Potrivit Rezoluţiei 64/200 din 21 decembrie 2009, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, 13 octombrie este Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, mijloc de promovare a unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor dezastrelor naturale, prevenirea acestora, dar şi pregătirea pentru dezastru.

Dezastrele sunt evenimente majore, cauzate de fenomene naturale, dar și de oameni, care duc la pierderi omeneşti şi la pagube materiale foarte mari, fiind necesară acţiunea unui număr foarte mare de forţe şi mijloace de intervenţie.

Dezastrele naturale nu pot fi oprite, dar pot şi trebuie să fie pregătiţi atât cetăţenii, cât şi comunităţile pentru a le face faţă.

Deoarece un comportament preventiv poate reduce substanţial din amploarea consecinţelor reamintim principalele norme specifice de comportament în cazul unor astfel de situaţii.

REGULI GENERALE DE COMPORTAMENT ÎN CAZ DE DEZASTRE:

  • rămâi calm!
  • ascultă mesajele transmise de posturile naţionale de radio şi televiziune;
  • nu da crezare zvonurilor, nu crea panică;
  • respectă indicaţiile autorităţilor.

SFATURI PRACTICE ÎN CAZ DE DEZASTRU:

  • dacă în localitate se produce un dezastru, este posibil să fiţi separat de membrii familiei dvs., care pot fi acasă, la lucru sau la şcoală.

Pentru o astfel de eventualitate, iată câteva mijloace de a vă regăsi: stabiliţi din timp un loc de întâlnire; stabiliţi un sistem de comunicare;

  • toţi membrii familiei ar trebui să aibă asupra lor în permanenţă, un mijloc de identificare: act de identitate, sau pentru minori un însemn cu date personale;
  • aveţi întotdeauna la îndemână trusa de urgenţă: alimente în conserve pentru circa 3 zile; un radioreceptor cu baterii şi baterii de rezervă; lanternă şi baterii de rezervă; medicamente pentru tratamentul uzual şi de urgenţă; haine adecvate sezonului; obiecte personale de igienă.

Informarea corectă conduce la un mod de comportare adecvat, eficient şi rapid care poate reduce semnificativ pierderea de vieţii omeneşti şi poate limita considerabil pierderile materiale. Prin cunoaştere devenim mai puţin vulnerabili în faţa dezastrelor.

Informatii cu privire la modul ce prevenire si comportare pe tipul diferitelor situații de urgență găsiți pe pagina https://fiipregatit.ro/

ISU Covasna

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail