Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC)  Covasna a împlinit 25 de ani de la înființare. Cu acest prilej, în data de 17 noiembrie, la Biblioteca Județeană „Bod Péter” din Sfântu Gheorghe, reprezentanții instituției au susținut o conferință pe tema asistenței sociale și a protecției copilului .

 

Instituția a pornit în 1997, cu 9 angajați, sub denumirea de Direcția Judeţeană pentru Protecția Drepturilor Copilului. În prezent, peste 500 de angajați lucrează în cadrul sistemului județean de asistență socială, care oferă în total 42 de servicii pentru copii și adulți.

 

Una dintre cele mai importante atribuții legale ale consiliilor județene este susținerea serviciului de protecție a copilului și a sistemului de asistență socială. Din partea noastră nu este doar o obligație legală, ci și un angajament, așa cum nici dumneavoastră nu lucrați 8 ore pe zi, ci aveți o vocație, o chemare. Am trecut împreună prin multe dificultăți de-a lungul anilor, dar am putut întotdeauna să îndreptăm lucrurile, chiar și atunci când în alte județe nu s-a reușit. Am avut posibilitatea de a ne dezvolta, așa că am format și am extins sistemul în funcție de nevoile comunității. Consiliul Județean Covasna va fi mereu alături de dumneavoastră, vom acorda întotdeauna prioritate cauzelor Direcției Județene de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna„, a spus președintele Consiliului Județean, Tamás Sándor, în discursul său, mulțumind pentru implicarea și dăruirea de care a dă dovadă colectivul, dar și partenerii instituției.

 

La rândul său, secretarul general al județului, Sztakics István Attila, care este și Președintele Comisiei pentru Protecția Copilului, a asigurat personalul Direcției de sprijinul său. Makkai Péter, secretarul de stat în cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, care a evaluat realizările instituției și a apreciat buna pregătire a echipei, a subliniat că împreună cu bisericile și ONG-urile se va putea construi o rețea socială funcțională și durabilă.

 

În cei 25 de ani care au trecut de la înființarea instituției, sistemul de servicii sociale al județului Covasna a trecut printr-o schimbare imensă. În funcție de nevoile comunității și exploatând posibilitățile existente, am dezvoltat sistemul, înființând numeroase noi servicii sociale. În munca noastră ne-am străduit să dăm dovadă de profesionalism, să exploatăm responsabil resursele existente și să acordăm o atenție specială satisfacerii nevoilor beneficiarilor din sistem” – a reiterat directorul DGASPC Covasna, Vass Mária.

 

La înființarea instituției, în 1997, cu doar 9 angajați, prima provocare a fost preluarea caselor de copii și reevaluarea situației beneficiarilor din sistem. În momentul preluării, în casele de copii din Târgu Secuiesc, Baraolt și Întorsura Buzăului, erau 372 copii, din care 292 copii au fost dați în plasament familial și alți 15 au fost trimiși într-un centru de reeducare.

 

Reformarea sistemului a început în anul 1999, când s-a înființat prima casă de tip familial în localitatea Mereni. „Prin noile servicii înființate, am încercat să le asigurăm copiilor un model și un mediu familial. De aceea, am pus accent pe înființarea și dezvoltarea sistemului de asistent maternal profesionist. În prezent, rețeaua de asistență maternală este formată din 114 persoane, care asigură creșterea și îngrijirea a 160 de copii într-un climat familial. În ultimii ani, am pus un mare accent pe prevenție. Am implementat programe de prevenire a instituționalizării și de sprijinire a reintegrării copilului în familia lui naturală” – a punctat directorul.

 

În decembrie 2004, a fost înființată Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna, care avea atribuții în domeniul protecției copiilor și a adulților. În ceea ce privește provocările din acest domeniu, directorul a vorbit de numărul tot mai mare al mamelor minore, de creșterea numărului copiilor cu probleme complexe din cadrul serviciilor de îngrijire specială. În plus a mai vorbit și despre prevenirea și stoparea violenței asupra copiilor, precum și despre pregătirea copiilor și a tinerilor pentru o viață independentă și susținerea talentelor.  În cazul protecției adulților, cea mai mare provocare în viitor o reprezintă implementarea Strategiei naționale pentru persoane cu dizabilități, 2023-2030, și creșterea ratei de ocupare a forței de muncă a persoanelor cu handicap. De altfel, așa cum a arătat și directorul, principala provocare în ambele domenii este lipsa personalului de specialitate.

 

În prezent, în sistemul județean, sunt 952 de copii,  iar numărul copiilor abandonați în spitale este în descreștere: dacă în 2005 au fost lăsați în spitale 120 de bebeluși, în 2021 acest număr a scăzut la 18. Pe de altă parte, numărul persoanelor încadrate la un grad de handicap s-a dublat, de la 3102 la 6413. În prezent, în cadrul DGASPC Covasna lucrează 543 angajați, care au reușit să atragă peste 10 milioane de euro prin proiecte de finanțare nerambursabilă.

 

După cuvântările de deschidere au urmat prezentările susținute de specialiștii din domeniul protecției copilului, a persoanelor cu dizabilități și a persoanelor vârstnice. Pe parcursul zilei, câțiva copii și tineri din sistem au oferit programe artistice contribuind astfel la crearea unei atmosfere de sărbătoare.

 

Biroul de presă al C. J. Covasna

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail