În organizarea Asociației „Calea Neamului” și a Frăţiei Ortodoxe „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de Biruinţă”, joi, 13 iunie, zi de sărbătoare a Înălțării Domnului și Ziua Eroilor, în Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului a avut loc un ceremonial religos și un program artistic prin intermediul cărora  a fost cinstită memoria eroilor căzuţi în luptele pentru apărarea ţării noastre. 

Potrivit președintelui Asociației„ Calea Neamului”, medicul brașovean Mihai Tîrnoveanu, „100 de icoane au trecut ieri Carpații spre Valea Uzului, de Înălțarea Domnului” și 100 de tineri și-au dat mâna peste Carpați pentru a cinsti jertfa Eroilor Armatei Române”.

Despre organizarea acestui emoționant eveniment, Mihai Tîrnoveanu a scris pe pagina sa de socializare atât înainte de plecarea spre Valea Uzului, cât și după momentele înălțătoare trăite de toți cei prezenți lângă cele 150 de cruci de lemn ridicate în anul 2023, în memoria soldaților români.

Hristos s-a înălțăt!

100 de icoane vor trece astăzi Carpații spre Valea Uzului, de Înălțarea Domnului. Vor fi sfințite și dăruite copiilor care îi vor cinsti pe eroii români, fiind însoțite de un mesaj:

Pământul Văii Uzului este udat nu doar de râuri de apă, ci și de râuri subterane de sânge. Acolo, în adâncuri, este sângele Eroilor Armatei Române, care în Primul Război Mondial au apărat trecătorile Carpaților, înfăptuind împreună cu camarazii lor de pe toate fronturile de luptă, Unirea cea Mare de la 1918, România Întreagă și liberă.

Acești eroi au învins trupele inamice austro-ungare, așa cum Sfântul Arhanghel Mihail a biruit forțele răului prin puterea dată de Dumnezeu.

Să purtați în inimile voastre această icoană sfințită pe câmpul de luptă al Văii Uzului.

Să fiți conștienți că prin prezența voastră aici, în apărarea crucilor Eroilor Români, voi duceți mai departe o luptă.

Să țineți minte, că dacă noi, oamenii mari de astăzi, nu vom putea face din nou România întreaga și liberă, așa cum au făcut-o acești țărani în opinci militare și generalii lor, vă va reveni vouă această misiune, sau poate, într-un efort comun al generațiilor, o vom face împreună!

Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a scris Mihai Tîrnoveanu pe pagina sa de socializare, în dimineața zilei de 13 iunie 2024.

100 de tineri și-au dat mâna peste Carpați pentru a cinsti jertfa Eroilor Armatei Române. Acesta a fost obiectivul nostru iar el a fost atins!

În cel de al doilea mesaj, președintele Asociației „Calea Neamului” a vorbit despre ceremonialul religios și programul artistic care au avut loc pe parcela românească unde au fost  ridicate cele 150 de cruci de căpătâi în cursul anului trecut, după ce sola românească formată din 50 de cruci de beton și un monument edificate în Anul Centenar, printr-un proiect aprobat și  finanțat de Ministerul Culturii, și realizat de Primăria Dărmănești, au fost dărâmate în urma unei decizii a Curții de Apel Bacău.

Hristos s-a înălțat! Mulțumim lui Dumnezeu pentru Cerul albastru de la Valea Uzului! Lumina a gonit norii!

100 de copii, cel mai puternic Prezent!

100 de tineri și-au dat mâna peste Carpați pentru a cinsti jertfa Eroilor Armatei Române. Acesta a fost obiectivul nostru iar el a fost atins!

Sărutăm mâna vrednicilor preoți, în frunte cu Părintele Amfilohie, care ne-au deschis calea și au oficiat slujba de pomenire pentru eroii căzuți în luptele de la Valea Uzului din Primul Război Mondial, fauritori ai Marii Uniri de la 1918.

Mulțumim grupurilor care au cântat pentru România, Resurrectio din Moinești, coordonat de Gabriela Biea și însoțit la Valea Uzului de doamna profesoară Mariana Popa și dl. profesor Dan Mănăilă, Avram Iancu, dinValea Mare, condus de Gheorghe Samoilă, Florile Zagonului, coordonatori Marin si Dorina Balacean, Piatra Mare din Dobârlău, Mugur de Român din Agăș și fetițelor fam. Muscă, Adelina și Maria, din Vrancea.

Mulțumim tuturor românilor din țară care au trimis fonduri pentru această acțiune în contul Asociației Calea Neamului! Fără acești oameni deosebiți pe care îi voi menționa într-o postare aparte, nu am fi reușit să organizăm la acest nivel Ziua Eroilor la Valea Uzului, doar prin forțe proprii. Doar împreună suntem o forță capabilă să genereze lucruri frumoase, acțiuni identitare românești în care să mobilizăm cât mai mulți copii, tineri, pentru a sădi în inimile lor muguri de țară.

Cu Dumnezeu înainte pentru Biruința Neamului Românesc!”, a scris Mihai Tîrnoveanu, pe pagina sa de socializare.

***   

Într-un reportaj postat pe https://jurnalul.ro, în data de 13 martie 2023, jurnalistul Răzvan Popa ne împărtășește o fărâmă de istorie a Cimitirului de la Valea Uzului, aflată de la preotul Ion din Dărmănești, județul Bacău.

„A fost o vreme când comemorarea soldaților români îngropați în cimitirul de pe Valea Uzului era o tradiție de Înălțare, povestește preotul Ion din Dărmăneștii Bacăului. «Îmi aduc aminte, așa, clar, parcă ar fi fost zilele trecute. Că așa îmi povestea tata. Mergea multă lume, am și fotografii. Se pornea de dimineață, era Înălțarea. Se umplea toată mocănița. Știți, pe vremea aia nu era vagoane de călători, erau platforme. Și puneau oamenii covoare, pături de lână. Erau frumoși, în port național…».  Preotul se oprește cu lacrimi în ochi. Sare deodată în altă poveste: «Înainte de asta, mergeam la fânaț cu tata. Și aveam Uzul aproape. Și mergeam să luăm apă din râu, să bem. Și, odată, mi-a zis cum, prin ‘916, prin apă curgeau fire roșii. Era sânge de om de-al nostru dus, sus, la Valea Uzului». 

Preotul Ion din Dărmănești mulțumește adânc lui Dumnezeu că avut atâta viață cât să apuce să își aducă aminte de poveștile luptelor ce au avut loc în 1916 în Valea Uzului, «poarta Moldovei». Căci acolo au murit multe neamuri, rămășițele fiind puse în pământ care și cum s-a apucat. Printre ei, și eroi români”, se arată pe https://jurnalul.ro/special-jurnalul/reportaje/eroi-extremism-interese-financiare-cimitir-camp-de-lupta-soldati-926205.html.

GLORIE ETERNĂ EROILOR NEMULUI ROMÂNESC!

Maria Crețu-Graur 

Sursa foto: Mihai Tîrnoveanu/facebook

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail