Devenită tradiție, acțiunea de caritate desfășurată în preajma Sfântului Nicolae la secția de pediatrie a Spitalului Municipal din Târgu Secuiesc a ajuns la cel de-al zecelea an. De zece ani consecutiv, jandarmii Detașamentului 3 din Târgu Secuiesc condus de  lt.col. Cristian Apostol au fost  ajutoarele lui Moș Nicolae. Chiar unsprezece ani, dacă luăm în considerare și anul 2011, când au pus mână de la mână și au cumpărat alimente și daruri pentru copiii de la Grădinița cu program prelungit „Csipkerózsika” din localitate. 

 

Perseverența și entuziasmul cu care s-au implicat pot fi „cheia”celor zece ani de continuitate, pe lângă dorința de a face bine acolo unde au considerat că este mai multă nevoie, așa cum au procedat și vineri, 3 decembrie 2021.     

         Această frumoasă și generoasă acțiune are un început emoționant care merită amintit la rotundul ceas aniversar, pentru că este o formă de dăruire pe cât de neobișnuită pe atât de rară.  Conform declarației purtătorului de cuvânt de la acea vreme (2017) a Inspectoratului de Jandarmi Județean  Covasna, lt.col. Petronela Corodeanu: „Ideea a venit în urma unei campanii mai mari de donare de sânge la care au participat mai mulți colegi din Târgu Secuiesc, care s-au gândit ca din bonurile pe care le-au primit în urma donării de sânge, să achiziționeze produse pentru a veni cu cadouri de Moș Nicolae, la copiii care erau internați în spital. Așa s-a lansat Campania.”

Emoționant cât bine și câtă dragoste a generat o pungă de sânge donată tot pentru a veni în sprijinul aproapelui, așa cum de cele mai mult ori, neștiuți, au procedat cadrele militare ale I.J.J Covasna, an de an. Iată ce oameni cu suflete mari stau în spatele blamatelor uniforme. Din informațiile mele, de-a lungul anilor, jandarmeria covăsneană a fost implicată în mai multe acte caritabile, atât în județ, oferind sprijin constant de sărbători persoanelor vârstnice din Căminul de la Hăghig, unei mame care își crește singură fetița, la secția de pediatrie, cât și în țară, răspunzând de fiecare dată la apelurile umanitare care le-au sosit la unitate. E bine de știut că toate aceste acțiuni s-au desfășurat cu sprijinul Asociației Sportiv-Umanitară „Jandarmul” aparținând  I.J.J Covasna, din care face parte și Detașamentul 3 de Jandarmi din Târgu Secuiesc. Fiecare angajat care a dorit să facă parte din Asociație, cotizează lunar cu o sumă stabilită de comun acord. Sumele astfel adunate sunt folosite, după caz, la ajutorarea cadrelor militare  care se confruntă cu o situație gravă: de boală sau deces, și la frumoasele acțiuni caritabile.

     Ca și anul trecut, când din cauza interdicțiilor impuse de pandemie era interzisă intrarea în spital pentru a merge cu daruri la copiii internați, și anul acesta s-a hotărât ca suma alocată acestei acțiuni să fie folosită pentru a ușura nevoile secției de pediatrie. Astfel, după o consultare cu șefa secției, doamna  dr. Tarczali Mária, s-au achiziționat 32 de baxuri de „Pampers”, ceea ce înseamnă peste 2000 de bucăți, și un aspirator care se folosește pentru dezobstrucția căilor respiratorii și igiena nazofaringiană, lucruri extrem de necesare.

       Impresionați de implicarea părinților, copiii cadrelor militare și-au dorit să participe și ei cumva, așa că și-au luat rămas bun de la jucăriile preferate și le-au donat copiilor internați în spital pentru a le aduce puțină bucurie. Astfel s-a adunat un sac de jucării care  au fost dăruite de personalul secției în preajma frumoasei sărbători a Sfântului Nicolae care ar fi trebuit să găsească fiecare copil sănătos, voios și acasă alături de părinții lui.

        Toate aceste lucruri au fost predate de grupa de militari ai Detașamentului 3 care l-au însoțit pe comandantul lor, doamnei dr. Tarczali care ne-a așteptat cu multă bucurie împreună cu personalul de pe secția de pediatrie. La întrebarea ce a însemnat acest sprijin venit din partea Inspectoratului de Jandarmi timp de zece ani, dr. Tarczali a declarat: „Personalul secției de pediatrie și conducerea Spitalului Municipal din Târgu Secuiesc mulțumește Detașamentului 3 de Jandarmi pentru că, ani la rând, de Moș Nicolae ne vizitează. Este un eveniment și o sărbătoare simbolică pentru spitalul nostru. Avem peste o mie de pacienți internați pe an. Darurile primite ne sunt de folos aproape întregul an. Pampersul este primul lucru care intră în necesarul de internare a copiilor, și sunt bebeluși care vin fără aceste lucruri foarte necesare în timpul internării. În al doilea rând este joaca care nu trebuie exclusă pe timpul spitalizării. Vindecarea este ajutată foarte mult de felul în care se ocupă personalul și mamele, cu copiii. În acest sens au fost utile jucăriile, cărțile de desenat, de citit care nu sunt numai utile, dar și cu un foarte important mesaj pentru copii, că cititul, poveștile, ne ajută să ne însănătoșim mai repede. Anul acesta am primit și un aspirator care se folosește pentru dezobstrucția căilor respiratorii și igiena nazofaringiană. Mulți copii au probleme respiratorii. Este un lucru extrem de necesar și se folosește zilnic. Pe lângă aceste lucruri, suntem mândri că ne vizitați și suntem bucuroși că nu ne-ați uitat. Este o tradiție care s-a format împreună și sper ca și pe viitor să avem o colaborare la fel de bună ca și până acum”.

 

     O continuitate demnă de toată lauda și aprecierea, dincolo de părerea nu prea ortodoxă a unora. Prin intermediul acestor acțiuni caritabile, la care am participat cu drag câțiva ani la rând, am avut prilejul de a vedea, în toată splendoarea, frumusețea și noblețea lor sufletească. Oameni care dincolo de uniforma militară sunt părinți! Părinți care înainte de familie, au obligația prin prisma meseriei de a răspunde „Prezent!” în orice condiții, acolo unde datoria le-o cere.

 

„Dragostea și compasiunea sunt baza păcii în lume” scria Dalai Lama. Aceste nobile sentimente pe care timp de zece ani le-au promovat acești oameni minunați, fără să aștepte ceva în schimb, ne-au însoțit înaintea sărbătorii Sfântului Nicolae – simbol al blândeții și al bunătății, unul dintre cei mai îndrăgiți și populari sfinți care ne învață despre bucuria de a dărui. A dărui vine din nevoia sufletului de a fi generos, stare care ne înnobilează. Felicitări și respectele mele!

 

Mihaela Aionesei, Târgu Secuiesc

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail