În acest an, Ziua Universală a iei și Ziua Drapelului Național vor fi sărbătorite, împreună, la Covasna, în contextul Centenarului Marii Uniri, printr-un amplu program derulat duminică, 24 iunie, și dedicat românilor și tuturor celor care iubesc valorile și tradițiile românești. Cu acest prilej, un tricolor de 100 de metri va îmbrățișa Valea Zânelor, iar cei care vor participa la eveniment vor avea parte de momente frumoase, de suflet, dar și de surprize, au anunțat organizatorii.

 

Ziua Universală a iei este organizată de câțiva ani, la Covasna, în Valea Zânelor cea încărcată de legende.

„La Covasna, Ziua Universală a Iei, frumoasa cămaşă a portului popular românesc, se sărbătorește, an de an, începând cu 2013. Atunci când am aflat de inițiativa fără precedent, desfășurată pe reţeaua de socializare Facebook, a comunităţii on-line <<La Blouse Roumaine>>, am simțit că această sărbătoare este aproape de sufletul nostru, ne-am alăturat imediat, fără rezerve. Andreea Tănăsescu, fondatoarea comunităţii <<La Blouse Roumaine>>, propunea, în 2013, ca ia să devină brand de țară,Ziua Universală a Iei devenind în scurt timp un eveniment global, sărbătorit pe 6 continente, în peste 50 de ţări.Ziua Universală a Iei Românești coincide cu sărbătoarea de Sânziene, o sărbătoare a soarelui, a dragostei și a poftei de viață. Tradiţia populară spune că, dacă Sânzienele, zânele bune, sunt sărbătorite cum se cuvine, culturile vor rodi, fetele îşi vor vedea alesul şi se vor mărita, femeile vor naşte prunci sănătoşi, bolnavii se vor tămădui şi se vor înmulţi păsările şi animalele. În schimb, dacă oamenii nu sărbătoresc Sânzienele cum se cuvine, ele se supără şi devin zâne rele. Noi nu vrem să le supărăm, le sărbătorim cu mare drag! Şi unde altundeva am putea face asta, dacă nu în Valea Zânelor, loc în care peste frumuseţea cadrului natural plutesc legendele despre zâne şi Ilene Cosânzene?Deși noi nu avem nevoie de o zi anume în care să îmbrăcăm ia, iată că anul acesta este al treilea an consecutiv de când Asociația GRIT organizează acest eveniment,cu sprijinul SC Turism Covasna SA și al Casei Orășenești de Cultură Covasna. Încercăm să oferim publicului un program artistic deosebit, cu participarea artiștilor locali pe care ne dorim să-i promovăm.”- a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, Florentina Teacă, reprezentanta Asociației „Grit” și unul dintre organizatori.

Grupul vocal „Voievozii Munților” din Vâlcele, Ansamblul „Junii covăsneni”, Ansamblul „Florile Zagonului”, Ana Maria Sandulea, Alexandru Baciu, Alina Oană, Tripletele Oprea, „Mugurașii” – grup de fluierași din Covasna și Zăbala și „Românașii” – de la Grădiniță, se numără printre cei care îi vor încânta pe cei prezenți, cu cântece și dansuri românești.

Și, fiindcă 2018 este anul Centenarului Marii Uniri,  și Ziua Drapelului Național va fi celebrată, concomitent, în Valea Zânelor, în 24 iunie.

„Ținând cont că la eveniment vor fi mulți turiști, veniți din toate colțurile țării și chiar de peste hotare, avem speranța, ba chiar și certitudinea, că aceștia vor pleca de la Covasna cu amintiri plăcute.Anii trecuți, Ziua Iei s-a dovedit a fi adevărată paradă de ii tradiţionale româneşti, purtate cu mândrie de covăsnenii de azi, aşa cum, pe vremuri, erau purtate de către înaintaşii noştri. Cu siguranță, la fel va fi și acum. Pe lângă programul artistic, va fi organizat un mic târg cu artizani şi produse tradiţionale, dar și o expoziție de fotografii vechi, înfățișând voineșteni din secolul trecut îmbrăcați în frumoase costume populare. Organizatorii pregătesc și câteva surprize, printre care o tombolă cu premii atractive: o ie, cărți despre Voineștii Covasnei (cu autograful autorului, editate de Asociația GRIT) sau obiecte care au legătură cu aceste simboluri ale Neamului nostru, ia și tricolorul. De ce spun de tricolor? În acest an, al Centenarului Marii Uniri, în această zi vrem să marcăm și Ziua Drapelului Național.”- a spus Florentina Teacă.

Potrivit acesteia, Asociația GRIT organizează, în cadrul aceluiași eveniment, proiectul „Culorile ce ne reprezintă”, realizat cu sprijinul financiar al orașului Covasna, în parteneriat cu Alianța pentru Centenar și Inspectoratul de Jandarmi Județean Covasna.

„Câteva din surprizele legate de această parte a evenimentului: un drapel tricolor de 100 de metri lungime, baloane roșii, galbene și albastre, care își vor lua zborul spre cer, un steag înălțat pe cel mai înalt brad din poiană… Nu le dezvăluim pe toate, îi lăsăm pe participanți să le descopere în ziua de Sânziene! Și ne rugăm la bunul Dumnezeu ca ploaia să nu se numere printre surprizele pregătite de natură. De ce sărbătorim Ziua Iei? Pentru că e o sărbătoare aproape de sufletul nostru. Pentru că ia constituie matricea noastră culturală, un simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi. Pentru că noi vedem în ie frumuseţea şi bunătatea poporului român. Pentru că frumuseţea şi măiestria iei româneşti au fascinat nu numai generaţii de tinere, care au preluat tradiţia de la mame sau bunici, ci şi artişti, pictori, creatori de modă şi chiar case regale. Pentru că așa aducem un omagiu tuturor bunicilor și străbunicilor noastre. Pentru că fiecare ie spune o poveste, însemnele magice cusute cu grijă aveau o anumită importanţă pentru cea care urma să o poarte, bunicile şi mamele le transmiteau tinerelor nu doar arta meşteşugului popular, ci şi rugăciunile care se spuneau înainte de începerea torsului lânii, a ţesutului sau a împletitului. Și povestea trebuie să meargă mai departe! Vă așteptăm cu drag, pe 24 iunie 2018, ora 16.oo, în Valea Zânelor din Voineștii Covasnei, să facem povestea să meargă mai departe! Să sărbătorim împreună, românește, Ziua Universală a Iei și Ziua Drapelului Național!”- a transmis Florentina Teacă.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail