Foto: Manuscrisul poeziei Luceafărul, datând din 10 aprilie 1882

Manuscrisul poeziei Luceafărul, datând din 10 aprilie 1882Ziua mondială a poeziei, sărbătorită în fiecare an, la 21 martie, celebrează una dintre cele mai apreciate forme de expresie a identităţii culturale şi lingvistice ale umanităţii.

Practicată de-a lungul istoriei, în fiecare cultură şi pe fiecare continent, poezia vorbeşte despre umanitatea noastră comună şi despre valorile noastre comune, transformând cele mai simple poezii într-un catalizator puternic pentru dialog şi pace.

Agenţia UNESCO, recunoscând capacitatea unică a poeziei de a surprinde spiritul creativ al minţii umane, a emis, cu prilejul celei de-a 30-a sesiuni susţinute la Paris (octombrie-noiembrie 1999), decizia pentru sărbătorirea anuală a Zilei mondiale a poeziei, la data de 21 martie. Ca formă intimă de exprimare care deschide porţi oamenilor către oameni, poezia îmbogăţeşte dialogul, impulsionând progresul uman, fiind necesară în toate epocile. Cu scopul de a sprijini diversitatea lingvistică prin exprimare poetică şi de a creşte oportunitatea ca limbile pe cale de dispariţie să fie auzite, Ziua mondială a poeziei este ocazia de a onora poeţii, de a reînvia tradiţiile orale ale recitalurilor de poezie, de a promova lectura, scrierea şi predarea poeziei. De asemenea, prin această zi este promovată convergenţa dintre poezie şi alte arte precum teatrul, dansul, muzica şi pictura, precum şi cunoaşterea mai profundă a poeziei prin implicarea mass-mediei în prezentarea acesteia. Pe măsură ce poezia continuă să reunească oamenii de pe continente, toţi suntem invitaţi să ne alăturăm acestei forme culturale de manifestare, potrivit UNESCO, www.unesco.org.

Ziua mondială a poeziei este sărbătorită şi în România prin diverse manifestări, între acestea numărându-se: Salonul de Carte Bookfest Timişoara, organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, împreună cu Primăria Municipiului Timişoara, prin Casa de Cultură a Municipiului Timişoara (21-24); A XXXIV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie „Nichita Stănescu”, eveniment organizat de Casa de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti (Ploieşti, 21-31); „Eminescu-omul” – Expoziţie de carte şi obiecte ce au aparţinut lui Mihai Eminescu şi Veronicăi Micle. (Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia, 21 martie-21 aprilie) etc.

Ziua mondială a poeziei promovează eforturile editurilor, care încearcă să se afirme în acest domeniu, publicând colecţii ale poeţilor tineri. Şi, nu în cele din urmă, cu acest prilej, este susţinută promovarea imaginii poeziei în mass-media, astfel încât această formă de artă să nu mai fie considerată învechită, ci să fie apreciată drept o excelentă oportunitate de afirmare a identităţii unei societăţi.

Poezia, o formă de expresie artistică valoroasă, poate rima, folosind ceea ce se numesc metri de silabe lungi şi scurte. Unele poezii, scrise în ceea ce se numeşte „vers liber”, nu folosesc rimă sau metri. Poeziile sunt împărţite în strofe şi pot avea până la 12 rânduri. Există numeroase tipuri de poezii, incluzând haiku-urile, limerick-urile, sonetele, baladele etc.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail