Experți contabili, contabili autorizați sau reprezentanți ai unor societăți de contabilitate sau de expertiză contabilă din județ, membri ai Corpului Experților Contabili  și ai Contabililor Autorizați din România (CECCAR) filiala Covasna, cărora li s-au alăturat și reprezentanți ai unor instituții deconcentrate sau ai unor entități private,  s-au adunat și în acest an, în data de 21 septembrie, pentru a sărbători cea de a XIII-a ediție a Zilei Naționale a Contabilului Român, ce a avut ca temă: „ Profesia contabilă – azi și în viitor”

 În mesajul transmis celor prezenți de Consiliului Superior al CECCAR s-a menționat, printre altele: „După 96 de ani de la înființare, azi, mai mult ca oricând, profesia este în continuu proces de transformare. Consilier, confident, analist, facilitator, profesionistul contabil membru CECCAR îndeplinește cu succes multiple roluri care conferă siguranță antreprenorilor, managerilor întreprinderilor mici și mijlocii, marilor operatori economici etc., contribuind la siguranța și sustenabilitatea businessului. Pentru stabilitatea profesiei în viitor, CECCAR acționează în relația cu instituțiile de reglementare, implicându-se în eficientizarea și adaptarea legislației la realitățile economice, corelate cu necesitățile experților contabili și contabililor autorizați. (…) Totodată, CECCAR, fidel unei atitudini bazate pe respectul reciproc, a promovat un dialog permanent cu celelalte profesii, reprezentate la nivel național de Camera Auditorilor Financiari, Camera Consultanților Fiscali, Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență etc., pentru agrearea principiilor care să stea la baza îmbunătăţirii reglementărilor în vederea înlăturării problemelor şi riscurilor de nefuncţionare atât din perspectiva aplicării acestora în mediul de afaceri, în procesul de justiţie, cât şi a verificării ulterioare de către instituţii ale statului. Așadar, aniversarea Zilei Naționale a Contabilului Român este un prilej de bucurie pentru noi toţi, un moment de legitimă mândrie a tuturor celor care practicăm această profesie, un moment de cinstire a celor care au asigurat unitatea şi au dat puterea şi resursele necesare dezvoltării contabilităţii în România, precum şi a CECCAR.”

 

Contabilii trebuie să folosească, în viitor, inteligența artificială pentru a completa zona de servicii tradiționale contabile           

În discursul său, președintele CECCAR Covasna, Benko Pal, a spus: „Putem afirma că oamenii de afaceri ai secolului XXI au și trebuie să aibă întotdeauna în preajma lor un profesionist contabil, care contribuie astfel la succesul şi dezvoltarea respectivei întreprinderi. Misiunea contabililor de azi constă în identificarea problemelor și găsirea soluţiilor celor mai bune în funcție de realitățile țării noastre, caracterizate prin incertitudine, prin schimbări legislative frecvente și de multe ori  contradictorii. Astfel, putem afirma că, contabilii sunt și vor fi cei  care formează inelul de legătură dintre mediul de afaceri și autoritățile publice de orice nivel, prin formarea unei  imagini despre societate, atât pe plan intern cât și extern. Oportunităţile şi provocările profesiei contabile în viitor, în era digitală, sunt teme de mare actualitate. Simbioza dintre computere şi comunicaţii, respectiv revoluţia digitală, a schimbat şi schimbă fundamental și activitatea în domeniul contabilității.   De aceea, pentru ca profesia contabilă şi contabilii să rămână relevanţi și în secolul 21, sunt necesare schimbări care să răspundă la unele provocări, cum sunt: informarea în timp real pentru luarea deciziilor; adăugarea de valoare la datele contabile; regândirea rapoartelor contabile, în sensul de a se acorda prioritate informaţiilor cu adevărat relevante pentru investitori şi alţi utilizatori.Contabilii trebuie să folosească, în viitor, inteligența artificială pentru a completa zona de servicii tradiționale contabile. Consider că profesia contabilă are viitor, în măsura în care va răspunde în mod real la provocările şi oportunităţile generate de revoluţia digitală.”

Premii pentru cei mai buni

Ca la fiecare ediție anterioară, și în acest au fost premiați membrii CECAR Covasna care au obținut cele mai bune rezultate în anul precedent. Astfel, în topul local s-au situat, grupați în patru categorii, următorii: 

Societăți de expertiză contabilă: Locul I- A & C Associated SRL; Locul II- Cont-Exp Service SRL; Locul III-Eximcont SRL; Societăți de contabilitate: Locul I- Continfo Plus SRL; Locul II-Decontem SRL; Locul II- Roar Cont SRL; Expeți contabili: Locul I- Dascăl Márta; Locul II- Halász  Katalin; Locul III- Attl Simona;  Contabili autorizați; Locul I -Szegedi Lili ; Locul II -Bernád Irén; Locul III- Péter Paraschiva.

 

Cu ocazia Zilei Naționale a Contabilului Român au fost acorde și diplome de merit  membrilor care au contribuit la dezvoltarea profesiei contabile în județul Covasna, acestea ajungând la Debreczeni Janos, Pandrea Elena, Bojin Adrian, Bogozi Levente Istvan, Andrei Mihai Marius, Bodosi Maria și Laszlo Iuliu.

 

Totodată, cei prezenți au avut posibilitatea să urmărească două „ Povești de succes în profesia contabilă”   care au fost prezentate de colegi din  două generații  diferite, respectiv  de Debreczeni Janos,  din  „generația cu experiență” și de Marius Liviu Mocanu, din „generația digitală ”.

 

Nouă, celor ce ne desfășurăm activitatea în mediul privat, nu ne rămâne decât să ne dorim ca  fiecare contabil, membru CECAAR Covasna,  să ne fie alături cu priceperea  sa în acest domeniu, pentru ca, împreună, să aducem plus-valoare în beneficiul tuturor.

 

Maria Crețu-Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail