Conducerea Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe a organizat Ziua porţilor deschise, sâmbătă, 22 februarie a.c.

Copiii, care încă nu au împlinit 6 ani, însoţiţi de părinţi sau bunici, au păşit timizi în clase, făcându-şi repede cunoştinţe printre ceilalţi prichindei care vor merge de la toamnă în clasa pregătitoare.

Doamnele învăţătoare de la actualele clase pregătitoare au răspuns la întrebările părinţilor şi le-au explicat ofertă educaţională pusă la dispoziţie de către CNMV, arătându-le, totodată materialele didactice, sălile de curs şi lucrările elevilor de anul acesta. Ca în ultimii 12 ani, colegiul cu predare în limba română, le oferă părinţilor şi copiilor posibilitatea de a se înscrie într-una dintre clasele de step by step, care, conform declaraţiilor directorului, au ca şi profesori coordonatori numai persoane calificate.

Ce este de fapt step by step?

Învăţământul step by step a apărut în România în anul 1994, sub numele de Head Start ca program educaţional iniţiat de Fundaţia Soros pentru o Societate Deschisă. Acesta era destinat copiilor cu scopul de a le asigura acestora succesul în educaţie prin participarea lor la un program de educaţie timpurie de calitate. Noua alternativă educaţională a fost foarte apreciată de părinţi, astfel încât s-a ajuns la un număr de aproximativ 600 de clase în învăţământul primar în toată ţara, până în momentul de faţă.

Mulţi părinţi, din cauză că nu ştiu ce înseamnă învăţământul Step by step, preferă să-şi îndrume copilul spre învăţământul tradiţional, sau modern, cum se numeşte astăzi. După cum explică şi doamna învăţător Liliana Laurenţiu , niciunul dintre sisteme nu este „mai bun sau mai rău”, însă este bine de ştiut că cele două sisteme  abordează din perspective diferite modalităţile de predare-învăţare-evaluare: „Step by step este o alternativă şi va rămâne o alternativă. Programa naţională este acceaşi ca şi la copiii din învăţământul modern, să nu zic tradiţional. Calea prin care formăm competenţe şi prin care ne atingem scopul este puţin diferită prin faptul că se lucrează în centre de activităţi. }n cadrul alternativei copiii interrelaţionează învaţă mai multe modalităţi de a comunica, eu zic că metodele sunt puţin diferite, şi în final, dacă ar fi chiar să compar, au mai multe deprinderi, sunt mai volubili, mai deschişi, sunt foarte creativi, se pot adapta mai repede la schimbări.”

Am stat de vorbă cu Anastasia, o fetiţă care frecventează cursurile step by step predate de doamnele Liliana Laurenţiu şi Maria Gavrilă la clasa pregătitoare. Pe lângă faptul că a devenit mai dezinvoltă, Anastasia spune că la şcoală „se şi joacă dar şi învaţă”, dând dovadă de înţelegere şi maturitate încă de la această vârstă. Şi mama Anastasiei este la rândul ei, mulţumită de rezultatele obţinute de către fetiţă, de când a început anul şcolar. Aceasta susține că la o serbare, în mod normal fiica ei nu ar fi avut curajul să spună poezia fără ca mama să stea lângă ea şi să o îndrume, pe când la serbarea de la şcoală, locul mamei a fost în ultimul rând, iar Anastasia s-a descurcat exemplar.

„Fetiţa mea nu mai este retrasă aşa cum era înainte. Aici nu este stilul acela de învăţare în bancă unde stai şi asculţi, cum era pe vremuri, copiii ies în faţă, lucrează pe grupuri, pe proiecte, e altceva. Am ales această clasă după ce am vorbit cu o rudă apropiată care are băiatul tot la step by step, la clasa a III-a. Ea a fost foarte mulţumită.”, a spus Todor Gabriela ,mămica Anastasiei din clasa pregătitoare de step by step.

Totuşi, nu toţi părinţii îmbrăţişează învăţământul step by step, optând tot pentru înscrierea la învăţământul modern: „Nu ştiu despre ce este vorba şi nu vreau să testez pe copilul meu. Am o cunoştinţă care a avut copilul la step by step, iar din clasa a 5-a i-a fost foarte greu să se adapteze. Din punctul meu de vedere metodele tradiţionale sunt mai sigure.”, a explicat mămica unui băieţel, viitor şcolar de clasă pregătitoare.

Cine se poate înscrie în clasele pregătitoare de la CNMV?

Colegiul pune la dispoziţie pentru anul şcolar 2014-2015, două clase pregătitoare cu câte 25 de locuri disponibile, una dintre acestea având predarea în sistemul step by step.

Prima etapă de înscrieri în ciclul primar, la clasa pregătitoare începe astăzi. Pentru a fi acceptat la cursurile desfăşurate la CNMV la clasa cu predare în sistemul modern de predare, copilul înscris trebuie să fie repartizat colegiului, în funcţie de adresa de domiciliu. La step by step se poate înscrie orice copil, indiferent de arondarea stăzilor la circumscripţiile şcolare.

Deoarece programul elevilor de la step by step este de la 8:00 dimineaţa până la ora 16:00, conducerea colegiului speră ca de anul acesta să poată pune la dispoziţia copiilor o sală de odihnă în incinta internatului. Un alt aspect important pe care doamna director a dorit să îl puncteze este faptul că spre deosebire de programul after school, care se termină tot la ora 16:00, la step by step părinţii vor plăti doar masa copilului. Elevii pot servi masa la cantină unde preţul unui meniu este între 5 şi 6 lei în funcţie de preţul alimentelor.

Conducerea Colegiului a declarat ca acțiunea de sâmbătă a fost un succes, întrucât foarte mulți părinți au fost prezenți la eveniment.

[slideshow id=71]

Dan Maricela


Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail