După doi ani în care Casa Municipală de Cultură „Konya Adam” din Sfântu Sfântu Gheorghe nu a avut posibilitatea să organizeze evenimente culturale aproape deloc, așa cum s-a întâmplat în 2020, sau numărul acestora a fost diminuat, în 2021, ca urmare a restricțiilor impuse în pandemie, anul 2022 se dorește a fi unul în care locuitorii urbei să simță revenirea la normalitate și a sectorului cultural.
În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc ieri, viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Vargha Fruzsina, și directorul Casei de Cultură „Konya Adam”, Diana Tubák-Damian, au vorbit despre evenimentele planificate pentru anul în curs.
„Sper că și anul acesta vom avea mai multe programe care nu sunt cuprinse în calendarul obișnuit al Casei de Cultură „Konya Adam”. Încercăm împreună cu Biroul de Imagine al Primăriei Sfântu Gheorghe, cu Biroul de Tineret și cu echipa Casei de Cultură să organizăm programe culturale, dar nu numai, dedicate special pentru locuitorii tineri ai orașului.(…) În luna mai vom avea un program dedicat baletului. O trupă faimoasă din Gyor va avea două spectacole la Teatrul Tamasi Aron. Este o cooperare între Casa de Cultură „Konya Adam” și Școala Populară de Arte și Meserii”, ne-a spus viceprimarul Vargha Fruzsina.
Directorul Casei de Cultură „Konya Adam”, Diana Tubák-Damian, a declarat că, în ciuda pandemiei, împreună cu echipa a reușit, anul trecut, să organizeze foarte multe evenimente la care au participat în jur de 50.000 de persoane. Aceasta a menționat că, în acest an, speră să nu mai avem restricții pentru a putea organiza tot ceea ce și-au propus.
„Acele evenimente care sunt permanente-Târgurile de Toamnă, Târgul de Crăciun, Revelionul, Ziua Copilului, Concertele simfonice- care în fiecare an se bucură de succes, eu pot să zic că se vor organiza cu siguranță. Sperăm să organizăm și Zilele Sfântu Gheorghe cât de mare se poate; nu pot să zic că va fi la fel ca înainte de pandemie, dar sper că o să fie ceva asemănător cu ce a fost. (…) Încercăm să organizăm evenimente culturale pentru fiecare categorie de vârstă”, a spus Diana Tubák-Damian.
Pornind de la această ultimă afirmație, am propus conducerii Casei de Cultură „Konya Adam” să cuprindă în programele viitoare și o activitate dedicată folclorului românesc, care cu siguranță ar fi bine primită de public, dar și mai multe activități dedicate copiilor și tinerilor români.
Este nevoie de voluntari
În cadrul conferinței de presă s-a evidențiat faptul că pentru buna organizare a evenimentelor se pune un mare accent pe implicarea voluntarilor, indiferent de vârstă, și a tinerilor. Astfel, anul trecut a fost formată o echipă permanentă cu 15 voluntari, în jurul Casei de Cultură „Konya Adam”.
Viceprimarul Vargha Fruzsina a precizat că municipalitatea lucrează la un sistem de recompensare a voluntarilor pentru a le mulțumi pentru munca lor, sistem care s-ar concretiza în acordarea unor bilete gratuite la instituțiile culturale și la facilitățile de agrement administrate de municipalitate.
Maria Crețu-Graur