Primăria Sfântu Gheorghe a depus un număr de 44 de cereri de finanțare, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), existând șanse mari pentru contractarea a cel puțin 468 de milioane de lei, a anunțat miercuri, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád András.

Cererile depuse vizează  realizarea de investiții în mai multe domenii, printre care cele privind managementului deșeurilor, termoizolarea unor instituții publice și a unor blocuri de locuințe, achiziționarea de autobuze electrice și stații de încărcare, realizarea de locuințe de serviciu, realizarea Muzeului Comunismului.

„Vestea bună este că am depus până acum 44 de cereri de finanțare, în valoare totală de 523. 142.785 lei. Avem trei proiecte unde, momentan suntem pe lista de așteptare, dar avem șanse foarte mari pentru contractarea a 468 de milioane de lei (468.235.236 lei). Pentru a înțelege ce înseamnă aceste 468 de milioane de lei, care se vor cheltui din PNRR în aproximativ 3 ani la Sfântu Gheorghe, suma ar putea fi ilustrată în felul următor: în 2022, locuitorii de la noi din oraş au plătit la bugetul local 9.130.555 lei drept impozite pe autovehicule, locuințe și terenuri. Din suma atrasă din PNRR, în medie 156 de milioane de lei vor fi cheltuiţi în fiecare din următorii 3 ani. Convertit, asta înseamnă că pentru fiecare 1 leu plătit de oameni ca impozit local, noi mai adăugăm 17 lei din PNRR. Acest lucru ilustrează cât de importante sunt aceste sume”, a declarat primarul Antal Árpád.

În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc miercuri, reprezentanții Primăriei au prezentat proiectele pentru care au fost depuse cereri de finanțare, respectiv situația contractelor deja semnate.

Proiect pentru realizarea a 100 de insule ecologice digitalizate

Unul dintre proiectele depuse vizează achiziția de insule ecologice digitalizate, pentru colectarea deșeurilor.

„În cadrul Axei C3, a cărui management e asigurat de Ministerul Mediului, am depus cereri de finanțare pentru 100 de insule ecologice digitalizate. Noi deja facem experiment cu o astfel de insulă, în cartierul Simeria și zicem că este bine, deci o să fie bine, atât pentru cetățeni, cât și pentru oraș (…). Fiecare poate deservi 200 de locuitori și va fi suprateran, numai că va avea 5 locații de depozitare, pentru cele 5 fluxuri de deșeuri: plastic și metal, hârtie, sticlă, deșeuri bio și deșeuri mixte și va crea posibilitatea, ca și în cazul celui pe care îl utilizăm experimental, să fie măsurate și identificate pe locuință deșeurile care sunt depuse de populație.”

Astfel, prin montarea insulelor ecologice digitalizate, și în cazul persoanelor care locuiesc la bloc se va putea realiza plata diferențiată, în funcție de cantitatea de deșeuri produsă.

Proiecte pentru eficientizare energetică a unor instituții publice și blocuri de locuințe

Un număr 26 de proiecte depuse prin PNRR vizează eficientizarea energetică a unor blocuri de locuințe. Este vorba despre eficientizare energetică pentru 28 de clădiri de blocuri de locuințe, adică 81 de scări și 1660 de apartamente:

„Ca să putem compara cât am reușit să includem în PNRR la eficientizarea energetică a blocurilor de locuințe, vă spun că până în 2013, până când în Sfântu Gheorghe s-au contractat din program guvernamental asemenea lucrări, 35 de scări de bloc, care cuprind 1250 de apartamente au fost eficientizate energetic, iar din Programul Operațional Regional, care are termen de realizare sfârșitul acestui an, am reușit să includem 11 scări de bloc, cu 176 de locatari. În PNRR am reușit să depunem în 28 de clădiri de blocuri de locuințe, pentru 81 de scări, în care sunt 1660 de apartamente, deci este o cantitate mult mai mare. (…) Bineînțeles, scopul principal este să mărim confortul în aceste blocuri, să scădem cheltuielile cu energia pentru locuitorii din aceste blocuri, dar am urmărit și alte scopuri: cu alegerea scărilor de bloc pe care le-am inclus în program, am încercat să includem scări din partea centrală a orașului (…), respectiv un alt punct de vedere a fost cel social și am reușit să includem foarte multe blocuri de locuințe din cartierul Ciucului (…)”- a declarat viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.

Concret, blocurile de locuinţe pentru care au fost deja semnate contractele de finanţare sunt: Strada Váradi József, Nr. 90A, Bl.2, Sc. A,B,C,D; Strada Váradi József, Nr. 72A, Bl.1, Sc. A,B,C,D; Strada Grof Miko Imre, Nr. 4, Bl. 1, Sc. A,B,C,D,E,F; Strada Elevilor, Nr. 2, Bl.2, Sc. A,B; Strada Romulus Cioflec, Bl. 4, Sc. A,B; Strada Romulus Cioflec, Nr. 6, Bl. 5, Sc. A, B; Strada Gödri Ferenc, Nr.1, Bl.1; Strada Kossuth Lajos, Nr. 1, Bl.2, Sc. A,B,C,D,E; Strada Kossuth Lajos, Nr. 10, Bl.13, Sc. A,B,C,D. La aceste blocuri se vor adăuga şi altele în perioada următoare, pe măsură ce contractele de finanţare vor fi semnate la Ministerul Dezvoltării.

Lucrările vor consta, printre altele, în izolarea acoperișului, izolarea pereților, respectiv schimbarea tâmplăriei, unde este cazul.

Totodată, prin PNRR au fost depuse cereri de finanţare pentru îmbunătățirea eficienței energetice pentru clădirile a 8 unități de învățământ:

„În cadrul PNRR, pe Axa C5 am avut șansa să depunem mai multe proiecte pentru eficientizarea energetică a mai multor clădiri publice și noi ne-am axat pe clădiri ale unor instituții de învățământ, de la nivelul creșei, până la nivelul liceal, avem 8 unități de învățământ, pentru care am depus 10 proiecte. Acestea au prevăzut pachete de măsuri de intervenție care vor duce la scăderea consumului de energie, folosirea energiei regenerabile, scăderea cuantumului de noxe care se emană în aer (…). Noi sperăm ca prin intervenția care se va efectua în anii următori, să ajungem la un nivel la care costurile la încălzirea acestor clădiri să scadă cu cel puțin 50% și evident și evident, și costurile de energie electrică să sufere scăderi semnificative. ”- a declarat directorul Compartimentului de Proiecte din cadrul Primăriei, Buja Gergely.

Lista unităților de învățământ pentru care au fost depuse cereri de finanțare este următoarea: Liceul Tehnologic „Berde Aron”, Școala Gimnazială „Varadi Jozsef” (ambele grupuri de clădiri care sunt pe strada Stadionului), Colegiul „Szekely Miko” (internat), Școala Gimnazială „Ady Endre”; Creșa aparținătoare de Grădinița „Napsugar”; Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” (internat+ corpurile C și D), Școala Gimnazială „Nicolae Colan” (clădirea principală); Grădinița „Hofeherke”.

Intervențiile vor viza termoizolarea exterioară a clădirilor, termoizolarea acoperișului, a fundației, schimbarea tâmplăriei exterioare.

„Evident, vor fi modernizate sistemele sau rețelele de electricitate și de iluminare a sălilor, sistemul de termoficare. Unde se impune, se va schimba și termocentrala, deci, o mulțime de intervenții care, împreună, vor eficientiza energetic aceste clădiri. Odată cu această intervenție, vom efectua și alte intervenții care vor deservi mai degrabă confortul cadrelor didactice și al elevilor. Vor fi modernizate băile; se va ocupa de accesibilizarea încăperilor și intrărilor pentru persoane cu deficiențe locomotorii; vom lua toate măsurile pentru ca acea clădire să atingă cerințele ISU de siguranță la incendiu și, evident, de la caz la caz, amenajări exterioare, unde se impune.”- a mai spus Buja Gergely.

Autobuze electrice și stații de încărcare

Alte două proiecte depuse prin PNRR vizează achiziționarea a 32 de autobuze electrice.

„În decembrie (2022) am semnat un contract prin PNRR, pentru 12 autobuze, de 12 metri. Urmează ca în săptămânile următoare să lansăm licitația pentru achiziționarea acestor autobuze. Acest proiect a fost depus împreună cu comuna Arcuș, deci va deservi deja și pe relația dintre municipiul Sfântu Gheorghe- Arcuș, dar urmează să deservească și alte localități din zona metropolitană a municipiului Sfântu Gheorghe. Mai avem un proiect depus pentru 20 de autobuze electrice, care este pe lista de așteptare, deci acolo încă  nu avem certitudinea, ci doar o mică speranță că va mai primi Ministerul fonduri și atunci și acest proiect ar putea fi finanțat”- a declarat primarul Antal Árpád.

În plus, alte 12 autobuze electrice sunt deja în producție ca parte a Programului Operațional Regional.

Cererile depuse prin PNRR vizează și achiziționarea a 74 de stații de încărcare pentru autoturisme electrice și hibride, precum și 12 stații de încărcare lente și 4 stații rapide pentru autobuzele electrice.

„În strânsă legătură cu autobuzele ce urmează să fie achiziționate, pot să spun că vor fi procurate 12 stații lente, respectiv 4 stații de încărcare rapidă. Poziționarea acestora încă nu este stabilită, întrucât dorim să analizăm întregul sistem de transport în comun, să vedem unde vor fi capetele de linie, în zona metropolitană și probabil vom monta câteva stații de încărcare și la aceste capete de linie – și lente și rapide, asta urmează să stabilim mai târziu.”- a spus directorul Compartimentului de Proiecte din cadrul Primăriei, Buja Gergely.

Locuințe de serviciu pentru specialiști din sănătate și educație

Alte 4 proiecte au fost depuse pentru construirea de locuințe de serviciu pentru specialiști din sănătate și educație. Acestea vor fi construite pe strada „Jokai Mor” și pe strada „Nicolae Iorga”.

„În anul 2020, în campania electorală, am spus că în ciclul electoral 2020-2024, una dintre prioritățile municipalității va fi să construim locuințe pentru diferite categorii socio-demografice din municipiul Sfântu Gheorghe. Prin acest program, am depus 4 proiecte și vom construi un număr de aproximativ 190 de locuințe de serviciu pentru specialiști din sănătate și învățământ, jumătate pe strada Jokai Mor, pe amplasamentul fostei ferme de păsări, amplasament pe care l-am achiziționat în urmă cu 3 ani și cealaltă jumătate, pe strada Nicolae Iorga, lângă Jandarmerie, acolo unde vom construi și  aproximativ 100 de locuințe ANL și o creșă nouă. Dar știți, construim și locuințe sociale, am achiziționat și locuințe de necesitate, mai construim și locuințe înșiruite, deci, putem vorbi că toate categoriile sociale, socio-demografice din municipiul Sfântu  Gheorghe, vor putea beneficia, într-un fel sau altul, de aceste locuințe noi.”- a declarat primarul Antal Árpád.

Muzeu al comunismului

Un alt proiect vizează realizarea Muzeului Comunismului, în incinta fostei Fabrici de țigarete.

„Pe lângă prezentarea interactivă a acestei perioade istorice, pe 3 nivele, începând de la primii ani ai comunismului, până la epoca Ceaușescu și încheierea acesteia,  ce este important este că și proiectul în sine, dar și perioada în care trăim, impune o prezentare mai mult digitală, deci folosind metodele moderne de muzeistică, respectiv folosirea surselor de energie neconvenționale.”- a spus viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.

Cerere de finanțare pentru dotarea unităților de învățământ, în elaborare

Pe lângă cele 44 de cereri de finanțare depuse, municipalitatea lucrează  în prezent și la elaborarea unei cereri de finanțare pe „Educație”:

„Dincolo de aceste 44 de proiecte depuse, încă mai avem un proiect pe Componenta 15- a Educației, în elaborare. În momentul de față, așteptăm de la toate instituțiile de învățământ de pe raza orașului, prezentarea nevoilor reale, care se bazează pe fișe de inventar. Ce este important e că acest proiect presupune dotarea acestor instituții de învățământ cu mobilier, cu echipament IT, cu echipament specific pentru ateliere, pentru laboratoare, cabinete psihologice, psihopedagogice, logopedie, deci, toate aceste încăperi vor fi dotate corespunzător. Ce e foarte important e că sunt sume predefinite, deci: pentru dotare cu mobilier, pe clasă, este o sumă, pentru dotare laborator este o altă sumă, pentru atelier, o altă sumă și trebuie să ne încadrăm în aceste sume. Evident, fiecare instituție are alte necesități, dar încercăm să le combinăm și să depunem acest proiect, cât mai repede.”- a declarat Buja Gergely.

14 contracte sunt deja semnate, contracte pentru alte proiecte, în curs de semnare

Concret, 14 contracte sunt deja semnate, acestea fiind în valoare totală de 238.008.139 lei: contractul pentru proiectul privind Muzeul Comunismului, 9 contracte pentru termoizolarea unor blocuri de locuințe (amintite în articol, anterior), un proiect pentru achiziționarea a 12 autobuze electrice pentru zona metropolitană a municipiului și 3 contracte pentru construirea de locuințe de serviciu destinate unor specialiști din educație și sănătate.

Chiar în timpul derulării conferinței de presă, Primăria a fost anunțată că este așteptată să mai semneze contractele pentru alte câteva proiecte. Este vorba despre cereri de finanțare aprobate pe Componenta C5 – Runda 2 – Valul renovării: cererea pentru Consolidare și eficientizarea energetică a corpurilor de clădire C și D la unul dintre liceele din municipiu,  6 cereri pentru eficientizarea energetică a unor blocuri din strada „Romulus Cioflec” și „Godri Ferenc” și investiții privind eficientizarea energetică și creșterea calității arhitectural-ambientale și reabilitare termică a două unități de învățământ.

Investițiile trebuie să fie finalizate până la sfârșitul lunii august 2026

„Anul 2023 va fi anul în care vom semna contractele de finanțare și se vor elabora documentațiile tehnice, de proiectare etc, respectiv pregătirea lucrărilor, în sensul de organizare de licitații, deci lucrările efective vor fi în perioada 2024-2026 (…). Trebuie să știți că din cele 94,5 milioane de euro, cât ne așteptăm noi până acum (…), 12,5 milioane de euro a fost suma predefinită pentru municipiul Sfântu Gheorghe, în sensul în care, pentru fiecare nivel administrativ a fost predefinită o sumă. Pentru municipiile reședință de județ suma aceasta a fost 12,5 milioane de euro (…).Cred că putem să fim foarte mândri de această performanţă a municipiului Sfântu Gheorghe, eu sunt foarte mândru de colegii din Primărie. Au fost aproximativ 50 de persoane din Primărie care au lucrat la elaborarea acestor proiecte, deci am reuşit să accesăm fonduri cu mult peste greutatea municipiului Sfântu Gheorghe la naţional, într-un concurs real, un concurs în care ne-am bătut cu Bucureşti, Iaşi şi aşa mai departe. Sunt convins că până în august 2026, municipiul Sfântu Gheorghe va arăta mult, mult mai bine decât arată acum şi datorită acestor proiecte pe care le atragem din fondurile europene.”- a declarat primarul municipiului Sfântu Gheorghe.

Ana CIORICI COSTACHE

Sursa foto: www.sfantugheorgheinfo.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail