Peste 200 de persoane – cultivatori de cartofi din toată ţara, specialişti în domeniu, reprezentanţi ai asociaţiilor de profil şi ai autorităţilor locale, printre care şi prefectul judeţului Covasna, Dumitru Marinescu –vor fi prezente mâine la Târgu Secuiesc şi Cernat, unde se va desfăşura cea de a 36 -a ediţie a Simpozionului Naţional „Ziua verde a cartofului” .
Acţiunea ce este organizată de Academia de Ştiinţe Economice şi Sivice „Gheorghe Ionescu Şişeşti”, Institutul Naţional de Cercetare –Dezvoltate pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov şi Federaţia Naţională Cartoful din România va fi găzduită de Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Cartofului ( SCDC) Tg. Secuiesc, SC M&P Agro SRL şi SC Agrowest din Cernat.
Directoarea SCDC Tg. Secuiesc, doamna Mike Luiza, ne-a spus că deschiderea oficială a Simpozionului „Ziua verde a cartofului” , ce are ca temă „Cultura cartofului în contextual schimbărilor climatice – o provocare permanentă”, va avea loc mâine, la ora 10.00, la Casa de Cultură din „oraşul breslelor”. Potrivit acesteia, ulterior toţi cei prezenţi vor face vizite în câmp unde vor vedea câmpurile experimentale ale Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare a Cartofului Tg. Secuiesc precum şi pe cele ale societăţii M&P Agro SRL Cernat, dar şi expoziţia de maşini agricole a societăţii Agrowest din Cernat, discuţiile urmând să se desfăşoare la faţa locului.
Simpozionul Naţional „Ziua verde a cartofului” a fost iniţiat de către specialiştii Institutul Naţional de Cercetare –Dezvoltate pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov, având ca principal obiectiv transferul rezultatelor ştiinţifice din unităţile de cercetare şi învăţământ superior, către producătorii de cartofi.
Fiecare exploataţie va trebui să aibă o sursă de apă, pentru irigaţii
În cursul anului trecut, cultivatorii de cartofi din judeţul Covasna au înregistat pierderi enorme, de cca 70-80 % la fiecare hectar cultivat cu cartofi, ca urmare a lipsei precipitaţiilor. La acea vreme, doamna Mike Luiza declara : „Dacă anii secetoşi ne vor urmări, iar prognoza asta ne arată, va trebui să venim în spijinul autorităţilor locale cu alte culturi care vor înlocui cartofii cu alte soiuri timpurii şi extratimpurii, care consumă mai puţină apă. Structura culturilor se schimbă din mers. Avem culturi de cereale, porumb pentru proteine animale şi vom începe cultivarea de soia în zonă. Cartofii trebuie cultivaţi pe o suprafaţă mai mică dar căreia să-i asigurăm apa chiar din puţuri de mare adâncime. Fiecare exploataţie va trebui să aibă o sursă de apă, pentru irigaţii. În judeţul Covasna, acum 20-30 de ani au fost alte culturi. Acum, încet-încet, ne adaptăm la condiţiile de mediu deoarece niciun fermier nu vrea să iasă în pierdere. Fiecare fermier va investi mai puţin, va obţine profit mai mic dar nu va ieşi în pierdere. Nu va mai risca nimeni să planteze sute de hectare cu cartofi, ştiind că pierderea va fi mult mai mare. Începând de acum, ei deja se apucă de cultivarea mai multor soiuri – soiuri timpurii, soiuri de vară – dar soiuri de industrializare nu vor putea cultiva prea mulţi, pentru că acestea au perioada de vegetaţie lungă, consumă multă apă iar noi nu dispunem de o cantitate aşa mare”.
Maria Graur