sfântu Gheorghe și le mulțumim. Mulțumim prietenilor și colaboratorilor noștri – Prefectura județului Covasna, parohiile ortodoxe din județ, Centrul Ecleziastic și de Documentare Mitropolit Nicolae Colan; Liceului Tehnologic Constantin Brâncuși, Colegiului Național Mihai Viteazul, Clubul Elevilor, Casei de Cultură Municipale, Asociației Naționale a Cadrelor Militare în rezervă și în retragere ANCMRR- MAI – <<Mihai Viteazul>>; Poliției și Jandarmeriei, care s-au îngrijit de noi; restaurantului <<Șugaș>>; partenerilor media; sponsorilor noștri: SC Zaplo.ro, SC Afacov SRL; Sc Delaco SA  Codlea, SC. Tymbark, SC Transgat –Sort SRL Covasna, Producție și Comerț CODITEX Sfântu Gheorghe,  Î.I. Șimon Gheorghe, SC Urban Oliver SRL, și mulțumesc tuturor persoanelor și familiilor cu inimă mare, care au venit în sprijinul realizării acestui proiect. Vă îmbrățișez  pe toți cu dragoste frățească; să ne vedem cu bine, la anul, să fim sănătoși și să facem lucruri minunate! La mulți ani tuturor românilor, oriunde s-ar afla, la mulți ani, România!”

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail