Revista Familia”, în care a debutat Mihai Eminescu, va sărbători joi, la Institutul Cultural Român (ICR) din Budapesta, 150 de ani de la apariţie, într-un eveniment literar dedicat deopotrivă Zilei Culturii Române şi zilei de naştere a poetului naţional, a declarat, pentru AGERPRES, directorul revistei, Ioan Moldovan.

Cu această ocazie, vor fi prezentate două comunicări de către directorul Ioan Moldovan şi redactorul-şef Traian Ştef. Actorul Sorin Ionescu, de la Teatrul „Regina Maria”, va însoţi delegaţia orădeană la ICR Budapesta, unde va recita poeziile eminesciene de la debutul său în Revista „Familia”. Cultura bihoreană va fi reprezentată şi de Lucian Silaghi, directorul Direcţiei pentru cultură Bihor. Din Ungaria vor participa scriitori şi oameni de cultură. La eveniment şi-au anunţat prezenţa, de asemenea, filologi, studenţi ai Catedrei de limba română de la Universitatea „Elte” din Budapesta, traducători, oameni de cultură.

„Revista ‘Familia’ s-a născut ca o publicaţie în care editorul Iosif Vulcan oferea spaţiu de manifestare creativităţii de diverse tipuri, în primul rând literare, dar revista a fost gândită şi realizată ca o revistă-magazin, care punea probleme de folclor, de actualitate, de istorie, portrete de oameni importanţi. În perioada interbelică, în cele trei serii, paginile revistei primeau semnătura celor mai importanţi scriitori ai momentului, revista dorindu-se prezentă în dezbaterea de idei şi conectată la mişcarea literară, fireşte. Cea de-a cincea serie, care a început odată cu centenarul revistei în 1965, sub conducerea poetului Alexandru Andriţoiu, a reuşit să devină una dintre revistele literare de prestigiu ale ţării, în paginile ei fiind mereu prezenţi cei mai importanţi scriitori ai noştri”, a explicat Moldovan.

Revista „Familia” a fost înfiinţată în 1865 de Iosif Vulcan, scriitor român, publicist, animator cultural şi membru al Academiei Române, având drept program răspândirea culturii române în Transilvania şi cultivarea limbii şi a conştiinţei naţionale, devenind în a doua jumătate a secolului al XIX-lea cea mai însemnată revistă românească din Imperiul Austro-Ungar, o emblemă a identităţii culturale naţionale. Aici avea să debuteze în 1866 poetul naţional Mihai Eminescu. Autorul transformării numelui său din Eminovici în Eminescu a fost însuşi Iosif Vulcan, cel care şi-a dedicat întreaga viaţă editării revistei.

AGERPRES

www.agerpres.ro

. .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail