A trecut o zi de când a fost sărbătorită Ziua Internațională a Asistenților Medicali, dar pentru a nu uita, e bine să reținem acest eveniment, mai ales acum, când importanța acestor lucrători deveniți eroi peste noapte este evidentă.

 

Un articol apărut pe stiripesurse.ro, în 12.05.2020, semnat de Maria Stan, redactor, face elogiul acestor angajați ai sistemului sanitar, dar și o aluzie acuzatoare referitoare la cei care conduc destinele românilor. Titlul articolului este suficient de sugestiv: „România bate RECORDUL în UE: cel mai mic număr de asistenți și de moașe”. Dar la ce nu batem noi recordul? Unde sunt asistenții și moașele noastre?! În țările UE, care le plătesc mai bine. Unde sunt lucrătorii noștri în agricultură? La cules de sparanghel în Germania, și de alte fructe în diverse țări. Nu e de mirare că și la numărul de asistenți medicali Germania este pe primul loc în UE, iar România și alte câteva țări pe ultimele locuri.

 

Autoarea articolului amintit expune un adevăr dureros pentru noi, pentru pierderea noastră de lucrători gata calificați în favoarea altor state: „Doctorii, asistenții medicali și alți angajați din sistemul de sănătate sunt în prima linie în lupta pentru salvarea vieților celor afectați de pandemia de coronavirus (COVID-19). Ei sunt aplaudați și apreciați ca noii eroi ai societății. În această luptă, asistenții medicali reprezintă o profesie cheie, monitorizând cu atenție pacienții, administrându-le și sprijinindu-i”. Foarte adevărat, pacienții se simt mult mai bine când cineva se ocupă de ei cu toată atenția și îi încurajează decât atunci când se simt abandonați. De aceea este mare păcat că România exportă mereu forță de muncă gata calificată, în loc să se străduiască să o mențină acasă, oferindu-i ceea ce ea caută în altă parte.

 

Revenind la tema noastră, se cuvine să aducem în atenția cititorilor numele unei personalități în domeniu, Florence Nightingale, care a pus bazele serviciului sanitar modern, conform sursei Wikipedia: Florence Nightingale (n. 12 mai 1820 – d. 13 august 1910) a fost precursoarea serviciului sanitar modern. Florence Nightingale a fost nu numai prima infirmieră modernă, dar și un statistician important. Datorită ambiției și devotamentului de care a dat dovadă, spitalele secolului al XIX-lea s-au transformat în instituții de tratament adecvate, dotate din punct de vedere sanitar și cu personal de specialitate gata oricând să îngrijească bolnavii. Datorită altruismului și personalități sale, Florence Nightingale și-a consacrat întreaga viață ajutorării bolnavilor din spitale.”

Pentru mai multe detalii, doritorii pot apela la sursă. Ceea ce dorim noi este să scoatem în evidență rolul jucat de anumite personalități, care au făcut ca omenirea să progreseze. Lor le datorăm respect și recunoștință, dar și aducere aminte pentru binele făcut semenilor. Dacă și guvernanții noștri, de orice speță politică, ar înțelege acest lucru, poarte că soarta României ar fi alta, însă trăim cu senzația că interesele lor personale ori politice sunt mai presus de cele generale, altfel cum ne putem explica situația în care ne găsim, mereu pe ultimele locuri?!

 

Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail