Lansată la 26 iulie 1887, Esperanto se dezvoltă neîncetat și oferă numeroase servicii vorbitorilor săi. Ea este considerată o posibilitate, în contrast cu situația lingvistică actuală care este injustă. Astăzi toți oamenii de știință trebuie să-și publice cercetarea în engleză. Așadar, de exemplu, un cercetător francez poate lucra pentru cercetările sale ziua și trebuie să studieze engleza noaptea. Un cercetător englez care tratează aceeași temă poate lucra ziua și noaptea pentru cercetările sale, și va ajunge înaintea francezului la patente și la premiile Nobel. Această situație foarte nepotrivită se întâmplă de fiecare dată când noi luăm o limbă națională și o ridicăm la statutul de limba internațională. Acest sistem favorizează vorbitorii înnăscuți, indiferent de limba națională aleasă sau însușită. Esperanto a fost creată ca limbă internațională, pentru a evita astfel de situații injuste. Ea este o limbă justă.
Pe glob se vorbesc în jur 7000 de limbi, deci ne aflăm în situația unui adevărat Babilon lingvistic, în care este destul de greu să te descurci fără existența unei limbi internaționale ca mijloc de comunicare unic pentru toți, și fără a jena limbile naționale. În India, conform dr. Giridhar, profesor de lingvistică în Bangalore, există 700 de limbi și 70 de alfabete, în Nigeria 529 (după Societatea Internațională de Lingvistică), ”lumea abundă în bogății lingvistice, care sunt importante pentru a păstra posibilitatea de a cunoaște calitățile plantelor locale pentru igienă și terapii; toate aceste felurite limbi transmit culturi locale de înaltă valoare. Dar concret și paralel, pentru a comunica este necesară o cheie centrală practică și clară”. Un astfel de vector există, este vorba despre Esperanto”, conform dnei Mireille Grosjean, președintele Societății de Esperanto Elvețiene.
În finalul unui Mesaj al Asociație de Esperanto Universală către ONU, cu ocazia Zilei Esperanto, se spune: „După câteva zile, al 108-lea Congres Universal de Esperanto va începe la Torino, Italia. Anul trecut, congresul a avut loc în Montreal, Canada; anul viitor se va desfășura în Arușa, Tanzania.
Esperanto este un element cunoscut la Națiunile Unite, și străduințele ei pentru a susține înțelegere sunt recunoscute de UNESCO. Asociația de Esperanto Universală consideră recunoașterea drepturilor omului un fundament esențial în munca sa. Ea colaborează cu toți oamenii și cu toate organizațiile de bună credință care au ca scop realizarea unei lumi mai pașnice și durabile bazată pe înțelegere internațională și colaborare”.
Comentariu și traducere: Mihai Trifoi