Un număr de 70 de echipe, însumând peste 300 de elevi, vor participa la cea de-a XIV-a ediţie a concursului de dezbateri academice pentru liceeni „Covalact Saint George City of Debate”, ce va avea loc în perioada 6-8 martie la Sfântu Gheorghe, au anunţat joi organizatorii.
Potrivit acestora, „Saint George City of Debate” este cea mai mare competiţie naţională de acest gen, atât din punctul de vedere al numărului de participanţi, cât şi al organizării.
„Sunt aşteptaţi peste 300 de participanţi din toată ţara, care vor face din nou ca Sfântu Gheorghe să fie pentru trei zile capitala dezbaterilor din România (…) Vor fi prezente 70 de echipe din România şi Republica Moldova, care vor dezbate pe mai multe moţiuni, două dintre ele fiind anunţate cu o lună în urmă pentru a avea timp de pregătire a argumentelor, dar şi teme anunţate cu o oră înainte de dezbaterea propriu-zisă, numite şi moţiuni impromptu. Cele două moţiuni sunt ‘Acest Parlament nu ar fi permis politicienilor şi înalţilor funcţionari de stat care au activat în regimul comunist român să ocupe poziţii publice după căderea acestuia’ şi ‘Acest Parlament regretă ascensiunea economiei de tip gig (muncă la comandă)'”, se arată într-un comunicat de presă, remis AGERPRES.
Competiţia, organizată de Asociaţia de Tineret Ecou, va avea loc la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, iar finala va avea loc duminică în sala de festivităţi a Colegiului „Székely Mikó” din municipiu.
În organizarea evenimentului au fost implicaţi 70 de voluntari.
Debate-ul este o discuţie în contradictoriu asupra unei chestiuni controversate, în cadrul căreia se aduc argumente pro şi contra temei.
Potrivit organizatorilor, acest exerciţiu intelectual dezvoltă gândirea critică şi analitică, încurajând ascultarea activă şi tolerantă faţă de opiniile adverse.
Temele de dezbateri (moţiunile) pot fi pregătite dinainte sau sunt „la prima vedere” şi pot viza domenii diverse, de la problematici sociale, politice, la chestiuni economice, filosofice ori politici publice.
Debaterii au un timp limitat la dispoziţie pentru a-şi expune perspectiva afirmatoare sau negatoare, iar arbitrii dau câştig de cauză echipei care reuşeşte să convingă prin documentare, forţa şi coerenţa argumentelor, dar şi prin stil.
Directorul onorific al campionatului, Vlad Vidican, declara la una dintre ediţiile anterioare că este nevoie de cluburi şi competiţii de debate, deoarece sistemul de învăţământ actual „nu acoperă îndeajuns de mult gândirea critică”, iar tinerii trebuie „încurajaţi să îşi pună întrebări, să fie curioşi şi să abordeze o problemă din mai multe puncte de vedere”.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES