Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf"1.400 de combinezoane de protecţie vor fi repartizare zilele următoare instituţiilor medicale aflate în prima linie de luptă împotriva noului coronavirus, informează Prefectura Covasna.

„Un prim lot de echipamente de protecţie care a ajuns duminică, 29 martie a.c., în judeţul Covasna, va fi distribuit, prin intermediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna, către spitale, către Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi către Direcţia de Sănătate Publică. Astfel, un număr de 1.400 de combinezoane de protecţie vor fi repartizate către structurile menţionate mai sus, iar în zilele ce urmează vor sosi în judeţ 800 de bucăţi de măşti de protecţie tip FP2 şi 800 tip FP3″, se arată într-un comunicat de presă postat luni pe pagina de internet a Prefecturii Covasna.

Săptămâna trecută, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, Andras Nagy Robert, a declarat că instituţia ar avea nevoie de circa 18.000 de echipamente de protecţie complete pentru următoarele două luni, menţionând că în prezent dispune de circa 2.300 de bucăţi.

El a adăugat că preţurile acestor materiale au crescut exagerat de mult de la izbucnirea pandemiei.

„Noi am făcut un stoc de echipamente de protecţie, dar depinde de numărul cazurilor pentru cât timp ne ajung. (…) Am calculat că dacă lucrăm cu 50 de persoane, asistenţi, medici şi personal ajutător, am avea nevoie de 18.000 de echipamente de protecţie, adică tot setul, pentru o perioadă de două luni de zile. În momentul de faţă avem 2.300 de echipamente (…) şi nu ne putem permite acum ca tot personalul să se îmbrace în echipament de protecţie. Cei care sunt expuşi au la dispoziţie, la Urgenţă şi la Boli Infecţioase, echipamente de protecţie. Personalul de gardă expus de la Medicină Internă, Neurologie, Radiologie, Chirurgie, Ortopedie şi Pediatrie a primit măşti de protecţie specifice. În continuare la asta lucrăm, la stocurile de echipamente de protecţie, problema este că nu găsim şi s-au scumpit foarte mult. (…) Masca chirurgicală simplă de la 0,50 de bani a ajuns la 0,55 euro, 0,98 euro, ba, mai mult, am primit şi ofertă de 16 lei. (…) Un alt exemplu, monitoarele, aparatele de ventilaţie; un aparat de ventilaţie care până acum costa 14.000 euro, astăzi costă 50.000 euro”, a spus Andras Nagy Robert.

În sprijinul cadrelor medicale au venit mai multe instituţii, societăţi comerciale, ONG-uri şi persoane fizice care au donat fonduri sau au iniţiat campanii de strângere de fonduri pentru achiziţionarea de echipamente de protecţie şi aparatură medicală pentru diagnosticare rapidă.

 

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail