„Prin participarea la această tabără, tinerii vor avea doar de câștigat!”- Cătălin Lazăr, consilier în cadrul Compartimentului Tineret al DJST Covasna

 Direcția Județeană pentru Sport și Tineret (DJST) Covasna împreună cu Asociația „Pro Democrația”  a lansat înscrierile pentru tabăra națională intitulată „Școala Națională de Democrație”, care va debuta la finele acestei luni, la Centrul de Agrement de la Pădureni.

 

Aflată la cea de-a VI-a ediție, tabăra națională  este organizată de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) Covasna împreună cu Asociația „Pro Democrația” (APD) având ca parteneri Facultatea de Științe Politice a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Ministerul Educației Naționale (MEN) și Consiliul Național al Elevilor (CE), cu sprijinul  Ministerului Tineretului și Sportului, în perioada 29 august – 4 septembrie 2017, la Centrul de Agrement Pădureni.

Proiectul s-a conturat în urmă cu trei ani, la inițiativa Compartimentului Tineret din cadrul DJST Covasna.

„S-a pornit de la ideea că probleme grave ale omenirii (conflicte interetnice, ameninţări globale şi războaie, dezvoltarea noilor tehnologii în domeniul informaţiilor şi comunicaţiilor, problemele de mediu, migraţia populaţiilor, coeziunea socială şi solidaritatea dintre oameni, neîncrederea tot mai mare în instituţiile politice şi ale statului, internaţionalizarea, regionalizarea şi interdependenţa politică, economică şi culturală etc.) nu mai pot fi abordate cu un model minimal de democraţie, ci presupun modelul de cetăţenie activă, bazat pe participarea tinerilor în mod activ la problemele publice curente şi pe asumarea unor responsabilităţi extinse. Prin urmare, cetăţenia participativă implică alte modalităţi de abordare a educaţiei civice, bazate pe implicarea reală în problemele şi în viaţa societăţii. În același timp nici vastul domeniu al culturii nu este explorat în școală la nivelul la care ar trebui, măcar pentru a le explica elevilor elevilor și a-i face conștienți de existența diversității culturale și a implicației acesteia în tot ceea ce înseamnă comunitate, de la nivel de valori până la nivel social și comunitar. Elevii nu sunt orientați către diversitatea culturală, înțelegerea și acceptarea acesteia, pentru a putea trăi cu adevărat într-o societate mixtă din punct de vedere nu doar etnic, ci și cultural, fiind educați mai degrabă într-o direcție mono-culturală, dar chiar și în cadrul acesteia relativ lacunar. Programa școlară este astfel construită încât nu include și nu lasă loc pentru explorarea numeroaselor fațete ale culturii, de la moșteniri culturale la patrimoniu, de la tradiții la obiceiuri sau de la diferențe între culturi și deosebirile care le întăresc unicitatea dar le și unesc în același timp. Necunoscând toate aceste lucruri, nici măcar despre propria cultură, nu este de mirare că tinerii manifestă adesea atitudini orientate spre extremism, antisemitism, dictatură sau valori anti-democratice, atitudini care le vor ramâne imprimate în viața lor de adult și le vor guverna comportamentul și alegerile pe termen lung. Proiectul își propune, astfel, să utilizeze cultura ca punte de legătură între tineri și implicarea activă a acestora în societate”, a declarat Cătălin Lazăr, consilier în cadrul Compartimentului Tineret al DJST Covasna.

Scopul taberei este de a crește gradul de implicare civică a tinerilor în comunitate și dezvoltarea lor ca persoană resursă pentru comunitatea de unde provin, a spus Cătălin Lazăr.

Tema principală a ediției din acest an a Școlii de Vară este „Cultura– Inima și sufletul democrației”.

Tabăra se adresează unui număr de 95 de tineri din România, precum și din rândul comunităților și/sau minorităților etnice ce se regăsesc în România, cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani.

Timp de 6 zile, participanții vor putea afla mai multe despre valorile și principiile democrației, drepturile culturale versus democrație, conceptul de bună guvernare, formarea atitudinilor, drepturile omului, integritate și moralitate, cultură și democrație, management de proiect, dar și despre alte teme.

„Prin participarea la această tabără, tinerii vor avea doar de câștigat, deoarece metodele  şi metodologia de implementare a proiectului în toate etapele sale, vor atinge toate cele 3 aspecte, respectiv dezvoltarea personală, implicarea activă, cât și dimensiunea culturală, bazându-se pe principiile abordării participative şi a învăţării experimentale. Faptul că vor petrece împreună o săptămână va face ca procesul de învăţare să se extindă dincolo de spaţiul şi timpul acordat anumitor activităţi, participanţii  transferându-şi unii altora felul în care au înţeles subiectele dezbătute, vor face schimb de experienţă şi vor observa diferenţele dintre modurile de abordare a problematicii, diferenţe generate de apartenenţa la medii diferite. Tehnicile ce vor fi aplicate sunt bazate pe metode de educație nonformală şi prin interacţiunea directă dintre participanți din diverse locații și etnii din România, în cursul săptămânii, participanți vor face schimb de experienţe în ceea ce priveşte temele atelierelor de lucru, dar și cultura şi obiceiurile fiecărei etnii prezente.(dansuri, mâncăruri tradiţionale, jocuri, etc.). Este de subliniat și insist pe acest aspect, că într-un astfel de proiect nu se transmit numai informaţii, ci se învaţă şi metode de abordare a diferitelor situaţii, metode care odată cunoscute facilitează dezvoltarea personală a tinerilor implicaţi, fapt ce se va reflecta în viitor în creşterea oportunităţilor de reuşită în viaţă” , a afirmat Cătălin Lazăr.

Acesta a precizat că înscrierile se realizează prin completarea unui formular online, disponibil  la adresa , data limită pentru depunerea aplicațiilor fiind 15 august 2017, ora 23.59.

Persoanele minore, vor trebui să transmită prin e-mail acordul părinților, în vederea participării la eveniment.

Participarea este gratuită, iar organizatorii vor acoperi costurile de cazare și masă. Costurile de transport nu sunt acoperite din proiect și vor fi suportate personal de către fiecare participant.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail