Peste 100 de copii de la Şcolile Generale din zona buzaielor au vizitat vineri, 28 februarie a.c., Pichetul de Pompieri din oraşul Întorsura Buzăului cu ocazia aniversării a 81 de ani de la înfiinţarea structurii de Protecţie Civilăîn România. Evenimentul a fost marcat prin Ziua Porţilor Deschise şi a fost sărbătorit la toate unităţile de pompieri din judeţ, potrivit comunicatului de presă transmis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al Judeţului Covasna.

Ziua Porţilor Deschise la Pichetul de Pompieri din Întorsura Buzăului a fost primită cu mare veselie şi entuziasm de mai bine de 100 de copii, elevi ai Şcolilor Generale din zona buzaielor. Aceştia au avut ocazia să afle de la pompierii din Întorsura Buzăului cum funcţionează maşinile de stingere a incendiilor, ce conţine o ambulanţă SMURD, iar cei mai curajoşi dintre ei au putut chiar să folosească echipamente de mici dimensiuni pentru a stinge un foc. O parte din copii au adus în dar desene care prezentau viziunea lor asupra meseriei de pompier.

Chiar dacă evenimentul s-a sărbătorit în fiecare an, se pare că anul acesta numărul de vizitatori a depăşit cu mult prezenţa din anii trecuţi.

Borboly Claudiu, Comandantul Pichetului de Pompieri din Întorsura Buzăului, a precizat despre vizitatorii lor că aceştia „au fost interesaţi să vadă tehnica noastră, să vadă ce facem cu ea, cum intervenim în caz de urgenţă. Pentru mulţi dintre ei acest eveniment a fost o premieră.”

Mai mult decât atât, Comandantul Pichetului de Pompieri din Întorsura Buzăului  a adăugat: „Noi vedem în activităţile de genul acesta, pe lângă sărbătorirea echipajelor de acum precum şi a celor din trecut, şi o educare a celor mici despre ce să facă şi cum să facă în caz de incendiu. Chiar le-am spus şi lor: contează foarte mult, la un loc de muncă sau în locul unde îşi vor desfăşura activitatea, ca prima intervenţie să fie făcută prompt. În primul minut, un incendiu poate fi stins cu o cană de apă sau un litru de apă, dar după 5 – 10 minute deja, este posibil să nu mai fie suficientă nici o autospecială de 9.000 de litri.”

Despre meseria de pompier, BorbolyClaudiu, Comandantul Pichetului de Pompieri din zona buzaielor, a precizat: „Ca să fii pompier nu este de ajuns să faci o şcoală sau o facultate. Trebuie să ai şi un caracter tare. În fiecare zi ne putem întâlni cu evenimente pe care un alt om poate că nu are ocazia să le întâlnească niciodată în viaţa lui, iar aici mă refer la incendii sau la diverse accidente rutiere. Impactul pe care îl poate avea o astfel de intervenţie este foarte mare pe plan psihologic. De aceea consider că, un om, ca să fie  pompier, mai întâi trebuie să fie născut pentru asta, iar asta presupune rezistenţa în condiţii de stres şi acţionarea într-un mod cerebral. Dacă ai aceste calităţi, trebuie mai apoi să înveţi meseria, atât teoretic, cât şi practic. Adevărata meserie de pompier se învaţă la intervenţii,bineînţeles, având o baza teoretică.”

Întrebat dacă are de transmis un mesaj oamenilor din zona buzaielor,  Comandantul Pichetului de Pompieri din Întorsura Buzăului a menţionat:„Toţi suntem oameni. În cazul în care apar situaţii de urgenţă, noi sau cei de la Protecţia Civilă, chiar dacă suntem specialişti, mai putem claca. În aceste cazuri, de multe ori avem nevoie de ajutorul populaţiei. Numai împreună putem să răzbim mai departe. Sper să avem înţelegere şi de acum înainte şi să dea Dumnezeu să nu avem parte de evenimente la care Protecţia Civilă să intervină.”

Comunicatul de presă emis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al Judeţului Covasna, menţionează că Protecţia Civilă este un departament distinct al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, înfiinţat prin Decret Regal în 28 februarie 1933. Acest departament are rolul de a asigura „ocrotirea populaţiei civile, a societăţii şi desfăşurarea activităţilor sociale, cât mai aproape de normal, în timp de război, cât şi la dezastre sau în situaţii speciale”, notează site-ului oficial al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al Judeţului Covasna.

Iulia Taraş

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail