Au început pregătirile pentru cea de-a XII-a ediție a Festivalului de folclor „Mlădițe Românești”, eveniment de amploare ce va avea loc în zona Buzaielor, în cursul lunii viitoare. În program vor fi cuprinse și de această dată, ateliere de folclor, dezbateri, prezentări, dar și un spectacol- concurs, cu și pentru elevi.
Festivalul se va desfășura în organizarea Clubului Copiilor din Întorsura Buzăului și a Palatului Copiilor Sfântu Gheorghe, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, al Ministerului Educației Naționale (MEN) și în colaborare cu Primăria localității Vama Buzăului și cu Asociația Culturală „Brâul Sitean”.
Evenimentul va avea loc în cursul lunii noiembrie (a.c.), data exactă urmând a fi comunicată ulterior, întrucât pregătirile sunt în toi, am aflat de la prof. Rodica Daniela Boieru, director adjunct al Palatului Copiilor Sfântu Gheorghe.
„Festivalul va avea loc în cursul lunii noiembrie (a.c.), dar mai avem încă de pus la punct detalii cu privire la data exactă. Am început pregătirile, suntem în faza de debut a pregătirilor intense, de transmitere a invitațiilor formațiilor din țară, căutăm sponsori, planificăm activitățile etc.” – a declarat, ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, prof. Rodica Boieru.
Eveniment de talie națională…
La inițiativa dumneaei, și prin bunăvoința prof. Alexandru Ioan Renga, director – la acea vreme – al Clubului Copiilor din Întorsura Buzăului, s-a conturat, în urmă cu aproximativ 12 ani, Festivalul „Mlădițe românești”. Manifestarea a pornit ca proiect local, dar s-a dezvoltat în timp, devenind regional și, de anul trecut, festival de nivel național, fiind inclus în Calendarul Activităților Educative Naționale (CAEN). Scopul a rămas, însă neschimbat: acela de a promova folclorul, de a facilita înțelegerea acestuia și în special a folclorului coregrafic românesc și de a cultiva – în sufletele tinerelor generații – dragostea pentru acesta.
„Principalul obiectiv al festivalului este de a păstra tradiția românească și de a o transmite mai departe în formele ei autentice! Ne propunem ca această ediție să fie una și mai fructuoasă și mai frumoasă decât cea de anul trecut, deși și aceea a fost una de excepție!”- a spus
Ateliere coregrafice, prezentări și spectacol – concurs
Potrivit acesteia, programul festivalului „Mlădițe românești” cuprinde, și anul acesta, activităţi practice, ateliere, dezbateri, prezentări pe teme ce țin de folclorul coregrafic românesc, dar și un spectacol – concurs, derulat elevilor din ciclul primar, gimnazial și liceal, la eveniment fiind așteptați, alături de cursanții palatelor și cluburilor școlare din țară, profesori, specialiști în folclor și etnografie și nu numai.
Acest festival este un proiect unic în țară, se desfășoară pe parcursul aproximativ patru zile, timp în care participanții <<gustă>> și studiază folclorul coregrafic românesc. Ca și anul trecut, probabil că vom avea un material coregrafic pe care îl vom monta pe scenă în cadrul festivalului, iar apoi, fiecare formative participantă va prezenta un program din zona coregrafică din care provine. Anul trecut a fost o reușită deplină și sperăm ca și anul acesta să fie cel puțin la fel de frumos!” – a spus prof. Rodica Boieru.
Aceasta a precizat că atelierele se vor derula la Clubul Copiilor Întorsura Buzăului, iar locația pentru susținerea festivalului concurs va fi Căminul Cultural Vama Buzăului.
Vom reveni cu informații.
Ana Ciorici Costache