mesagerul de covasnaFundația creștină Diakónia organizează astăzi evenimentul intercultural „ROMARO”, la „Arena Sepsi”, în cadrul proiectul „ȘCOALĂ DUPĂ ȘCOALĂ” / „Incluziune socială şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a romilor şi a altor grupuri vulnerabile”.

La data de 24 noiembrie 1989 a fost adoptată, de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, „Convenţia privitoare la drepturile copilului”, amintind faptul că în Declarația Universală a Drepturilor Omului Națiunile Unite au proclamat dreptul copiilor la îngrijire și asistență speciale.

În acest context și cu ocazia celebrării Zilei drepturilor copilului pe 20 noiembrie, data aniversară a „Declaraţiei drepturilor copilului”, Fundația creștină Diakonia, împreună cu partenerii săi – consilii locale, Inspectoratul Școlar Județean Covasna, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna, Fundația „Lumea e mai bună cu tine”, din Ungaria – organizează astăzi o întâlnire între copii de culturi diferite din județul Covasna, pentru a le oferi ocazia de a socializa și chiar de a lega prietenii trainice.

Astfel, aproximativ 2000 de copii români, maghiari și rromi, de pe raza întregului județ Covasna sunt așteptați la Arena „Sepsi”, între orele 09.00-11.00, cu un program artistic prezentat de formații folclorice, reprezentante ale celor trei etnii, care îşi vor prezenta costumele, muzica şi dansurile tradiţionale. În cadrul programului, cântăreața Bagdi Bella, președinta  fundației „Lumea e mai bună cu tine” din Ungaria, va oferi copiilor un concert cu cântece pentru copii, concepute pe baza psihologiei pozitive.

Mulți dintre micuții implicați astăzi la eveniment, în special cei veniți din localități covăsnene mai îndepărtate de Sfântu Gheorghe, nu au avut niciodată ocazia să viziteze reședința de județ. Astfel, după încheierea programului artistic, aceștia vor face o plimbare prin oraș.

„Prin aceste evenimente dorim să promovăm dialogul intercultural între toți membrii comunității noastre. Credem că perspectiva interculturală de concepere a educaţiei poate să conducă la atenuarea conflictelor şi la eradicarea violenţei în şcoală și în societate.
Scopul nostru, prin acest eveniment, este încurajarea adoptării unor strategii inovatoare, cooperarea cu ansamblul de parteneri ai comunităţii şi transformarea instituţiilor educative în centre de promovare a interculturalităţii la nivel comunitar. Pentru a îndeplini acest scop, abordările principale vor consta în sprijinul dezvoltării continue şi susţinerea unui sprijin educaţional suplimentar prin programul <<Școală dupa școală>>.”, a precizat, pe pagina de Facebook a evenimentului, coordonatoarea programului, Torma Vera.

 

Printre partenerii acestui proiect se mai numără școlile în care se implementează programul <<Școală după Școală>> din județul Covasna, dar și alte școli și grădinițe care și-au arătat interesul pentru participarea la Evenimentul Intercultural „ROMARO”.

„Acest eveniment va contribui la ajutarea educatorilor, învățătorilor sau a altor categorii profesionale pentru a răspunde la nevoile diversificate ale publicului şcolar prin iniţierea în metodele active şi participative, în organizărea unui învăţământ pe grupe cooperative, în organizarea unor proiecte colective. Credem că a face educaţie interculturală presupune ca însuşi procesul educaţional să se realizeze într-un mediu interacţional, prin punerea alături, faţă în faţă, a purtătorilor unor expresii culturale diferite.  Un astfel de eveniment, printr-o educaţie concepută în perspectiva interculturală va resemnifica relaţiile dintre şcoală şi alte spaţii educative (…), prelungindu-se şi insinuându-se în activităţile informale, în viaţa de zi cu zi. Evenimentele interculturale pot aduce copiilor performanţa de a cuceri identităţi mai largi, de a dezvolta o loialitate de tip nou. Nu trebuie renunţat la identitatea noastră (de român, maghiar, ţigan etc.), dar trebuie să accedem la alte tipuri de identităţi mai înglobante, precum cea de european, cetăţean al lumii etc.” a mai precizat, în prezentarea evenimentului, Torma Vera.

 

Oana-Mihaela Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail