La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc ultima campanie din acest an în cadrul căreia locuitorii din Sfântu Gheorghe au putut preda ambalajele de sticlă, și-au fost „plătiți” cu  bere sau apă minerală.

Cu privire la cele trei campanii de colectare a sticlei derulate în acest an, Máthé László, directorul societății de salubrizare TEGA SA a declarat: „Toamna trecută ne-am dat seama că este nevoie de mai multe campanii de colectare a sticlelor în decursul unui an. Pentru noi, acest lucru este bun, deoarece plătim un preț la uzina de prelucrare a deșeurilor din satul Leţ: dacă sticla ajunge în deșeurile mixte, este o povară financiară și nu există nicio șansă de a fi reciclată. De când organizăm campanii similare, întotdeauna este o participare mare, iar acest weekend nu a fost diferit. Ceea ce este de asemenea îmbucurător este că, în ciuda faptului că nu au fost două, ci trei campanii anul acesta, putem spune că nu a scăzut cantitatea și că media anuală a fost cu mult peste cea de anul trecut”.

Pentru comparație, în 2021, în acțiunile de la Sfântu Gheorghe s-au colectat în total 124.585 kg de sticlă, iar anul acesta 185.308 kg, adică cu peste 50% mai mult decât anul trecut. „Cu unele variații, dar cantitatea de sticlă colectată este aproximativ aceeași la fiecare acţiune, ceea ce a fost o surpriză și pentru noi, deoarece cantitatea colectată în timpul verii a fost mai mică decât în această toamnă”, a adăugat Máthé László.

Într-un comunicat transmis către Mesagerul de Covasna, de Biroul de presă al TEGA SA, se menționează că „anul acesta, 66.674 kg de sticlă au fost colectate în martie, 56.634 kg în iunie și 62.198 kg în septembrie. Dacă anul trecut un total de 2.075 de persoane au participat la campanie, anul acesta 2.880 de persoane au profitat de oportunitatea oferită de TEGA. Desigur, trebuie avut în vedere şi faptul că unii participanți ar fi putut preda sticle în mai multe campanii.

În campania de la sfârșitul săptămânii trecute, locuitorii din Sfântu Gheorghe au părut să fie mai interesați de bere, 85% dintre ei cerând o cutie de bere în schimbul a 5 kg de sticle, iar restul de 15% apă minerală: în termeni numerici, în schimbul sticlelor au fost oferite 10.545 de cutii de bere și 1.787 de sticle de apă”.

M.D.C.

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail