Iniţial, data de 11 noiembrie, a fost stabilită ca o vacanţă legală în Statele Unite ale Americii pentru a onora Ziua Armistițiului – la sfârșitul primului război mondial (1918).
Președintele Woodrow Wilson a onorat prima comemorare a Zilei Armistițiului cu următoarele cuvinte: „Pentru noi, în America, gândurile de Ziua Armistițiului vor umple de mândrie solemnă eroismul celor care au murit în slujba țării și de recunoștință pentru victoria lor, atât ca urmare a faptului că ne-au eliberat dar și datorită oportunităţii oferite Americii pentru a arăta compasiunea ei pentru pace și dreptate în Consiliul Națiunilor…”
La data de 01 iunie 1954, Congresul American, la propunerea organizațiilor de veterani, a înlocuit cuvântul „armistițiu” cu cel de „veterani”. Astfel ziua de 11 noiembrie a devenit ziua onorării veteranilor americani ai tuturor războaielor.
. . 1La 20 septembrie 1975, președintele Gerald R. Ford a promulgat o lege prin care, anual, se va respecta Ziua Veteranilor la data de 11 noiembrie, începând din 1978, indiferent în ce zi a săptămânii va cade.
Respectarea sărbătoririi Zilei Veteranilor la 11 noiembrie păstrează nu numai semnificația istorică a datei, dar și ajută concentrarea atenției asupra importantei ei: celebrarea onorării veteranilor Americii pentru patriotismul lor, dragostea de țară, și dorința de a servi și a se sacrifica pentru binele comun.

La 11 noiembrie 2003 a căzut la datorie primul militar român în teatrul de operaţii din Afganistan – slt. p.m. Iosif Silviu Fogoraşi.
Acum, la 13 ani distanţă, suntem datori să păstrăm vie memoria camaradului nostru şi să promitem că, pentru sacrificiul suprem pe care l-a săvârşit, nu îl vom uita niciodată, în semn de preţuire și de recunoaştere, ca pe o datorie sacră. Datoria noastră nu se opreşte aici, ci se amplifică cu fiecare dată când rostim numele celor 26 de eroi care, în Afganistan, Balcani sau Irak s-au jertfit, punându-şi ţara mai presus de propria viaţă.
Alături de ei, stau cei peste 140 de militari răniţi, cei care astăzi suferă, pentru ca noi să trăim într-o ţară mai sigură. Datoria excede şi îşi găseşte menirea, în cinstirea tuturor celor care, prin profesionalism, dăruinţă şi curaj şi-au pus, zi de zi, viaţa în pericol, în misiuni internaţionale, căpătând alături de preţuirea noastră şi a partenerilor, statutul de Veteran.
Veteranul este un avut al nostru, al ţării, al poporului, un avut pe care trebuie să îl preţuim permanent şi să îl cinstim ori de câte ori avem ocazia, pentru că veteranul nu ar fi ezitat niciodată să moară pentru noi, pentru ţară, pentru popor. Sacrificiul lor este astăzi, alături de al înaintaşilor ce s-au jertfit pentru ţară, cel ce dă culoarea roşie de pe drapelul tricolor. Iată de ce, suntem obligaţi, ca de fiecare dată când privim stindardul românesc, să-i vedem pe cei care, prin lupta pe care au purtat-o, au făcut posibil ca steagul României să fluture măreţ, ca noi românii să trăim liberi, ca lumea să fie mai bună.
A fi Veteran nu este o simplă sintagmă, nu este ceva ce a fost dat, ci este ceva ce a fost dobândit cu sudoare și sacrificiu. Toate aceste cuvinte nu şi-ar găsi ecoul fără ca noi, astăzi, să cinstim cum se cuvine acest moment. Comemorarea celor care au fost, cinstirea și prețuirea celor pe care îi avem încă între noi, trebuie privite ca pe un triumf, un triumf al misiunilor în care au luptat şi, mai mult, un triumf al patriei pentru care au luptat.
Astăzi, cu ocazia aniversării Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii, în semn de recunoaştere a meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare, avem datoria să-i omagiem pe veteranii de astăzi, cei care, continuă frumoasele tradiţii militare ale Armatei României, reprezentând cu cinste ţara în teatrele de operaţii internaţionale. Celor ce faceţi parte din această frumoasă familie a Armatei României vă rog să nu precupeţiţi nici un moment pentru a ridica la rang de cinste şi a acorda respectul cuvenit Veteranilor, iar tuturor românilor le cer să ne fie alături, în aceste momente, când, ne celebrăm eroii.
Le mulțumim veteranilor pentru că au reprezentat cu cinste țara și au luptat pentru o lume mai bună și pentru libertate!

Cinste și Onoare Veteranilor din Teatrele de Operaţii!

Prim-vicepreşedinte A.N.C.M.R.R. „Gl. Grigore Bălan” – filiala Covasna
Mr. (rz) Robert-Tiberiu RUSZNÁK

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail