Peste 200 de persoane – cultivatori de cartofi din toată ţara, specialişti în domeniu, reprezentanţi ai asociaţiilor de profil şi ai autorităţilor locale, printre  care şi prefectul  judeţului Covasna, Dumitru Marinescu –vor fi prezente mâine   la Târgu Secuiesc şi Cernat,  unde se va desfăşura  cea de  a 36 -a ediţie a Simpozionului Naţional  „Ziua verde a cartofului” .

 Acţiunea ce este organizată de  Academia de Ştiinţe Economice şi Sivice „Gheorghe Ionescu Şişeşti”,  Institutul Naţional de Cercetare –Dezvoltate pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr  Braşov  şi Federaţia Naţională  Cartoful din România  va fi găzduită de Staţiunea   de Cercetare şi Dezvoltare a Cartofului ( SCDC) Tg. Secuiesc, SC M&P Agro SRL  şi SC Agrowest din Cernat.

Directoarea SCDC Tg. Secuiesc, doamna Mike Luiza, ne-a spus că  deschiderea  oficială  a  Simpozionului „Ziua verde a cartofului” ,  ce are ca temă  „Cultura cartofului în contextual schimbărilor climatice – o provocare permanentă”,  va avea loc mâine, la ora 10.00, la Casa de Cultură  din „oraşul breslelor”.  Potrivit acesteia, ulterior  toţi cei prezenţi   vor face vizite  în câmp   unde vor vedea câmpurile experimentale  ale   Staţiunii   de Cercetare şi Dezvoltare a Cartofului Tg. Secuiesc precum şi pe cele ale societăţii  M&P Agro SRL  Cernat,  dar şi  expoziţia de maşini agricole a societăţii Agrowest din Cernat, discuţiile urmând să se desfăşoare  la faţa locului.

Simpozionul Naţional  „Ziua verde a cartofului” a fost iniţiat de către specialiştii Institutul Naţional de Cercetare –Dezvoltate pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov,  având ca principal  obiectiv transferul  rezultatelor ştiinţifice din unităţile de cercetare şi învăţământ superior, către producătorii de cartofi.

Fiecare exploataţie va trebui să aibă o sursă de apă, pentru irigaţii

 

În cursul anului trecut,  cultivatorii de cartofi din judeţul Covasna  au înregistat pierderi enorme, de cca 70-80 % la fiecare hectar cultivat cu cartofi, ca urmare a lipsei precipitaţiilor. La acea vreme, doamna Mike Luiza declara : Dacă anii secetoşi ne vor urmări, iar prognoza asta ne arată, va trebui să venim în spijinul autorităţilor locale cu alte culturi care vor înlocui cartofii cu alte soiuri timpurii şi extratimpurii, care consumă mai puţină apă. Structura culturilor se schimbă din mers. Avem culturi de cereale, porumb pentru proteine animale şi vom începe cultivarea de soia în zonă. Cartofii trebuie cultivaţi pe o suprafaţă mai mică dar căreia să-i asigurăm apa chiar din puţuri de mare adâncime. Fiecare exploataţie va trebui să aibă o sursă de apă, pentru irigaţii. În judeţul Covasna, acum 20-30 de ani au fost alte culturi. Acum, încet-încet, ne adaptăm la condiţiile de mediu deoarece niciun fermier nu vrea să iasă în pierdere. Fiecare fermier va investi mai puţin, va obţine profit mai mic dar nu va ieşi în pierdere. Nu va mai risca nimeni să planteze sute de hectare cu cartofi, ştiind că pierderea va fi mult mai mare. Începând de acum, ei deja se apucă de cultivarea mai multor soiuri – soiuri timpurii, soiuri de vară – dar soiuri de industrializare nu vor putea cultiva prea mulţi,  pentru că acestea au perioada de vegetaţie lungă, consumă multă apă iar noi nu dispunem de o cantitate aşa mare”.

 Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail