Ziua Națională a României va fi marcată în județul Covasna prin manifestări variate, întinse pe mai multe zile. Concursuri, colocvii, manifestări cultural artistice și civice, spectacolul susținut de ansamblul „Lăutarii”  din Chișinău– condus de maestrul Nicolae Botgros, ceremonialuri militare și religioase și o demonstrație aviatică, sunt câteva dintre activitățile cuprinse în program.

Programul anunțat de Instituția Prefectului, Consiliul Județean Covasna, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și de partenerii acestora este foarte amplu și a fost deschis la finele săptămânii trecute, cu manifestări cultural-ştiinţifice, și va continua până duminică.

Expoziția „Marile Bătălii” și Spectacolul „Glasul Unirii, în inima României!, astăzi

La sediul Prefecturii Covasna,  la ora 12.00, are loc expoziția cu titlul „Marile Bătălii”  care  este organizată de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni.

 

Seara, începând cu ora 17.00, are loc spectacolul extraordinar susținut de Ansamblul „Lăutarii” din Chișinău, coordonat de maestrul Nicolae Botgros, în cadrul căruia vor urca pe scenă întregitele interprete de muzică populară Laura Lavric, Sava Negrean Brudașcu și Steliana Sima, precum și interpreți și ansambluri din județul Covasna: Corul „Voievozii Munților” din comuna Vâlcele, Ioana Dîrstar din Barcani și Florina Covaci din Întorsura Buzăului, Ansamblul „ Junii Covăsneni” din orașul Covasna, Grupul Vocal „ Piatra Mare” din Dobârlău, Ansamblul „Cununa Carpaților” al Casei de Cultură Întorsura Buzăului  și Ceata „Opincuța” a societății AFACOV din Sfântu Gheorghe.

Persoanele care nu au reușit să-și cumpere bilete, încă, le mai pot achiziționa de la sediul redacției „Mesagerul de Covasna”  de pe str. Nicolae Iorga, bl.12, sc A, ap.2, între orele 9-14.00, de  la Biroul de organizare evenimente al Primăriei Sfântu Gheorghe, între orele 8-12.00, precum și la Arena Sepsi, între orele 15.30-16.55.

Spectatorii care nu au posiblilitatea să vină cu mașina, au la dispoziție AUTOBUZELE  nr. 5 ale MULTITRANS, cu plecare la  orele 15.00 și 16.00 din stația de pe strada Berzei (cartier Simeria), cu oprire în toate stațiile de pe traseul până la Gara CFR, respectiv plecare de la Arena Sepsi la orele 20.30 și 21.30.

 

Accesul la  concert se va face în intervalul 15.30-16.55, pe intrarea principală (pe scări).

Pentru evitarea aglomerației la porțile de acces, organizatorii le recomandă spectatorilor să vină din timp la concert, însă nu înainte de ora 15:30.

 

Seară românească, lansare de carte, ceremonial militar și religios, demonstrație aviatică și manifestări culturale, la Sfântu Gheorghe

 În organizarea Asociației GRIT, sâmbătă, 30 noiembrie, începând cu ora 17.00, la Muzeul Spiritualității românești de la Catedrala Ortodoxă va avea loc activitatea „Seara Românească” care va fi urmată de lansarea volumului „Covăsneni pe urmele făuritorilor Unirii”- autori Mihaela Aionesei și Florentina Teacă.

Programul zilei de 1 Decembrie va începe la ora 13.00  cu  un Te Deum la Catedrala Ortodoxă din municipiu, urmat de un marş al Unirii până în Piaţa Mihai Viteazul din centrul municipiului, unde va avea loc un moment artistic, ceremonialul militar și religios, dar și o demonstrație aviatică oferită de Aeroclubul Teritorial Brașov, după care toți cei prezenți vor fi invitați să se prindă în  Hora Unirii – Piaţa „Mihai Viteazul”.

Tot duminică este programată Retragerea cu torțe, la ora 17.00, pe itinerariul: Grupul statuar Mihai Viteazul – Piața Libertății – Strada Kós Károly – Strada Grof Mikó Imre – Strada 1 Decembrie 1918 – Gara municipiului Sfântu Gheorghe – Strada Gării – Unitatea Militară 01048 Sfântu Gheorghe, iar seara, spectacol extraordinar „Dor de Eminescu”, susținut de actorul Ion Caramitru împreună cu clarinetistul Aurelian-Octav Popa, organizator: Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe – Sala Mare a Teatrului „Tamási Áron” Sfântu Gheorghe, programul fiind încheiat cu Balul Unirii dedicat Zilei Naţionale a României.

Dezvelirea bustul preotului protopop Ioan Rafiroiu, recital la nai, ceremonial militar și religios, la Târgu Secuiesc

În cele ce urmează, vă prezentăm informații suplimentare în legătură cu manifestările de la Târgu Secuiesc, comunicate ziarului nostru de către Constantin Pătru, președintele  Asociației de Dezvoltare Locală și Culturală Târgu Secuiesc, care de 10 ani se implică în organizarea activităților de Ziua Națională.

„Anul acesta, împlinim 10 ani de la manifestările pe care le organizăm. Dorim să organizăm o expoziție cu tot ceea ce au însemnat cei zece ani de activitate. În ceea ce privește programul din acest an, acesta va fi deschis pe 30 noiembrie, cu un Bal al Unirii, la Târgu Secuiesc, la Clubul For You, bal la care oamenii sunt invitați să vină, bineînțeles, în costum popular, iar duminică, 1 decembrie, începem la ora 11.00, la Biserica <<Pogorârea Duhului Sfânt>>, cu ceremonialul militar și religios; vom avea 101 copii cu baloane tricolore și un recital susținut de maestrul Nicolae Voiculeț. Va urma, apoi, Marșul Unirii, până la Biserica Adormirea Maicii Domnului, acolo unde vom dezveli bustul preotului protopop Ioan Rafiroiu – e o dorință mai veche atât a comunității românești, cât și a Forumului Civic, și am dus-o la îndeplinire în acest an (noi facem din sponsorizări acest bust – și urmează ca în anul viitor să dăm și un nume de stradă după protopopul Ioan Rafiroiu), vom înălța un catarg de 12 metri, se vor sfinți bustul și tricolorul și va avea loc un program artistic susținut de copii, după care ne vom deplasa la Casa de Cultură. Acolo vom avea un program artistic mai amplu. Aici vor veni Doinița si Ioan Sîmbotin- soliști de muzică populară și instrumentiști din Sibiu; vom avea două tinere soliste din Republica Moldova: Viorica Donoi și Adriana Sterpu, apoi îi vom urmări pe Junii Covăsneni, care vor avea un program de dansuri; va urma un nou recital la nai susținut de maestrul Nicolae Voiculeț, vom avea, apoi, un concert susținut de Daniel Iordăchioaie, iar, în final, un program susținut de elevii școlilor locale. Cei care doresc să participe la aceste evenimente sunt invitați să vină cu inima deschisă și îmbrăcați în costume populare. Îi așteptăm, cu drag, pe toți!””- a declarat Constantin Pătru.

Concertul formației TREI PARALE la Covasna

Formația  propune o călătorie sonoră în România arhaică sub titlul „România 100 de minute”. De-a lungul acestui concert publicul, împreună cu formația, străbat întreaga România, din Maramureș până la Dunăre. Repertoriul este alcătuit folosind culegeri vechi de folclor de la începutul sec. XX, realizate între altele de Constantin Brăiloiu, Tiberiu Brediceanu, Béla Bartók, Dimitrie Vulpian și alții.
Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a Românei, la Centrul Cultural Covasna va avea loc măine,  30 noiembrie a.c., de la ora 18.00,  un concert extraordinar al  binecunoscutei formații TREI PARALE.

Grupul dorește să prezinte o uimitoare varietate de instrumente: fluiere de toate felurile (fluier obișnuit, fluier gemănat, fluier fără dop, caval), drâmbă, cimpoi (2 tipuri diferite), dobă (violoncel popular percutat) în acompaniamentul de cobză, vioară, contră, contrabas, diverse instrumente tradiționale de percuție (dairea, tobă, tobă mare cu cinel). Programul atinge câteva puncte esențiale ale culturii tradiționale române; doina și balada Miorița, dar atmosfera generală este una voioasă și sărbătorească. Sunt prezentate muzici din diferite regiuni etnografice ale țării: Teleorman, Sibiu, Vrancea, Buzău, Alba, Arad, Tulcea, Neamț, Argeș, Olt, Suceava, Botoșani, Cluj și chiar din afara granițelor (muzicile românilor din Republica Moldova, Timok-Serbia și Transnistria).
Muzica va fi însoțită de explicații și povestiri realizate de Florin Iordan, cercetător la Muzeul Național al Țăranului Român, interpret și coordonator al grupului Trei parale.

Biletele, acăror preț este 10 lei, se pot cumpăra la Casa Orășenească de Cultură Covasna, Mai multe informații: 0267-340394, 0762-674516.

 

***

Duminică, 1 Decembrie, vor avea loc ceremoniale militare și religioase și la Monumentul lui „Mihai Viteazul” din Brețcu, la ora 09.30, la Monumentul Eroilor din Întorsura Buzăului, la ora 12.00 precum și la Monumentul Ostașului Român din Covasna, la ora 12.30.


 LA MULȚI ANI, DRAGI ROMÂNI, LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!

 

Ana Ciorici COSTACHE

Maria CREȚU-GRAUR

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail