Suntem norocoși să trăim într-o zonă a țării deosebit de frumoasă, cu un potențial turistic deosebit. Pentru a valorifica, însă, acest potențial, este nevoie de o abordare integrată, afirmă managerul agenției de turism „Sun Travel” din Sfântu Gheorghe, Ștefan Joos. Acesta își desfășoară activitatea în turism, de aproximativ 12 ani și spune că fost dintotdeauna pasionat de acest domeniu.

„Mi-a plăcut de mic să călătoresc iar atunci când mi-am trecut pentru prima dată pe o listă dorințele și ceea ce vreau să fac în viață, cele mai multe dintre ele se refereau la vizitarea unor locuri sau la petrecerea unor vacanțe în diferite părți ale Globului. Practic, cred că turismul m-a ales pe mine, nu eu am ales turismul!”- mărturisește Ștefan Joos.

Despre activitatea agenției de turism pe care o conduce, despre tendințe privind turismul internațional și intern, dar și despre aspecte legate de turismul covăsnean, managerul agenției „Sun Travel” a vorbit în cadrul interviului pe care vi-l prezentăm astăzi.

 

  • Stimate domnule Ștefan Joos, cum a fost sezonul estival pentru agenția dumneavoastră?
  • Încă nu s-a încheiat sezonul. Sunt în continuare solicitări pentru diferite pachete, destinații sau programe, însă este clar că, în mare, cam toată lumea și-a încheiat vacanța de vară. Concluzionand, pot spune că este un an bun. Avem o creștere frumoasă față de anul trecut, cu aproximativ 25-30% iar semnele sunt extrem de îmbucurătoare și pentru sezonul care urmează.
  • Creșterea despre care vorbiți este generată de turiștii interni sau de cei internaționali?
  • Noi nu ne ocupăm cu partea de incoming (de aducerea de turiști străini – n.r.); nu organizăm astfel de programe, deocamdată. Noi oferim turiștilor din țară diferite tipuri de pachete, în funcție de necesitățile lor iar ceea ce am observat anul acesta a fost că tot mai mulți oameni și-au dorit o vacanță și au apelat la noi pentru a-și rezerva și a-și planifica experiența de vacanță.
  • Care este tendința – ne întoarcem către piața internă, „înflorește” turismul intern sau oamenii sunt atrași, mai mult, de destinații internaționale?
  • Există în fiecare an persoane care doresc să călătorească doar în țară, însă cei mai mulți încă preferă plajele sau destinațiile din străinătate, fie că vorbim despre circuite, fie că vorbim despre City break-uri, fie că vorbim despre sejururi care pot fi în Europa sau în alte locuri exotice.
  • Care este destinația preferată de către covăsneni?
  • De câțiva ani, cei mai mulți dintre covăsneni călătoresc în Bulgaria, însă au revenit foarte bine vânzările pentru Grecia și pentru Turcia. Am avut prețuri foarte bune în acest an, pe destinațiile și pe stațiunile din Turcia, iar siguranța turiștilor nu a fost nici un moment pusa la indoiala.
  • Ce tipuri de pachete sunt cele mai solicitate de către covăsneni?
  • Turistii care calatoresc în Turcia sau în Bulgaria, de cele mai multe ori aleg conceptui „all-inclusive”, însă turiștii care aleg Grecia, mai rar hotărăsc să își achiziționeze un pachet „all-inclusive”, întrucât acolo și posibilitățile de vizite sau alte tipuri de agrement sunt mai atractive decât achiziționarea unui pachet “all inclusive”.
  • Care au fost cele mai interesante cerințe, solicitări inedite din partea covăsnenilor, în acest an?
  • Solicitări interesante mereu există. Noi, în ultimul timp, am făcut foarte multe pachete „tailor made” (personalizate – n.r.). Chiar zilele trecute am primit o solicitare pentru un sejur in Seychelles ca „Lună de miere”, un pachet ce contine cazare pe două dintre insule, cu transferuri cu vaporul intre ele și cazare in hoteluri pe plaja; avem un grup care va călători chiar în luna noiembrie în Australia; avem solicitări pentru Thailanda; rezervări pentru Republica Dominicană, Statele Unite, Singapore, Bali, multe destinații în care nu mergi an de an ca si turist.
  • Față de croaziere există interes în județul Covasna?
  • Există interes și pentru croaziere; este adevărat, sunt mai puține rezervări, pentru că nu știu dacă piața a înțeles foarte bine că este un alt tip de circuit pe care poți să îl faci. Tarifele unor croaziere pe vase de lux au prețuri ridicate uneori, dar avem și croaziere care sunt foarte accesibile, pornind de la 250 de euro pe sejur, tarife care nu includ neapărat transferurile cu avionul până la port, dar un preț destul de accesibil pentru cineva care își dorește o astfel de experiență. Pe viitor, credem noi, vor fi tot mai cerute și aceste pachete.
  • Din țară, care sunt cele mai solicitate locații, destinații?
  • Rămâne litoralul ca principala țintă a turiștilor noștri, însă și pachetele turistice de balneo devin tot mai solicitate, iar stațiunile Felix, Herculane, Vatra Dornei, sunt cele mai cerute. Delta Dunării este una dintre destinațiile foarte căutate iar foarte „la modă”, au devenit sejururile la Cazanele Dunării, destinație în care am fost și eu anul acesta și care într-adevăr, este o zonă ce merita să fie vizitată.
  • Dumneavoastră aveți o destinație preferată, din țară?
  • Nu aș putea spune că am o destinație preferată. Încerc, în general ca, măcar o dată pe an să vizitez ceva în țară. Anul acesta am fost pe Transalpina, pe Transfăgărășan și la Cazanele Dunării. Anul trecut am fost în alte câteva locuri. Mi-au plăcut aproape toate locurile pe care le-am vizitat. Pentru mine este important să adun impresii și să le pot recomanda turiștilor noștri destinatii si lucruri pe care nu le găsesc pe internet sau în alte părți.
  • Care sunt locațiile cele mai căutate din județul Covasna și de către cine?
  • În general, cei care se cazează sau ajung aici pentru diferite tururi nu apelează la agenția noastră de turism, probabil că hotelierii ar putea spune cel mai bine care este tendința în județul Covasna. Eu mă gândesc că stațiunile balneare – sau stațiunea Covasna este punctul de atracție principal în ceea ce privește turismul la noi în județ dar sigur – sunt și alte zone interesante în județul nostru.
  • Ce ați recomanda unui turist să viziteze în județul Covasna și de ce?
  • Din județul Covasna nu aș putea recomanda o singură locație. Sunt mai multe obiective ce merită vizitate. Depinde ce caută acel turist. Din punct de vedere cultural, sunt o mulțime de posibilități și contează foarte mult ceea ce turistul dorește de la vacanța lui în județul Covasna. Din punct de vedere al agrementului, posibilitățile sunt mai reduse, din păcate, dar acest lucru se poate compensa, așa cum am zis, cu cultura și cu gastronomia din zonă.
  • Spuneați că agenția dumneavoastră realizează și pachete personalizate. Spuneți-ne mai multe despre acestea.
  • Lucrăm foarte mult, în ultimul timp cu vacanțele „Tailor made”, ceea ce înseamnă un sejur personalizat în funcție de dorințele clientului și aceste dorințe sunt dintre cele mai variate. Practic, noi încercăm, în primul rând, să ne cunoaștem clienții și să vedem ce li s-ar potrivi cel mai bine și dincolo de acest lucru, dorim să creăm din vacanța lor o experiență unică. O rezervare la hotel poate să își facă oricine în zilele noastre, intrând pe un site, însă crearea unei experiențe nu poate fi realizată de niciun site, ci doar de către noi, agențiile de turism.
  • Au fost solicitări pentru pachete personalizate în județul nostru? Dacă da, vă rog să ne spuneți cam ce au cuprins aceste pachete, ce și-au dorit clienții.
  • Nu s-au solicitat pachete personalizate pentru a vizita județul Covasna, însă turiștii covăsneni au solicitat destule pachete personalizate pentru destule alte destinații. Așa cum aminteam, avem și am avut rezervări, de-a lungul sezonului, pentru destinații precum Singapore, Malaezia, Bali sau plaje din Thailanda combinate cu vizite la Bangkok sau avem un grup care va pleca în Australia sau solicitări pentru „Lună de miere” în Mauritius, „Lună de miere” în Seychelles, Revelion în Thailanda, chiar acum lucrăm la o astfel de ofertă pentru un grup care dorește să petreacă acolo 11 nopți.
  • Deja au început să sosească solicitări pentru sezonul de iarnă?
  • Pentru sezonul de iarnă există persoane care își fac rezervările din timp. Vom schimba conceptul în acest an în ceea ce privește pachetele de schi. Foarte mulți își rezervă pachetele de schi nu doar să meargă să schieze ci pentru o experienta de vacanta, pentru că dacă vor să meargă să schieze, se duc, de exemplu, la Șugaș Băi, schiază câteva ore, își fac „pofta”, și vin înapoi. În acest an, noi vom schimba acest concept. Vom organiza tabere de schi și în acest sens avem niște tarife foarte, foarte atractive și, de asemenea, vom organiza evenimente mari pe pârtiile de schi din Europa. Planuim organizarea unui eveniment care se va intitula „Skibiza”- va fi un eveniment foarte mare, cu DJ pe pârtie, petrecere, iar tarifele vor porni de la aproximativ 250 de euro, de persoană, pentru șapte nopți cazare și șase zile de skipass (permis de schiere n.r.) inclus. În curând vom lansa aceste pachete pe piață și cu siguranță vor avea succes! Sunt convins că și împătimiții schiului, din județul Covasna, vor fi interesați să „guste” din această experiență, diferită. În pachetele noastre vom introduce acel concept de experiență de vacanta, despre care vorbeam.
  • Spuneați că veți organiza tabere de iarnă. V-ați gândit la locație?
  • Vor fi tabere în Austria sau în diferite alte locații specifice pentru practicarea sporturilor de iarnă.
  • Vor cuprinde aceste tabere și cursuri de schi?
  • Pentru doritori, da, există această posibilitate. Taberele vor avea un alt concept, începând din acest an. Nu vor fi doar tabere în care vom trimite copiii, ci vor fi tabere în care vor putea să meargă părinții împreună cu copiii, vor avea o amintire de familie, practic. În timp ce părinții vor putea schia sau vor putea face orice altceva în stațiune, copiii vor putea să ia lecții de schi. S-au organizat și în trecut astfel de tabere, dar noi dorim să schimbăm acest concept și, revin asupra ideii pe care am prezentat-o: dorim să oferim clienților noștri o experiență în vacanță, nu doar un sejur în care se duc la schi.
  • Propun să ne întoarcem la situația turismului covăsnean. Anul acesta a fost desemnat „Anul turismului în județul Covasna”. Ce părere aveți despre această inițiativă și despre activitățile din acest program?
  • Cu siguranță este o inițiativă lăudabilă. Trebuie să subliniez, totuși, că noi, ca agenție de turism nu am simțit în vreun fel efectele acestei inițiative. Poate că s-a adresat acest proiect cu totul altor segmente decât agențiilor de turism. Am convingerea că sunt obiective în județul Covasna care merită promovate și că sunt turiști care poate doar din necunoștință de cauză nu viziteaza înca județul nostru, din aceasta perspectiva, initiativa este buna.
  • Recent a fost adoptat Masterplanul de turism. Ce părere aveți despre faptul că două localități covăsnene – Covasna și Comandău – au fost incluse în acesta?
  • Nu pot decât să aplaud o astfel de inițiativă, însă trebuie să luăm în calcul că turismul nu înseamnă doar investiții în anumite chestiuni punctuale care inseamna agrement sau relaxare. Turismul, în opinia mea, presupune o abordare si o gândire integrată, pentru că oriunde m-am dus și am vizitat țări care trăiesc foarte mult de pe urma turismului, cum ar fi Spania, Croația, Turcia, există o infrastructură foarte bine pusă la punct. La noi în țară, din păcate, ne gândim doar că vom face o pârtie de schi și așa vom atrage turiștii. Părerea mea este că nu sunt suficiente aceste investitii, deși sunt foarte binevenite și absolut necesare, dar atâta timp cât nu integrăm aceste obiective, cu accesibilitate până la locul obiectivului, cu servicii de un anumit nivel, care să denote o anume calitate…ramanem Revenind la Masterplan, consider că este pentru prima dată când cineva din Guvernul României face acest lucru și trebuie să apreciem această inițiativă – nu pot să îi spun decât „inițiativă”, pentru că rămâne de văzut dacă se va și materializa.
  • Ce obiective turistice sau ce destinații covăsnene vi se par insuficient valorificate?
  • Per ansambu, consider că toate sunt insuficient valorificate, dar punâdu-mă în pielea clientului și întorcându-mă la ceea ce vă spuneam mai devreme, nu sunt convins că aș veni cu plăcere aici, știind că trebuie să îmi „rup” mașina ca să ajung la un obiectiv sau dacă nu vin cu mașina, este greu accesibil (…).
  • În Masterplanul de turism este inclusă stațiunea Covasna, cu un centru balneoclimateric multifuncțional. Doream să vă rog să ne spuneți cum stă stațiunea, la capitolul „turism de sănătate”?
  • Cred că acesta este un potențial nu doar al stațiunii Covasna, ci și al României, care nu este suficient de bine exploatat. Covasna nu face nici ea excepție din acest punct de vedere, deși, în ultimii ani s-au văzut inițiative private care s-au concretizat prin deschiderea unor noi spații de cazare, cu confort de trei – patru stele; bazele de tratament aferente sunt în stare foarte bună, clima îi ajută foarte mult și resursele naturale din zonă. Dar, la acest capitol, nu ne putem compara cu țări care nu stau atât de bine din punct de vedere al resurselor naturale… de exemplu, Ungaria – astăzi, când spui Ungaria, trebuie să pui un egal cu „turism balnear”. Ungaria nu este nici pe departe la fel de bogată în resurse, ca zona noastră – să luăm doar zona noastră, nu toată țara și toate resursele – însă, cred că avem de învățat din ceea ce ei au făcut acolo, prin faptul că ei au știut să-și pună în valoare resursele și serviciile. În jurul fiecărui izvoraș au reușit să construiasca o stațiune, care s-a dezvoltat, care și-a promovat serviciile, care a dezvoltat, apoi, programe adiacente turismului balnear și acest lucru cred că l-am putea face și noi. Evident, e nevoie de o abordare integrată, cum spuneam. Stațiunile ar trebui să fie stațiuni, să nu fie amestecate cu alte tipuri de rezidente.
  • Ne-ați vorbit despre Covasna și despre turismul de sănătate. Nu am direcționat discuția întâmplător aici, ci pentru că ați fost și manager al Spitalului de Cardiologie din Covasna. Cum ați trecut la un domeniu atât de diferit?
  • Nu cred că am trecut niciodată. Am fost o perioadă de aproape un an de zile manager acolo, o perioadă frumoasă, de care îmi voi aminti mereu cu plăcere, însă inima mea a rămas întotdeauna la turism. Turismul a fost, este și va rămâne pasiunea mea, dincolo de orice altă activitate profesională. Chiar dacă nu m-am implicat sau nu mă voi implica o perioadă în activitatea agenției de turism, nu înseamnă că am renunțat. La pasiuni nu poți renunța!
  • De când aveți această pasiune pentru turism?
  • Cred că dintotdeauna! Mi-a plăcut de mic să călătoresc și atunci când mi-am trecut pentru prima dată pe o listă dorințele și ceea ce vreau să fac în viață, cele mai multe dintre ele se refereau la vizitarea unor locuri sau la petrecerea unor vacanțe în diferite părți ale Globului. Practic, cred că turismul m-a ales pe mine, nu eu am ales turismul! Nu m-am pregătit nicio clipă in scoala pentru acest sector de activitate, până nu am început efectiv să lucrez in firma mea apoi, evident, a fost foarte mult de învățat.
  • Mi-ați spus despre destinații alese de dumneavoastră sau de clienții agenției și aș dori, ca dacă sunteți de acord, să ne permiteți să descoperim și traseul dumneavoastră profesional, despre drumul prin viață…
  • Am crescut într-o familie modestă; am crescut la Întorsura Buzăului, până la vârsta de 14 ani. Mama și tatăl meu s-au preocupat să primesc o educație, după care, pentru că așa era moda în vremea de atunci, am urmat Liceul Sanitar, pe care l-am absolvit în 1991. Am început să lucrez ca asistent medical la Spitalul din Valcele. Nu mi-am continuat atunci studiile superioare iar acest lucru a fost în opinia mea, o greșeală. După un timp, am urmat și studiile superioare, la Spru Haret în Brașov, la Facultatea de Management. Între timp, m-am mutat în Sfântu Gheorghe, iar soarta mi-a scos în față o oportunitate care a însemnat Sindicatul Sanitas Covasna, în a cărui activitate m-am implicat 9-10 ani, iar în 2009, odată cu alegerile de la C.N.S.L.R. Frăția mi-am încheiat definitiv activitatea sindicală, m-am dedicat turismului, activitate pe care am început-o în anul 2005, aici, în Sfântu Gheorghe, când am deschis Agenția de turism „Sun Travel”. Din 2009 până în 2011, practic, am luat o pauză, m-am recuperat după 9 ani de uzură în activitatea sindicală, iar din 2011, din februarie, am ocupat pentru 5 ani funcția de Director de îngrijiri la Spitalul Județean, de unde am plecat pentru a ocupa funcția de manager la Spitalul de Cardiologie din Covasna, până în decembrie, anul trecut. Privind in urma pot afirma ca a fost o perioadă frumoasă, cu foarte multe suișuri și coborâșuri, dar de care îmi voi aduce aminte cu plăcere pentru că din toate am avut câte ceva de învățat. Chiar și cele mai negative experiențe pe care le-am avut…până la urmă, mi-au fost de folos. Privind in viitor, pot spune că în proporție de 90%, am decis să nu mai revin în functii de conducere in sectorul public si ca vreau să mă dedic sectorului privat. Consider că sistemul public, așa cum funcționează el astăzi, nu este compatibil cu valorile și principiile mele. Mă voi concentra pe firma noastră și voi încerca să creez ceea ce îmi place cel mai mult: experiență pentru turiștii care ni se adresează.
  • Dacă ar fi să o luați de la capăt, în ceea ce privește traseul dumneavoastră profesional, ați alege aceeași cale?
  • Cu siguranță da! Aș putea schimba câteva lucruri (…), dar nu simt că viața nu mi-a oferit ceea ce putea să îmi ofere. Poate eu nu am cerut suficient de la viață, dar chiar si asa mă consider un norocos din punctul acesta de vedere, cel puțin până acum.
  • Ce apreciați la persoanele din jurul dumneavoastră?
  • Pentru mine, cel mai mult contează ca omul să fie corect! Evident că îmi plac oamenii inteligenți, dar dincolo de inteligență, așa cum am spus, apreciez cel mai mult loialitatea, corectitudinea și sinceritatea. Sunt niște calități pe cale de dispariție, din păcate sau poate doar mi se pare mie lucrul acesta. Cred că aceste calitati sunt fundamentul unei cariere, indiferent de domeniul profesional pe care cineva dorește să îl urmeze.
  • În finalul acestui interviu, dacă aveți un mesaj cititorilor noștri…un gând, vă rog să îl transmiteți!
  • Cititorii dumneavoastră sunt atât de diverși încât cu un singur gând nu îi voi putea atinge pe toți, însă, dacă ar fi să sintetizez, aș putea să fac o singură recomandare, recomandare pe care mi-o fac și mie foarte foarte des: să faci întotdeauna ceea ce îți place sis a faci lucrurile cu pasiune si implicare, pentru că atunci când faci ceea ce îți place, lucrurile vor funcționa, cu siguranță, foarte bine iar cel mai important… vei fi fericit!

 

A consemnat Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail