În perioada 25 mai-1 Iunie 2013, Asociaţia ,,Împreună Pentru Şcoala Ady Endre” a derulat a V-a ediţie a proiectului cultural-educativ ,,Prin dans, pentru toleranţă”, cofinanţat de  Consiliul Local Sfântu-Gheorghe, în urma participării la concursul de proiecte culturale.

Scopul proiectului a fost o intervenţie complexă, multifactorială asupra formării personalităţii elevilor de diferite etnii, prin activitati cultural-artistice, atragerea atenţiei publice asupra necesităţii toleranţei, acceptarea diversităţii culturale şi etnice, precum şi cunoaşterea portului şi dansului popular din zona Sf. Gheorghe.

La activitate au participat peste 200 elevi din Şcoala Ady Endre cu 4 formaţii de dans secuiesc şi dansuri româneşti, echipa de dansuri ţigăneşti de la Şcoala Vâlcele și Școala Neri Szent Fulop, precum şi echipa de dansuri populare de la Școala Specială.

Echipa de proiect a organizat workshopuri comune ale diferitelor naţionalităţi-grupe de elevi, iar în şcolile participante s-a organizat ,,Săptămâna Toleranţei” prin dezbateri,vizionări de filme legate de tematică, realizarea unor colţuri ale toleranţei şi popularizarea unor mesaje zilnice care să atragă atenţia asupra necesităţii toleranţei in viaţa de zi cu zi.

Participanții la Festival aveau sarcina de a prezenta 2 mesaje de toleranță care apoi au fost expuse în curtea școlii.

Festivalul de dans a avut loc joi, 30 iunie, în curtea şcolii Ady Endre. Acest festival de dansuri populare românesti,secuieşti şi ţigăneşti,care a marcat ZIUA TOLERANȚEI s-a bucurat de un mare succes în rândul participanţilor şi spectatorilor.

La final elevii au dansat Brașoveanca, Csardas, Dans țigănesc, precum și o horă comună.

Toti participanţii au fost răsplătiţi cu medalii- simboluri ale toleranței, cărți şi diplome de participare, dar și dulciuri.

Considerăm că proiectul derulat a fost o reuşită deplină, atingându-şi obiectivele fixate, cu un numar însemnat de participanţi. Elevii au dat dovadă de toleranţă, simpatie şi acceptare pe tot parcursul proiectului.

Deşi organizarea şi derularea unor astfel de proiecte au un grad mare de dificultate, totuşi echipa de proiect s-a declarat extrem de mulţumită, iar elevii şi părinţii au apreciat pozitiv această activitate.

Mulţumim Consiliului Local pentru sprijinul financiar acordat, precum şi tuturor persoanelor care într-un fel sau altul, au contribuit la organizarea impecabilă a acestui festival!

prof. Gruman Rozalia, coordonator proiect

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail