. . În cursul săptămânii trecute, adăpostul de câini de la Câmpu Frumos și-a deschis porțile pentru vizitatori, pentru cea de-a treia ediție.
Pentru al treilea an consecutiv, adăpostul de câini de la Câmpu Frumos și-a deschis porțile, lăsându-i pe iubitorii de patrupede să ia parte la diferite activități alături de animale. Organizat de operatorul regional de salubrizare, S.C. TEGA S.A., evenimentul a fost un real succes și anul acesta. Vizitatorii au participat la diverse programe, destinate familiarizării animalelor cu oamenii prezenți.
„Programul a fost dedicat cunoașterii câinilor. Activitățile au fost destinate identificării câinilor mai blânzi sau a celor mai agresivi, dar și comportamentul acestora, care este modalitatea, poziția, sau eventual cum atacă aceștia și care sunt semnele pe care câinele le dă în diferite momente: „să nu te apropii de mine” sau „sunt blând, poți să mă mângâi”. După toate acestea a urmat joaca împreună cu unii dintre câinii mai mici, iar copiii au parcurs în jur de 30 de metri cu animalele în lesă, pentru a se obișnui cu prezența câinilor, pentru a vedea cum reacționează la anumite mișcări sau la anumite indicații, la limbajul corporal și cum se comportă câinii în acest sens. Intenția noastră a fost, mai ales, să familiarizăm copiii cu aceste animale, pentru că aceștia pot fi niște prieteni buni sau un ajutor de nădejde.” – a declarat managerul adăpostului de la Câmpu Frumos, Balázs Csaba.
Potrivit unui comunicat de presă, primit pe adresa redacției nostre, în perioada 19-21 aprilie, la „Zilele porților deschise” adăpostul a fost vizitat de peste 142 copii, părinți și profesori. Au fost prezenți elevi ai Școlii Gimnaziale „Váradi József” și ai Școlii Gimnaziale „Gödri Ferenc” din Sfântu Gheorghe, iar în urma evenimentului au fost adoptați patru pui de căței.
„În urma activității, copiii care au venit însoțiți de părinții sau bunicii lor, precis au avut discuții în familie și ca urmare, la întoarcere au fost adoptați patru pui, lucru care pe noi ne mulțumește foarte tare și sperăm că am reușit să dăm puțin din educația pe care noi o facem împreună cu acești câini, iar copiii să fie mult mai receptivi la anumite semne. (…) Și anul trecut când au fost porțile deschise, au fost dați spre adopție câțiva câini. Este un lucru care se repetă, prinde la oameni, la copii, la familii. Am avut și cazuri, anul trecut de pildă, care s-au întors după o lună, pentru că s-au hotărât să adopte un câine la țară, de exemplu. (…) Voluntarii care ne ajută, unii dintre ei au harul acesta, ca să zic așa, și pot să lucreze cu câinii. Noi, înainte de eveniment, am lucrat cu 3-4 câini ca să putem să îi lăsăm în lesă, în apropierea copiilor, după o atentă selectare și verificare a câinilor, ca să nu fie nici prea agresivi sau să nu fie prea energici, să fie la nivelul copiilor.” – a mai spus managerul adăpostului.
Acesta s-a declarat foarte mulțumit de felul în care au decurs evenimentele și de faptul că oamenii au răspuns în număr atât de mare și invitației de acest an: „Noi considerăm că a fost un succes și ne bucură faptul că oamenii sunt receptivi, sunt prezenți. Pot să vă spun că în această perioadă am avut mai mulți vizitatori decât am avut în primele trei luni ale anului. Deci, putem socoti că au fost în jur de 142 de copii, împreună cu profesorii, cu învățătorii, părinții, bunicii, lucru care pe noi ne bucură foarte tare.”
Ioana Ardeleanu