În fiecare an, la data de 15 februarie, este sărbătorită Ziua națională a lecturii.

O propunere legislativă privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua națională a lecturii a fost prezentată în Biroul Permanent al Camerei Deputaților, la 22 martie 2021, de mai mulți deputați și senatori, potrivit site-ului https://www.cdep.ro/

În expunerea de motive, inițiatorii au subliniat situația din România și motivele pentru care era necesară o propunere de încurajare a cititului. A fost aleasă data de 15 februarie pentru Ziua națională a lecturii deoarece reprezintă ziua de naștere a două mari personalități ale României: Titu Maiorescu și Spiru Haret. Totodată, au subliniat, în document, că România se confruntă cu un nivel tot mai scăzut de consum de carte. Ei au arătat că, potrivit statisticilor realizate la nivel național și european, românii, în special copiii și tinerii, ‘citesc foarte puțin’: ‘68,5% dintre români nu au citit măcar o carte în ultimul an; 20% dintre români citesc o dată pe lună și 8% citesc zilnic; 38,7% dintre persoanele de 15 ani nu înțeleg ceea ce citesc, 40% este rata analfabetismului funcțional în România și aproape 50% dintre absolvenții de studii liceale nu promovează examenul de Bacalaureat și au dificultăți la Evaluările naționale’, se mai arată pe https://www.cdep.ro/

La 14 iunie 2021, Senatul a adoptat proiectul de lege. For decizional, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege la 21 decembrie 2021. În data de 14 ianuarie 2022, a fost promulgată de către președinte țării prin Decretul nr.54/2022, Legea nr.21 din 14 ianuarie 2022 privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua națională a lecturii. Legea nr.21/2022 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 45 din 14 ianuarie 2022, se arată pe site-ul https://www.presidency.ro/.

„Cu prilejul Zilei naționale a lecturii se pot organiza activități culturale, sociale și educaționale prin care se evidențiază importanța lecturii, în special în formarea copiilor și tinerilor. Autoritățile administrației publice centrale și locale, serviciile publice deconcentrate (…) cu atribuții în domeniile educației și culturii, precum și instituțiile de învățământ superior pot acorda sprijin material, financiar și logistic bibliotecilor, muzeelor, instituțiilor de învățământ, organizațiilor neguvernamentale, editurilor, precum și altor instituții cu atribuții în domeniile educației și culturii pentru organizarea de evenimente de încurajare a lecturii, în limita resurselor bugetare și logistice disponibile”, se arată în actul normativ.

Legea prevede ca muzeele, bibliotecile publice și instituțiile cu atribuții în domeniile educației și culturii pot acorda asistență de specialitate pentru manifestările organizate cu ocazia Zilei naționale a lecturii, în vederea încurajării lecturii. ‘În săptămâna care include Ziua națională a lecturii, în timpul desfășurării activităților didactice, unitățile de învățământ preuniversitar pot organiza activități de promovare și încurajare a lecturii’, mai prevede legea. De asemenea, potrivit actului normativ, cu ocazia acestei Zile, Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune și Agenția Națională de Presă AGERPRES produc, difuzează sau redifuzează, după caz, emisiuni de promovare și încurajare a lecturii.

„În ziua de 15 februarie, în timpul orelor de curs, personalul didactic împreună cu elevii pot desfășura activități de promovare și încurajare a lecturii. Institutul Cultural Român, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, ambasadele și consulatele României pot desfășura proiecte culturale și/sau educaționale dedicate Zilei naționale a lecturii, individual sau în colaborare cu asociații și fundații de profil, în limita resurselor bugetare și logistice disponibile”, se mai arată în lege.

Motto-ul primei ediții a Zilei naționale a lecturii, marcată în 2022, a fost „Citim împreună!”.

***

În 2025, cu prilejul Zilei naționale a lecturii, Institutul Cultural Român organizează la 14 februarie, prin Centrul Național al Cărții, evenimentul online ‘Retrospectiva anului editorial românesc 2024’, dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume și tuturor celor interesați de actualitatea literară din România, potrivit comunicatului ICR transmis AGERPRES. Moderator este scriitorul și jurnalistul Florin Iaru. Luminița Corneanu, scriitoare și publicistă, va contura o perspectivă asupra literaturii pentru copii și tineret, scriitoarea și jurnalista Ana Maria Sandu va face o incursiune în proza scurtă, scriitoarea și profesoara Oana Șerban va aduce în prim-plan aparițiile remarcabile din domeniul non-ficțiunii, poetul și jurnalistul Răzvan Țupa va prezenta volumele de poezie semnificative ale anului 2024, iar scriitorul și profesorul Radu Vancu va pune în lumină aparițiile relevante din sfera prozei. Criticul literar și profesorul Angelo Mitchievici, vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din România, și traducătorul Peter Sragher, președintele Filialei București de Traduceri Literare din cadrul Uniunii Scriitorilor din România, vor comenta actualitatea literară în ansamblu.

Tot în ziua de 14 februarie, Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează, începând cu ora 13.00, cea de-a noua întâlnire din cadrul proiectului „Clubul de lectură pentru copii și adolescenți”. Cartea propusă spre lectură luna aceasta este „Micul prinț” de Antoine de Saint- Exupery. Discuțiile se vor concentra pe tema călătoriei, a descoperirii de sine, a relațiilor interumane și a emoțiilor.

Primăria Municipiului București, prin Biblioteca Metropolitană București, aniversează Ziua națională a lecturii printr-o serie de activități cultural – educative. În data de 14 februarie, de la ora 18.00, Sediul Central ‘Mihail Sadoveanu’ găzduiește un spectacol lectură, susținut de studenții anului II ai Facultății de Arte – Universitatea Hyperion, Prof. Coord. Mariana Dănescu. Protagoniștii vor lectura fragmente din piesele de teatru ale binecunoscutului dramaturg și scriitor român Ion Băieșu. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. De asemenea, Ziua națională a lecturii este celebrată și în filialele BMB, prin diverse activități, cum ar fi ateliere de lectură, expoziții de carte, cluburi de lectură etc.

Concerte, ateliere de scris și spus povești, sesiuni aniversare, lecturi cinematografice, exerciții de stil, spectacole de poezie sunt câteva dintre evenimentele pe care Muzeul Național al Literaturii Române le-a pregătit cu ocazia Zilei naționale a lecturii. Datorită diversității publicului și a ofertei culturale, instituția sărbătorește lectura timp de cinci zile, în perioada 12 – 16 februarie 2025 atât la sediile MNLR, la cele ale partenerilor, cât și în școli și licee, potrivit https://mnlr.ro/.

Prin proiectul #SibiuMeuCITEȘTE, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu marchează și anul acesta Ziua națională a lecturii prin Săptămâna Lecturii, cuprinzând activități de promovare și conștientizare a lecturii în comunități din județul Sibiu. Săptămâna 10-14 februarie 2025 este dedicată organizării unor sesiuni de lectură, dezbateri și ateliere interactive destinate în mod special populației școlare, cu scopul de a încuraja lectura și a stimula interesul pentru cărți, potrivit unui comunicat de presă al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu trimis AGERPRES.

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani marchează Ziua națională a lecturii, de-a lungul întregii săptămâni, printr-o serie de activități dedicate promovării lecturii în rândul copiilor și adulților. AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail