Ziua Națională a Contabilului Român  organizată  în acest an sub egida   „97 de ani de istorie a profesiei contabile în România la 100 de ani de la Marea Unire”, a fost marcată și  în județul nostru, în data de 13 iulie 2018.

 La această sărbătoare au participat  peste 60 de membri ai Corpului Experților Contabili și ai Contabililor Autorizați ( CECCAR) filiala Covasna precum și  reprezentanți ai  unor instituții și firme covăsnene, în calitate de invitați.

După salutul de bun venit adresat  celor prezenți de președintele CECCAR Covasna, Benkő Pál,  a urmat momentul solemn al intonării imnului național al României (audio), în interpretarea Corului Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, susținut în deschiderea evenimentului profesional-academic „97 de ani de istorie a profesiei contabile în România la 100 de ani de la Marea Unire”, ce a avut loc la Palatul Cultural din Blaj, la data de 13 aprilie a.c.

Programul  Zilei  Naționale a Contabilului Român a mai cuprins  mesajul audio-video al președintelui Consiliului Superior al CECCAR  transmis cu ocazia Zilei Naționale a Contabilului Român – 13 iulie 2018, acesta fiind urmat de prezentarea unui document PowerPoint  care conținea noua identitate vizuală a CECCAR,  a unui  material audio-video despre trecutul, prezentul și viitorul CECCAR și al profesiei contabile,  precum și  mesajele  oficialităților locale prezente la eveniment.

Cu acestă ocazie au fost prezentate momentele definitorii  privind 25 de ani de istorie și de existență a Filialei CECCAR Covasna, după cum urmează:

După încheierea Primului Război Mondial, la 5 mai 1919 în Palatul Camerei de Comerț  se constituie Cercul de Studii Comerciale, care este primul Corp al contabililor din România. Munca membrilor Corpului duce la crearea unui proiect care propune cadrul necesar desfășurării profesiei contabile. Proiectul este votat de Camera Deputaților  și de Senat, iar in data de  13 iulie 1921, regele Ferdinand a aprobat legea, prin Decretul Regal nr. 3.036. Cercul de Studii Comerciale înregistrează astfel un succes care a pus bazele solide pentru desfășurarea în bune condiții a activității contabililor.

În anul 1926, Corpul avea constituite 56 de filiale și era alcătuit din 6.565 de contabili.

În perioada 1921 si 1951, adică de la înființare si până la desființare,  Corpul a organizat Congrese ale profesiei contabile din doi in doi ani. În aceasta perioadă de 30 de ani au fost in total 9 congrese, primul având loc la București in 1923 , iar ultimul la Brașov in 1939.

Astfel se încheie prima parte a unei perioade care a durat exact 30 de ani de la înființare.

Ca o consecință a schimbării de regim social-politic din decembrie 1989, s-au creat condițiile care au dus la renașterea CECCAR.

Procesul de reformă a profesiei contabile și-a concretizat scopul începând cu anul 1996, când CECCAR a fost recunoscut pe plan internațional și european, devenind membru IFAC al Federației Internaționale a Contabililor

Filiala Covasna  a fost înființată ca organism profesional în data de 24 februarie 1993, cu un nr. de 33 de experți contabili, prin contribuția deosebită a d-lui  președinte de filială Demeter Anton .

În anul 2001 numărul membrilor era 385, din care persoane fizice active  80, societăți de contabilitate 5 ți inactivi 300.

Astăzi  Corpul din județul Covasna cuprinde un nr. de 487 de membrii din care: 272 experți contabili activi, 83 contabili autorizați activi, 86 societăți si 46 membrii inactivi.

Cei mai mulți membrii CECCAR am avut in 2009, numărul lor fiind de 633, dintre care 272 erau inactivi.

Programul a continuat cu Topul local al celor mai buni membri ai filialei  cărora li s-au acordat cupe și diplome, astfel:  Societăți de expertiză contabilă: 1.A&C ASSOCIATED SRL; 2.CONT-EXP SERVICE SRL;3.OLARU CONSULT SRL; Societăți de contabilitate: 1.CONTINFO PLUS SRL; 2.  DECONTEM SRL; 3.ROAR CONT SRL; Experți contabili: 1.Răduță Andrea Eniko; 2.David Csilla; 3.Urbanovici Ibolya; Contabili autorizați:1Szegedi Lili; 2. Peter Paraschiva; 3.Bernad Iren.

După o scurtă pauză a urmat un program de socializare un prilej bun de schimbare de opinii între membrii CECCAR și  invitați. Atmosfera de sărbătoare a fost peste așteptări, participanții s-au simțit bine, mulțumind organizatorilor pentru această zi deosebită.

M.D.C.

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail