A șaptea ediție a taberei intitulată „Școala Națională de Democrație” a debutat vineri, la Centrul de Agrement Pădureni, reunind zeci de tineri din țară. Invitat special al evenimentului și cel care a dat startul atelierelor din acest an a fost profesorul Cristian Pîrvulescu, politolog.
Tabăra este organizată în cadrul unui proiect implementat de către Asociația „Pro Democrația” și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Covasna, în parteneriat cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative – Facultatea de Științe Politice, Direcția Generală Anticorupție și American Councils for International Education Romania. Proiectul este finanțat de către Ministerul Tineretului și Sportului și inclus în Calendarul Taberelor Naționale și Tematice ale Ministerului, aferent anului 2018.
Ediția din acest an a fost deschisă oficial vineri,fiind adresată persoanelor cu vârsta între 14 și 20 de ani și urmărind dezvoltarea personalității acestora, creșterea gradului de implicare civică în comunitate, stimularea cetățeniei active. Derulată până în 8 august, tabăra va cuprinde ateliere variate, pe tema „Etică și Integritate”, la care vor participa peste 75 de tineri din țară.
„În 2018 avem a șaptea ediție a Școlii Naționale de Democrație, este un proiect foarte frumos și interesant, dedicat tinerilor de liceu, cu vârsta cuprinsă între 14 și 20 de ani, în cadrul căruia încercăm să îi învățăm mai multe lucruri despre ceea ce înseamnă cetățenia activă, democrație, bună guvernare, transparență. Ediția de anul acesta se axează mai mult pe etică și integritate, pentru că ne propunem să dezvoltăm în acești oameni tineri, atitudinea de om corect, onest, empatic. Tema este, de fapt, legată de prevenirea corupției, dar ne place să fim mult mai pozitivi când vorbim despre această temă și să vorbim despre etică și integritate. Totodată, pe lângă etică și integritate, vom aborda și teme ca managementul de proiect, pentru că odată ce vrem să avem cetățeni implicați în comunitate, cetățeni activi, ei trebuie să cunoască anumite lucruri, iar prin management de proiect, noi, vom încerca să dezvoltăm mici acțiuni împreună cu ei, să îi învățăm cum să identifice o nevoie, cum să găsească soluții și să le pună în aplicare (…). Aceste teme vor fi legate de activități non-formale, de dezvoltare personală, de cunoaștere între ei – sunt tineri care vin din mai multe comunități și vrem să se cunoască, să se împrietenească. Avem tineri care sunt foarte timizi la tot ce înseamnă nou și atunci, astfel de activități îi ajută să se dezvolte, să se deschidă, să iubească faptul de a cunoaște oameni și de a interacționa cu aceștia”, a declarat Iuliana Iliescu, manager programe în cadrul Asociației „Pro Democrația”- Centrul Național de coordonare București.
Printre invitați se numără reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna, care le vor prezenta participanților câteva aspecte ce țin de situațiile de urgență, dar și reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție și ai Jandarmeriei Montane, care, de le vor prezenta tinerilor informații care să îi ajute pe aceștia să se descurce în anumite situații.
Programul taberei cuprinde și vizitarea zonei, în vederea stimulării prețuirii mediului înconjurător.
„Ne propunem să vizităm și zona, care este foarte frumoasă și vrem să îi facem să aprecieze natura din România și să îi stimulăm să descopere România și obiectivele turistice de aici”, a mai spus Iuliana Iliescu.
Participanții, selectați în urma unui proiect amplu
Tinerii care participă la ediția din acest an a taberei au fost selectați în cadrul unui proiect amplu, ce a cuprins derularea a zeci de sesiuni de informare pe tema „Etică și integritate” și un concurs constând în realizarea de eseuri, poezii, clipuri video sau afișe pe baza unui mesaj.
„Anul acesta a fost un pic diferit pentru că noi am avut un proiect mai amplu, care s-a dezvoltat din luna ianuarie, până în luna mai; am avut peste 70 de sesiuni de informare pe tema <<Etică și Integritate>>, în cadrul cărora noi le-am transmis un mesaj. Tinerii au participat la un concurs ce a cuprins tot ce înseamnă eseu, poezie, video și afiș, în cadrul acestor secțiuni, noi i-am ales pe cei mai buni participanți și astfel, aceștia s-au calificat pentru a participa la tabăra de vară și pentru a aprofunda informația. Deci, anul acesta, am mers pe un cadru mai restrâns, într-un proiect bine definit, nu cu aplicații depuse, dar rămânem deschiși pe viitor pentru alți tineri din toată țara.”,a declarat Iuliana Iliescu, manager programe în cadrul Asociației „Pro Democrația”- Centrul Național de coordonare București.
Potrivit acesteia, tabăra este foarte bine primită de către tineri, din edițiile anterioare reieșind implicarea acestora și bucuria cu care au luat parte la activități.
„Din edițiile anterioare, am văzut că tinerii au pus suflet în tot ceea ce au făcut (…), dar raportat la ceea ce înseamnă comunitate, cred că încă mai avem un pic de lucrat cu ei. Ei vin din comunități diferite și momentan ei se axează doar pe ceea ce înseamnă școală, liceu, activitățile de acolo. Din cei pe care i-am văzut acum, aici, și din ceea ce am discutat cu ei, am remarcat că foarte puțini înțeleg ce înseamnă voluntariatul, implicarea în comunitate, dar cred că de aici vor prinde gustul. (…) Avem foarte mulți tineri participanți la edițiile anterioare care ne-au rămas alături, dar, totodată, dezvoltăm împreună proiecte la ei în comunitate”, a mai spus Iuliana Iliescu.
„Ceea ce este important în momentul în care suntem acaparați de fake news, (știri false- n.r) de teorii ale conspirației, este ca oamenii să fie convinși de beneficiile democrației”- politologul Cristian Pîrvulescu
Invitatul de onoare al evenimentului, politologul Cristian Pîrvulescu, a deschis atelierele taberei din acest an. Acesta a afirmat că astfel de tabere au un rol important în dezvoltarea tinerilor.
„Este foarte important, mai ales în acest moment istoric, să discutăm despre democrație, despre democrație liberală, într-un moment în care bate un vânt de așa – numita democrație iliberală, ori, pentru a pregăti viitoarea generație de cetățeni ai României, pentru democrație, tânăra generație trebuie să aibă noțiuni de bază. Sigur că la școală învață foarte multe lucruri, dar, de multe ori nu este suficient. Atunci, aceste tabere reușesc, în mare măsură să îi facă să înțeleagă, să îi atragă, și mai mult decât atât, să îi convingă, pentru că ceea ce este important în momentul în care suntem acaparați de fake news, (știri false- n.r) de teorii ale conspirației, este ca oamenii să fie convinși de beneficiile democrației. În acest moment, există foarte multe critici la adresa democrației, aici, în Europa și în restul lumii, dar, vorba lui Churchill: <<democrația este cel mai rău regim politic cu excepția tuturor celorlalte.>>”, a declarat politologul Cristian Pîrvulescu.
Acesta a participat în repetate rânduri la Școala Națională de Democrație de la Pădureni, și a precizat că a fost plăcut impresionat de participanți.
„Am fost întotdeauna entuziasmat de calitatea tinerilor care participă la tabăra de la Pădureni. Ei sunt diverși – elevi de liceu sau studenți în primii ani de facultate, foarte interesați. Am avut discuții foarte interesante în anii precedenți și sper ca și în acest an să avem discuții la fel de interesante. Anul acesta, tema este legată de etică și integritate, dar, evident, etica este strâns legată de democrație, iar ceea ce eu le voi prezenta este etica democratică; le voi prezenta cum funcționează etica democratică și care sunt limitele și beneficiile ei”, a mai spus Cristian Pîrvulescu.
Acesta a mai declarat că „democrația merită toată înțelegerea noastră, pentru că este singura care oferă o șansă reală pentru toți cetățenii, la bunăstare, dar, pe de altă parte, și la participarea la treburile publice, pentru că trăim într-o epocă în care internetul revoluționează relațiile sociale”.
Politologul a afirmat că este foarte important ca tinerii să fie informați și pregătiți să discearnă între ceea ce este adevărat și fals, în contextul progresului fulminant al tehnologiei și al posibilității de a lua contact cu știri false.
„Este evident că avem un conflict între ceea ce se întâmplă de multe ori în politică în statele europene sau din restul lumiiși ceea ce se întâmplă în tehnologie, iar acest decalaj creează foarte multe probleme. Pe de altă parte, tehnologia permite, așa cum s-a mai întâmplat în secolul XX, în mai multe rânduri, difuzarea unor știri false. Dacă tinerii nu sunt înarmați cu informații care să îi ajute să discearnă ce este adevărat și ce este fals, atunci va fi foarte dificil să facă alegerile bune”, a declarat politologul Cristian Pîrvulescu.
Acesta a luat cuvântul în deschiderea taberei și a susținut, apoi, primele ateliere din cadrul acesteia.
La deschidere au fost prezenți, alături de organizatori, parteneri ai evenimentului.
„Prin prezența voastră aici, la o Școala Națională pentru Democrație, demonstrați dorința de implicare și totodată că vă pasă. Iar astfel deveniți un exemplu de urmat.”- secretarul de stat în MTS, Remus Munteanu
Cătălin – Nicolae Lazăr, consilier al secretarului de stat, la Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) și unul dintre coordonatorii proiectului, a transmis mesajul secretarului de stat Remus Munteanu, din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, care, din păcate, nu a putut fi prezent la eveniment.
„În primul rând, vă rog să îmi permiteți să vă salut și să vă transmit felicitările mele. Prin prezența voastră aici, la o Școala Națională pentru Democrație, demonstrați dorința de implicare și totodată că vă pasă. Iar astfel deveniți un exemplu de urmat. Ne aflăm într-un moment deosebit.Celebrăm 100 de ani de la Unire. Dar acești 100 de ani de istorie ne obligă să ducem mai departe valorile moștenite. Să privim totodată și către viitor.Iar atunci când vorbim despre viitor, vorbim automat despre voi, dragi tineri.Fără entuziasmul, energia, inovativitatea și responsabilitatea voastră, nu putem construi.Iar acest proiect de tabără națională asta face. Aflat la cea de -a VII-a ediție, proiectul vă ajută să înțelegeți mai bine ce înseamnă o societate bazată pe valori democratice și care este rolul eticii și integrității într-o societate democratică sănătoasă. Ministerul Tineretului și Sportului, prin finanțarea oferită în cadrul taberelor naționale, din care face parte și acest proiect, sprijină concret crearea unor posibilități de petrecere a timpului liber și de învățare în același timp, având drept țintăsprijinirea tinerilor în integrarea lor socială și profesională. Vă doresc mult succes pe parcursul celor 7 zile ce le veți petrece aici, la Centrul de Agrement Pădureni și mulțumesc totodată pe această cale partenerilor implicați alături de DJST Covasna, respectiv Asociația Pro Democrația, Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA, cât și celor de la American Councils for International Education Romania. Spor în toate și bineînțeles, vreme bună!”, se arată în mesajulsecretarului de stat Remus Munteanu, din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului.
Cătălin – Nicolae Lazăr a transmis, la rândul său, un mesaj, accentuând importanța creării de oportunități pentru tineri, arătând că Școala Națională de Democrație deschide porți pentru aceștia.
„Mă bucur că se întâmplă să am o dublă postură (…) și că această Școală Națională pentru Democrație crește de la an la an. Mă bucur că încă o dată se dovedește că o comunitate mică, unită, care dorește să ofere oportunități tinerilor, dorește să creeze contexte de socializare pentru ei, dorește să pună umărul la crearea unei lumi mai bune pentru tineri, se dovedește capabilă să pună și în practică ceea ce a visat. Cine ar fi spus acum patru ani că Școala Națională de Democrație va deveni un punct pe agenda tineretului din România și că persoane recunoscute la nivel național vor veni alături de noi să susțină acest demers? Chiar prin acest proiect care crește, dăm un exemplu practic și clar că atunci când îți dorești ceva, poți. Mă bucur că am putut să transmit astăzi și mesajul secretarului de stat Remus Munteanu de la Ministerul Tineretului și Sportului, un mesaj de susținere, un mesaj de felicitare adresat tinerilor, pentru că trebuie să recunoaștem, tinerii care au venit aici, chiar prin prezența lor dovedesc că le pasă și că nu rămân indiferenți la ceea ce se întâmplă în jurul lor, iar în momentul în care ai o asemenea premisă, ar fi păcat să nu o folosești. Pe ei îi leagă dorința de a înțelege mai bine ce se întâmplă în jurul lor, iar când ai asemenea tineri dornici, eu cred că este extraordinar”, a declarat Lazăr – Cătălin Nicolae.
Acesta a accentuat că pe lângă cunoștințele teoretice pe care le oferă Școala Națională de Democrație, evenimentul contribuie la a-i aduce mai aproape de realitățile cotidiene pe tinerii participanți.
„O comunitate trebuie să fie vie, iar acest sentiment de viu, de dinamică, o dă empatia, simpatia, solidaritatea, valori pe care, din păcate, avem riscul de a le uita, însă această tabără oferă ocazia de a valorifica aceste valori. Tema principală a Școlii Naționale de Democrație se modifică de la an la an, tocmai pentru a atrage cumva și a puncta problemele importante. Anul acesta, este <<Etică și integritate>> și vom încerca să le explicăm tinerilor că nu poți să construiești o societate sănătoasă decât dacă ai niște valori democratice foarte bine înțelese (…)”, a declarat Cătălin – Nicolae Lazăr.
„Se dovedește încă o dată că nu mărimea unui județ este cea care dă calitate, se dovedește că nu numărul populației dintr-un sondaj îți dă calitate, ci spiritul comunitar”- Cătălin – Nicolae Lazăr
Potrivit acestuia, faptul că județul Covasna găzduiește acest eveniment reprezintă foarte mult.
„Fără falsă modestie, acestea sunt momentele care te motivează să mergi mai departe. Covasna, să nu ne ascundem după deget, în domeniul tineretului este un județ prezent, activ, un județ care contribuie prin evenimentele sale la creionarea unor proiecte frumoase la nivel național (…). Se dovedește încă o dată că nu mărimea unui județ este cea care dă calitate, se dovedește că nu numărul populației dintr-un sondaj îți dă calitate, ci spiritul comunitar, spiritul acesta de a contribui fiecare din puținul său la a construi ceva.”, a mai spus Cătălin – Nicolae Lazăr.
Consilierul județean Florentina Teacă și reprezentanta Direcției Generală Anticorupție, Hostinar Costela, le-au transmis, de asemenea, câte un mesaj tinerilor.
În 8 august, tabăra se va încheia prin realizarea unui produs bazat pe tema și mesajele transmise prin această ediție a evenimentului.
Ana Ciorici Costache