Aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 a fost marcată prin manifestări ample care s-au desfășurat în mai multe localităţi ale judeţului Covasna, printre care Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna, Întorsura Buzăului, Barcani, Zagon, Brețcu, Mărtănuș, pe durata a mai multor zile.
Calendarul evenimentelor s-a conturat în urma în urma întrunirilor desfășurate încă de la începutul anului, la nivelul Comitetului județean de coordonare, sprijinire și monitorizare a manifestărilor de aniversare a Centenarului Marii Uniri, constituit pe lângă Instituţia Prefectului-Judeţul Covasna. Propuneri de activități au fost numeroase. Peste 50 de manifestări – atât cultural–artistice, științifice și civice, dar și reabilitări, îngrijiri sau ridicări ale unor monumente au fost cuprinse în program. Pe lângă acel program, asociații, organizații nonguvernamentale, unități de învățământ, autorități locale și nu numai, au organizat evenimente. În cele ce urmează, ne vom opri, însă, doar la cele derulate în ziua de 1 decembrie.
La Sfântu Gheorghe, manifestările au început dis – de-dimineață, cu un Te Deum la Catedrala Ortodoxă din municipiu, urmat de un marş al Unirii până în Piaţa Mihai Viteazul din centrul municipiului, unde a avut loc ceremonialul militar şi religios, precum şi parada militară. În ciuda gerului năprasnic, la festivităţi au luat parte sute de oameni, localnici, dar și turiști, care au fluturat steaguri tricolore.
În faţa acestora, prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a dat citire mesajului Prim-ministrului Viorica Dăncilă, cu ocazia Zilei Naționale a României, în An Centenar.
„Sărbătorim astăzi Ziua Națională, în An Centenar, cu gândul la unitatea celor care acum o sută de ani au crezut în viitorul României și la datoria sacră pe care o avem de a ne inspira din acest ideal împlinit al înaintașilor noștri. Le adresez cu acest prilej tuturor românilor un mesaj de pace și de unitate. Am încredere că societatea românească are în continuare suficiente resurse pentru consens, echilibru și înțelepciune politică, astfel încât să promovăm interesul nostru comun ca națiune europeană. Să intrăm în al doilea secol de existență a României moderne repetând exemplul părinților Marii Uniri, pentru a duce la bun sfârșit proiectele strategice pe care ni le-am propus pentru România. Să nu le mai întrerupem pentru că le-au început ceilalți! Orgoliile politice și interesele personale nu au ce căuta pe acest drum. Faptul că toți ne dorim să trăim într-o Românie prosperă, atașată valorilor europene și care să își păstreze identitatea națională, reprezintă cel mai bun argument pentru a ne uni eforturile în interesul cetățenilor și al nostru, ca națiune. Celebra deviză <<prin noi înșine>>, pusă de Brătieni pe frontispiciul Marii Uniri trebuie să își găsească un corespondent și în actualitatea noastră, iar asta nu ne face mai puțin pro-europeni. Cred în consens, echilibru și cooperare. Diferențele de opinie nu trebuie să ne plaseze pe poziții adverse. Fiecare are dreptul la propria opinie. Putem dezbate, putem negocia, există pârghii legislative și instituționale care funcționează și care trebuie respectate. Sunt momente în care este nevoie de pace politică și adresez un apel în acest sens clasei politice. Ca români, când vorbim despre România, indiferent de calitățile oficiale pe care le avem, trebuie să dăm dovadă de echilibru în declarații și să lăsăm deoparte mizele electorale sau politice. Să fim uniți în perspectiva apropiatului mandat al României la Președinția Consiliului Uniunii Europene, în care ne revine rolul de mediator imparțial. Să arătăm că țara noastră este pregătită să-și îndeplinească demn această înaltă responsabilitate! Să ne unim eforturile pentru ca evoluția economică a României să permită trecerea la moneda euro în anul 2024. Să fim uniți pentru ca admiterea României în spațiul Schengen să fie decisă doar pe baza criteriilor tehnice obligatorii. Acestea sunt principalele motive care ar trebui să ne unească. La 100 de ani de la Marea Unire, avem cel puțin 100 de motive să acționăm ca o națiune demnă și puternică: frumusețea naturală a României, istoria, resursele naturale, tradițiile, oameni de cultură, oameni de știință, mari personalități politice și sportivi care au făcut cunoscut numele României în întreaga lume. Și, mai presus de toate, avem responsabilitatea viitorului nostru și al generațiilor viitoare. Prin dialog și deschidere, putem să construim o Românie puternică pentru sute de ani de acum înainte. La mulți ani, România! La mulți ani, români!”
„Am intrat în cetatea Alba Iulia, fluturând triumfător steagul tricolor. Nu pentru că am fi reușit să împlinim vreun act măreț, ci pentru că prin puterea exemplului nostru, am reușit să trezim spiritul românesc rătăcit pe cărările întortocheate ale istoriei!”
Prefectul Sebastian Cucu a transmis, apoi, încă un mesaj: cel al „delegației” compusă din cei 100 de români din judeţ care au reconstituit traseul Vâlcele – Alba Iulia, pe care înaintaşii noştri l-au parcurs cu căruțele sau pe jos pentru a fi prezenţi la Marea Unire de la Alba Iulia din 1918.
„Am intrat în cetatea Alba Iulia, fluturând triumfător steagul tricolor. Nu pentru că am fi reușit să împlinim vreun act măreț, ci pentru că prin puterea exemplului nostru, am reușit să trezim spiritul românesc rătăcit pe cărările întortocheate ale istoriei. Dragi români, mesajul nostru este unul scurt: credință, iubire, unitate. Credință în neam, iubire de țară, unitate în luptă pentru apărarea valorilor identității și demnității naționale. Avem speranțe. Cât încă sunt copii de grădiniță care flutură steagul, școlari cu simțăminte patriotice, elevi care-și doresc să meargă în ploaie și în vânt, cu căruțele, aproape certându-se între ei care să ocupe locul, așa cum s-a întâmplat cu cei peste 30 de elevi ai noștri, cât încă sunt români dornici să ajungă chiar și pe jos și în frig și ninsoare la Alba Iulia, pentru a sărbători visul de aur de acum 100 de ani, România nu e pierdută. România este a celor care de dragul ei tresar și noaptea în somn. La mulți ani, români, la mulți ani, România.”- au transmis cei 100 de români, prin vocea prefectului Sebastian Cucu.
Acesta a transmis, la rândul său, un mesaj celor prezenți, cu ocazia Centenarului Marii Uniri.
A urmat, apoi, defilarea structurilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne au defilat prin faţa statuii voievodului Mihai Viteazul. Nu a lipsit programul artistic, iar în final, toți cei prezenți s-au prins într-o horă a Unirii.
Un moment foarte așteptat a fost și acela când reprezentanții Aeroclubului „Iosif Silimon” din Brașov au oferit demonstrații aviatice. Mai multe avioane au survolat Piața „Mihai Viteazul”, în aplauzele mulțimii.
În aceeași zi, a putut fi urmărită o expoziție tehnică militară a structurilor Ministerului Afacerilor Interne – în Piața Libertății.
Tot sâmbătă, Centrul de Cultură Arcuș a organizat la sediul său de la „Casa Bastion”, un concert de balade și cântece populare moldovenești- susținut de Doina Lavric Parghel și tot pe parcursul acelei zile au putut fi urmărite activitățile pregătite la Teatrul „Andrei Mureșanu” (TAM) din Sfântu Gheorghe: vernisajul expoziției „Arc peste timp 1918 – 2018″- Comunități românești din județul Covasna – organizat de TAM, în parteneriat cu Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” pentru fotoreportajul de la 1918, și în colaborare cu Radu Matei pentru fotoreportajul realizat în 2018; dar și lansări de carte.
Seara, locuitorii orașului și cei prezenți la Sfântu Gheorghe au putut urmări retragerea cu torțe a militarilor Garnizoanei Sfântu Gheorghe.
Programul din municipiul – reședință de județ s-a încheiat prin lansarea în aer a 100 de lampioane, în fața Teatrului „Andrei Mureșanu”, momentul fiind organizat de Teatru, cu sprijinul Asociației Cultural – Creștine „Iustinian Teculescu” Covasna.
ACTIVITĂȚI LA COVASNA: filme documentare, spectacole, ceremonial militar și religios
Și în orașul-stațiune Covasna, activitățile dedicate Centenarului Marii Uniri au fost ample, derulate pe parcursul mai multor zile.
Primăria a inițiat, în acest sens, proiectul „Uniți în cuget și-n simțiri”, împreună cu Primăria orașului Călărași, din Republica Moldova, proiect ce s-a dorit a fi „o proiecție spre viitorul următoarei sute de ani care să conjuge toate energiile locuitorilor acestor meleaguri. ”
Spectacole, filme documentare și alte manifestări au avut loc în preajma zilei de 1 Decembrie, în cadrul acestui proiect.
Nici de la Covasna nu a lipsit ceremonialul militar și religios care a fost organizat vineri, 30 noiembrie a.c. Un moment special a fost și cel al sfințirii lucrărilor de reabilitare a bustului Episcopului Justinian Teculescu și cel al dezvelirii monumentului de for public „Grupul Statuar Regele Ferdinand I, Regina Maria, alături de Iuliu Maniu și Ion I.C. Brătianu” – în Parcul Tineretului din Voinești.
Tot la Covasna a avut loc și balul dedicat Centenarului, la Hotel Montana, organizat de Instituția Prefectului – Județul Covasna, Primăria orașului Covasna și Sind România – Hotel Montana, din localitate.
Duminică, pe 2 decembrie, la orele 9.00, invitații din Călărași au participat la slujba religioasă din cadrul Bisericii pe stil vechi din orașul Covasna.
Momente frumoase, de suflet, și în „orașul breslelor”. Invitat special, maestrul Nicolae Voiculeț
Și în municipiul Târgu Secuiesc, Centenarul Marii Uniri a fost sărbătorit prin manifestări ample, în organizarea Asociației „Suflet Românesc” – Asociație de Dezvoltare Locală și Culturală din localitate, condusă de Constantin Pătru.
Ceremonialul militar şi religios de la Târgu Secuiesc a avut loc vineri, 30 noiembrie, la „Troiţa Eroilor Neamului” din incinta Bisericii „Pogorârea Duhului Sfânt”, și tot atunci s-a pornit în Marșul Unirii – cu deplasare de la Biserica „Pogorârea Duhului Sfânt”, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, prin Piața „Gabor Aron”.
Sâmbătă, 1 decembrie, în fața Bisericii Ortodoxe „Pogorârea Duhului Sfânt” din Târgu Secuiesc a fost pregătit un moment închinat tuturor martirilor și eroilor României. Un moment emoționant al acestei zile a fost cel al dezvelirii și sfințirii monumentului aniversar, unic – harta României din marmură albă, plasată pe un soclu de marmură neagră, inscripționată tricolor cu textul „La mulți ani, România ! 100 de ani”, și momentul sfințirii și înălțării unui impresionant drapel tricolor pe un catarg de 10 metri.
Invitat special la Târgu Secuiesc a fost naistul Nicolae Voiculeț care a cântat pentru cei care s-au jertfit pentru țară. Naiul a plâns, inimile celor prezenți au plâns.
La eveniment au fost prezenți 100 de copii îmbrăcați în costume populare, care s-au așezat într-un contur al României desenat pe asfalt .
A urmat apoi acțiunea << 100 de ani – 100 de copii – 100 de baloane tricolore>> în cadrul căreia copiii au lansat spre cer 100 de baloane tricolore umflate cu heliu.
„Pentru mine România nu este o țară, România e sunetul doinelor și al bocetelor acelor mame care și-au pierdut copiii în războaie pentru apărare a țării!
Iar românii, nu sunt un popor, ei sunt toți, frații mei!”- Nicolae Voiculeț
Recitalul extraordinar susținut de maestrul Nicolae Voiculeț a încheiat prima parte a manifestărilor. Despre participarea la evenimentele de la Târgu Secuiesc, artistul ne-a spus:
„Eu nu mă spăl pe mâini, de poporul meu, pentru că îi cânt muzica cu naiul în rugăciuni. De aceea am hotărât să merg fără să ezit nici măcar o clipă, la Târgu Secuiesc în Covasna, locul unde o mână de români și-au dorit să cânte în același glas cu toată țara, <<Deșteaptă-te române>>, în Ziua Națională și Sfântă a Unirii României.
Totul s-a întâmplat acum câteva zile când la invitația Asociației <<Suflet românesc>> din Târgu Secuiesc, am fost onorat să fiu alături de toți românii și cei care simt românește de aici.
Pentru mine România nu este o țară, România e sunetul doinelor și al bocetelor acelor mame care și-au pierdut copiii în războaie pentru apărare a țării! Iar românii nu sunt un popor, ei sunt toți, frații mei! Dacă a 100-a oară mi s-ar îngădui să mă întorc pe acest pământ, mi-aș alege aceiași părinți și aceeași Țară. Pace veșnică părinților noștri si Onoare celor care s-au jertfit pentru Patrie!
Aici, la Târgu Secuiesc, în inima României în Transilvania, pentru prima oară am cântat cu naiul meu special făcut din aurul Apusenilor și pictat de Igor Matei, marele pictor de la Chișinău.
Am cântat <<Deșteaptă-te române>> cu NAIUL UNIRII, prin SUNETUL UNIRII, înălțând tricolorul României, deasupra bisericii. Au cântat toți cu mine <<IMNUL INIMILOR NOASTRE>> – <<Cântă cucu-n Bucovina>>, plin de dor și de speranță.
Au cântat <<Mociriță cu trifoi>>, am cântat pentru Eroi! Am dezvelit împreună Monumentul din marmură albă imaculată, al hărții României. La Est, unde lipsea Bucovina, am întregit țara cu naiul meu, pe care l-am așezat pe acea parte lipsă din țară.
La final, au intrat cu toții in HORA UNIRII pe care o cântam cu lacrimi în ochi la – 12 °, fără să mai simt frigul, simțind doar energia copiilor din fața mea pe care-i vedeam cum se strângeau de mânuțe în horă, de parcă n-ar mai fi vrut să-și dea drumul niciodată, de frică să nu-i despartă cineva. Mai rar am văzut la alți copii atâta dorință și îndârjire.
Am venit în Covasna, NU pentru a <<puncta>> sau a <<marca>> Centenarul, că doar nu sunt în campanie electorală, sau aveam niște bani de justificat. Am venit pentru că mi-am dorit să fiu alături de românii mei din inima României.
Nu am făcut, nu fac și nu voi face niciodată politică. Politica mea e sunetul României!
Naiul și sufletul românesc nu au nevoie de campanii, de lozinci și de băi de mulțime, ci de INIMĂ, de adevăr, de aducere aminte, de memoria tinerilor de la sate, morți în războaie pentru țară.
Jertfa lor va rămâne eternă! Eu cred că numai așa, prin iubire iertare și unitate, vom însenina inima celor care cu un veac în urmă, au făcut dreptate, au făcut UNIREA!
Am văzut în jurul meu și al Tricolorului care se înălța în fața bisericii, mulți oameni îngândurați, dar cu speranța în privire, oameni care se bucurau, adunați în rugăciune, cu inima plină.
Undeva, între acele suflete, eram și eu la Târgu Secuiesc, în România noastră”, a transmis maestrul Nicolae Voiculeț.
Programul a continuat apoi la Sala Polivalentă din localitate. Acolo, au urcat pe scenă Formația „Nemuritorii” și Ansamblul „Junii Covăsneni”- cu o suită de dansuri tradiționale. Elevii școlilor locale au prezentat un moment artistic închinat Marii Uniri, iar tânărul Alexandru Baciu a încheiat programul. Toți participanții au fost serviți cu tradiționala fasole la ceaun, iar copiii au suflat 100 de lumânări de pe un tort tricolor gigant.
Manifestările s-au finalizat cu un program pirotehnic intitulat „100 de ani – 100 de lovituri tricolore”.
Manifestări dedicate Centenarului, în comuna Barcani
Momente emoționante, dedicate celebrării Centenarului, au avut loc, de 1 Decembrie, și în comuna Barcani.
Acestea au început cu Sfânta liturghie, la biserica „Sfântul Nicolae”. A urmat plecarea caravanei copiilor din Lădăuți, spre Barcani. Tineri călare cu steaguri tricolore, oameni mândri de obârșia lor, cu toții au pornit din Lădăuți, au trecut prin Sărămaș și Întorsura Buzăului, unde li s-au alăturat și alți români cuprinși de spiritul Sărbătorii Naționale, apoi s-au oprit la Monumentul Eroilor Români din Barcani, unde au fost întâmpinați de localnici și autorități. Acolo a avut loc un parastas în memoria eroilor care s-au sacrificat pentru țară.
După orele prânzului, localnicii și cei prezenți în Barcani au putut urmări programul artistic intitulat „Arc peste Carpaţi – Reunirea simbolică”- ce i-a avut ca invitați speciali pe enoriaşii Parohiei Speriețeni (Târgovişte), județul Dâmbovița.
Manifestări dedicate Centenarului au avut loc și în alte localități ale județului.
Ana Ciorici COSTACHE