Candles form a red ribbon in Berlin, on November 30, 2013 during the World Aids Day. AFP Photo /DPA / Florian Schuh/ GERMANY OUT

Ziua internaţională a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este marcată, în 2021, la 16 mai, fiind organizată anual, în a treia duminică din luna mai, începând din 1983, potrivit site-ului dedicat acestei zile, https://gnpplus.net/.

Această zi nu reprezintă doar un moment în care sunt comemorate persoanele răpuse de SIDA, ci şi un prilej de a omagia persoanele care de mulţi ani îşi dedică activitatea ajutorării şi sprijinirii persoanelor care sunt afectate de virusul HIV şi de a continua mobilizarea comunităţilor la solidaritate cu aceşti bolnavi, la nivel mondial, pentru a rupe barierele puse de stigmatizare sau discriminare, pentru a oferi speranţă noilor generaţii.

Pe parcursul anilor, cu ocazia acestei zile, au fost organizate multe evenimente şi campanii de informare şi conştientizare asupra bolii SIDA şi a virusului HIV.

În contextul pandemiei COVID-19, în 2020, nu au fost organizate tradiţionalele manifestări publice de marcare a momentului. În 2021, astfel de manifestări vor fi organizate online sau pe platformele de socializare. „Amintindu-ne de persoanele pe care le-am pierdut, situaţia creată de pandemie trebuie să ne facă să luăm măsuri de siguranţă, pentru a putea trăi dincolo de COVID-19 şi de HIV”, mai scrie site-ul https://gnpplus.net/.

Marcarea acestei zile este un eveniment la nivel global, care are ca scop manifestarea solidarităţii cu persoanele infectate cu virusul HIV, dezvoltarea metodelor de prevenire a infectării, reducerea fenomenelor de stigmatizare şi discriminare a persoanelor cu HIV.

Centrul de Sănătate ARAS a luat fiinţă la initiaţiva Asociaţiei Române Anti-SIDA, cu contribuţia unor profesionişti care, cu experienţă şi dedicaţie, abordează sănătatea ca pe un întreg.

„Sănătatea (…) îşi găseşte în acest centru soluţii diferite – medicale, psihologice, individuale şi de grup, pentru adulţi şi copii”, precizează site-ul www.centrularas.ro.

Două dintre principiile directoare ale centrului sunt respectarea confidenţialităţii şi lipsa discriminării etnice, de gen sau de orientare sexuală.

„Obiectivul Centrului de Sănătate ARAS este acela de a dezvolta servicii de sănătate cu o abordare holistică a vieţii, cu scopul de a oferi suport, consiliere şi cunoaştere specializată oamenilor pentru a trăi în armonie. Suntem promotorii stilului de viaţă sănătos, plecând de la alegerile care ne influenţează viaţa până la prevenirea prin implicare în construirea unei vieţi mai bune”, precizează site-ul www.centrularas.ro.

De asemenea, Centrul de Sănătate ARAS promovează prevenţia, punând la dispoziţie publicului larg posibilitatea testării şi consilierea HIV, HBV (hepatita de tip B) şi HCV (hepatita de tip C). În activitatea sa de educaţie continuă, Centrul ARAS organizează cursuri tematice, cu scopul de a facilita informarea şi a oferi suport în îmbunătăţirea sănătăţii personale, a familiei şi a comunităţii.

„Un alt principiu care stă la baza manifestărilor noastre profesionale este acela că un om informat este angajat pe calea stării de bine şi sănătate. Multe aspecte ale sănătăţii sunt influenţate de ceea ce facem şi gândim. Informaţiile corecte ne permit să alegem în cunoştinţă de cauză pentru îmbunătăţirea stării de sănătate şi a vieţii în ansamblul său”, mai notează site-ul www.centrularas.ro.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail