Ca de fiecare dată şi în acest an, între cele două aniversări atât de dragi militarilor vânători de munte – „Ziua Armatei” (25 octombrie)  şi „Ziua Vânătorilor de Munte” (3 noiembrie), la sediul Batalionului 22 Vânători de Munte „CIREŞOAIA” din cadrul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General VIRGIL BĂDULESCU”  a fost organizată „ZIUA PORŢILOR DESCHISE”.

. .

 

Tot personalul a fost cuprins de febra activităţilor desfăşurate. Efortul a fost unul imens, implicarea până la ultimul om. Mesajul transmis a fost clar: militarii îşi doresc să demonstreze că pot juca un rol activ în viaţa publică a societăţii, că sunt aici pentru a oferi încredere, siguranţă şi prestigiu.

Mediatizat în mass-media locală, evenimentul s-a bucurat de participarea unui public numeros. Au fost organizate următoarele activităţi: – stand de  informare privind profesia militară – organizat de Biroul Informare Recrutare / CMJ Covasna, în care tinerii au fost informaţi despre cariera militară;- prezentarea tehnicii militare auto şi blindată din dotarea vânătorilor de munte; – prezentarea armamentului uşor de infanterie; – prezentarea armamentului greu de infanterie; – prezentarea aruncătorului de 120 mm; – prezentarea aparaturii de orientare, cercetare şi observare; – prezentarea muniţiei de exerciţiu, secţionată, din dotarea unităţii; – constanţa ochirii;

– aruncarea grenadelor de mână de exerciţiu la precizie şi distanţă; – conducerea maşinilor de luptă ale vânătorilor de munte – organizat în condiţii de maximă siguranţă, unde cei prezenţi au putut trăi senzaţia realităţii câmpului de luptă, pe pista de conducere a acestora; – executarea tehnicilor de bază ale instrucţiei alpine – unde persoanele de toate vârstele au avut posibilitatea să execute sub supraveghere, procedeele specifice instrucţiei alpine. Bucuria, în special a copiilor, a fost foarte mare când sub îndrumarea militarilor experimentaţi au putut să încerce tehnicile iniţiale de alpinism. Unii dintre cei mai experimentaţi alpinişti din armata României, au pregătit toate activităţile în condiţiile eliminării oricărui factor de risc; – executarea tehnicilor de bază ale instrucţie călare – unde, sub strictă supraveghere, copiii au putut să experimenteze satisfacţia primelor mişcări în şaua unui cal şi legătura cu acest animal inteligent şi nobil; – moment culinar – în care invitaţii au gustat o delicioasă fasole cu cârnaţi, mâncarea tradiţională a militarului.

La sfârşit, toată lumea a fost impresionată de cele văzute şi trăite în acest scurt interval de timp. Comandantul batalionului, domnul locotenent colonel Popescu Ion-Nicolae, a mulţumit oaspeţilor şi celor implicaţi pentru reuşita unei zile în care armata şi populaţia civilă au fost mai aproape ca niciodată, lansând totodată promisiunea că pe viitor astfel de activităţi vor continua în beneficiul tuturor.

                         Căpitan

                                        Maricel ŞELARU

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail