Celebrând pasiunea pentru fotografie, Ziua mondială a fotografiei este un eveniment internaţional, marcat la 19 august, dedicat acestei arte, măiestriei cu care este realizată, precum şi ştiinţei şi istoriei fotografiei.

La fel ca şi în anii precedenţi, site-ul Zilei mondiale a fotografiei, www.worldphotographyday.com, invită participanţi să posteze propriile fotografii pe Instagram sau utilizând hashtagul #WorldPhotographyDay, pentru ca fotografia să apară pe această pagină. Dacă în prezent se menţionează că s-a ajuns la peste 800.000 de fotografii postate, ţinta urmărită este de a se ajunge la 1.000.000, prin participarea la Ziua Mondială a Fotografiei din 2022.

Site-ul www.worldphotographyday.com vine în întâmpinarea celor care doresc să marcheze această zi sugerând organizarea de reuniuni în cadrul cărora cei cu experienţă în această artă să ofere celor mai puţin cunoscători date despre tehnicile noi de realizare a fotografiilor, dar şi organizarea de excursii şi de plimbări, pentru a realiza cât mai multe fotografii.

Aparat de fotografiat „RA Goldmann Wien Eastman” din anul 1900, expus cu ocazia marcării „Zilei Europene a Patrimoniului”, în cadrul evenimentului „Zilele Bucureştiului”, organizat la Muzeul Naţional Cotroceni, Bucureşti, 19 septembrie 2009.

Amator, profesionist sau poate aflat la prima fotografie, această zi este dedicată celor pasionaţi de fotografie, din orice colţ al planetei.

De la începutul secolului al XIX-lea, fotografia a devenit un mediu, din ce în ce mai mare, de exprimare şi apreciere personală pentru foarte mulţi oameni din întreaga lume. O fotografie are capacitatea de a surprinde un loc, o experienţă, o idee sau un moment în timp. Din acest motiv, se spune că o imagine valorează cât o mie de cuvinte. Fotografiile pot transmite un sentiment mai rapid şi uneori chiar mai eficient decât o pot face cuvintele. O fotografie poate face privitorul să vadă lumea aşa cum o vede cel care a surprins imaginea. Fotografiile depăşesc chiar trecerea timpului – o fotografie de acum o sută de ani poate fi încă la fel de apreciată în prezent, ca şi atunci. O fotografie făcută mâine, poate fi la fel de apreciată de alţii peste o sută de ani, menţionează site-ul dedicat fotografiei.

Ziua mondială a fotografiei este o celebrare a capacităţii de comunicare prin fotografie, capabilă să unească comunităţile la nivel local, dar şi global. Într-o lume în care milioane de imagini sunt încărcate în fiecare minut, această zi a determinat mii de oameni să contribuie cu o fotografie la atingerea unui scop simplu: „să împartă lumea lor cu lumea întreagă”.

Organizatorii evenimentului World Photography Daily şi World Photography Day Public, vin şi cu propunerea de a sărbători Săptămâna Mondială a Fotografiei ca o sărbătoare anuală, la nivel mondial, începând cu Ziua Mondială a Fotografiei din 2022. În fiecare zi a Săptămânii Mondiale a Fotografiei, între 19 şi 26 august, suntem solicitaţi să distribuim o fotografie pe care am făcut-o şi care are o anumită însemnătate pentru cel care a realizat-o, folosind hashtag-ul: #WorldPhotographyWeek, şi, de asemenea, să postăm povestea din spatele fotografiei, pe mediul social ales. Indiferent dacă avem sau nu o fotografie de distribuit, îi putem susţine pe fotografii de pretutindeni, comentând şi distribuind fotografiile care rezonează cel mai mult cu noi.

Australianul Korske Ara, un tânăr pasionat de fotografie, a lansat Proiectul Zilei mondiale a fotografiei, în 2009. În anul următor a fost organizată prima galerie la nivel mondial, găzduită on-line, unde au fost expuse 270 de fotografii, site-ul înregistrând vizitatori din peste 100 de ţări.

Aparat foto care a aparţinut sculptorului Constantin Brâncuşi, expus cu ocazia vernisajului expoziţiei „Brâncuşi în ţara sa de obârşie”, eveniment dedicat comemorării a 50 de ani de la moartea artistului, organizat la Muzeul Naţional Cotroceni, Bucureşti, 28 martie 2007.

Această zi marchează inventarea de către Louis Jacques Mande Daguerre (1787- 1851) şi Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) a procedeului de realizare fotografiei prin „daghereotipie”, în urmă cu 177 de ani. Louis Daguerre, împreună cu Joseph Nicéphore Niépce, care se ocupa cu captarea imaginilor din exterior pe un suport solid, au perfecţionat sistemul, punând la punct procedeul amintit. Înaintea perfectării acestui procedeu, în 1826, Nicéphore Niépce a captat o fotografie cunoscută sub numele de „View from the Window at Le Gras”, considerată cea mai veche fotografie din lume şi realizată printr-un proces numit „heliografie”.

După moartea lui Niépce, Daguerre continuă experimentele împreună cu fiul acestuia, Isidore. Foloseşte ca agent sensibilizator iodul pus pe o placă de cupru, acoperit cu un strat de argint. Printr-o developare în vapori de mercur se obţine o imagine negativă în relief (o matriţă). O fotografie realizată de inventator în 1837 prin „daghereotipie”, a reprezentat un colţ din atelierul său. La 9 ianuarie 1839, invenţia a fost prezentată Academiei Franceze de Ştiinţe şi Louis Daguerre a obţinut brevetul, fiind considerat părintele fotografiei.

 

Câteva luni mai târziu, pe 19 august 1839, guvernul francez a cumpărat brevetul şi a anunţat invenţia ca fiind un cadou „gratuit pentru lume”. Procedeul „daghereotipiei” a fost folosit după aproximativ 11 ani, în numeroase studiouri din New York, marcând începutul erei moderne în fotografie.

AGERPRES

Explicaţie foto din deschidere: Fotografie din anul 1935

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail