Peste un kilometru de cârnaţi vor fi preparaţi la Parada cârnaţilor – ediţia a XV-a, ce va avea loc la sfârşitul acestei luni la Sfântu Gheorghe, când vor fi preparaţi cel mai subţire, dar şi cel mai gros cârnat din ţară, au anunţat miercuri organizatorii acestui eveniment gastronomic. 

Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Gruman Robert, peste 30 de echipe şi-au anunţat până acum participarea la concursul de preparat cârnaţi, ce va avea loc pe 28 octombrie, înscrierile continuând până pe 20 octombrie, iar organizatorii se aşteaptă ca în final să participe aproape o sută de echipe. Conform regulamentului, fiecare echipă va trebui să prepare câte 15 metri de cârnaţi.

Cel mai subţire cârnat, care va fi preparat dintr-o sută de kilograme de carne asigurată de o renumită firmă de prelucrare a cărnii din Sfântu Gheorghe, va avea un diametru de 13 – 15 milimetri, iar cel mai gros cârnat va avea un diametru de 60 – 80 milimetri, se arată într-un comunicat de presă al CJ Covasna, remis AGERPRES.

Printre „vedetele” Paradei cârnaţilor din acest an vor fi şi preparatele din carne de vânat.

„Este pentru prima oară în istoria evenimentului când asociaţiile şi societăţile vânătoreşti înscrise în concurs vor prepara cârnaţi din carne de vânat. Specialistul în vânătoare, Sárkány Árpád (…) a afirmat că este un vis al lor să aducă înapoi în bucătăria de toate zilele şi în alimentaţia publică reţetele culinare din carne de vânat, deoarece carnea de vânat este un produs absolut bio şi este carnea care conţine cele mai multe proteine, fibre şi vitamine şi foarte puţină grăsime, fiind foarte sănătos pentru copii mici, oameni în vârstă sau bolnavi, deopotrivă”, se mai arată în documentul citat.

Parada cârnaţilor va avea loc simultan cu Festivalul verzei, în perioada 27-29 octombrie, în piaţa centrală din Sfântu Gheorghe.

Taxa de participare este de 450 de lei pentru Parada cârnaţilor, în schimbul căreia fiecare echipă va primi câte zece kilograme de carne, şorţuri, 15 metri de membrană pentru cârnaţi şi alte accesorii, iar pentru festivalul verzei este de 100 de lei de echipă, în contul căreia intră, printre altele, 4 kilograme de carne.

Participanţii vor avea libertatea de a găti orice doresc, respectând tema evenimentului, iar juriul va premia, ca în fiecare an, gustul, aspectul preparatelor, reţeta, originalitatea, decorarea meselor, costumaţia echipelor şi servirea.

Evenimentul este organizat de , Asociaţia Unităţilor Hoteliere şi de Alimentaţie Publică, Asociaţia Judeţeană pentru Dezvoltarea Turismului din cadrul Consiliului Judeţean Covasna şi Ordinul Cavaleresc Gastronomic „Transylvania”, care numără la ora actuală aproape 300 de persoane pasionate de gastronomie.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail