Peste 20 de cetăţeni din afara Uniunii Europene lucrează legal în judeţul Covasna, printre aceştia numărându-se doi fotbalişti din Camerun şi Niger şi patru brutari din Nepal.

 

Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Covasna a declarat, miercuri, că în cursul anului trecut a fost înregistrat un singur caz în care au fost depistate persoane care lucrau în judeţ fără a avea aviz şi contract de muncă, fiind vorba despre patru cetăţeni moldoveni.

„În judeţul Covasna lucrează 23 de persoane străine, dintre care 14 străini cu aviz de muncă (…), iar nouă fără aviz de muncă (…) Legislaţia prevede excepţii pentru anumite situaţii, cum ar fi reîntregirea familiei sau studenţi care învaţă în România pentru care nu trebuie aviz de muncă, iar aici s-au încadrat cei nouă (…) Nu am avut cazuri frecvente de încălcare a legislaţiei muncii, cu excepţia unui caz, un angajator din Ozun au fost găsiţi patru moldoveni fără aviz de muncă. Cetăţenii moldoveni au dreptul, transfrontalier, datorită tratatelor dintre România şi Republica Moldova, să vină şi să lucreze pe o rază de 30 km în România, însă dacă depăşesc această distanţă (…) trebuie să aibă aviz de muncă. Aceştia au fost găsiţi la Ozun lucrând fără aviz şi fără contract individual de muncă”, a declarat inspectorul-şef adjunct al ITM Covasna, Liliana Balmuş.

Potrivit acesteia, dintre cei 23 de străini care muncesc legal în judeţul Covasna, doi sunt fotbalişti din Camerun şi Nigeria angajaţi la Clubul Sepsi OSK din Sfântu Gheorghe, trei persoane din Turcia angajate ca manageri la fabrica de confecţii RGT Sfântu Gheorghe, patru brutari din Nepal angajaţi la o firmă de morărit şi panificaţie din Sânzieni, trei chinezi care lucrează ca vânzători în municipiul Târgu Secuiesc şi două persoane din Sri Lanka angajate la restaurantul Hotelului Clermont din Covasna.

Conducerea instituţiei a mai adăugat că în cursul anului trecut s-au făcut mai multe controale la societăţile din judeţ care au angajat cetăţeni străini şi nu au fost descoperite nereguli.
„Am făcut 25 de controale privind Ordonanţa de încadrare a în muncă şi detaşare a străinilor pe teritoriul României. Ordonanţa se referă numai la persoanele care nu fac parte din Uniunea Europeană, deci cei care vin din Moldova, din Sri Lanka şi alte ţări (…) Toate aceste societăţi au fost controlate şi nu au fost descoperite nereguli, nu am avut nicio sesizare. Acolo unde lucrează aceşti oameni care nu fac parte din UE nu au fost probleme de niciun fel”, a mai adăugat Liliana Balmuş.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail