Parade militare, ceremonii religioase, activități culturale şi alte manifestări au fost organizate în județul Covasna, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României. 
Programul dedicat Zilei României și împlinirii a 97 de ani de la Marea Unire, pregătit de Instituția Prefectului Covasna, împreună cu autorități locale, asociații, fundații, organizații din județ, a debutat cu aproximativ o săptămână în urmă, cu concursuri, activități sportive, expoziții, spectacole (Spectacolul folcloric susținut de Ansamblul profesioniost „Drăgan Muntean” pentru Promovarea Culturii tradiționale Hunedoara, condus de îndrăgitul interpret Cristian Fodor, ce a avut loc la Sala Sporturilor din Sf. Gheorghe), manifestări cultural – științifice, și a culminat cu activitățile desfășurate de 1 Decembrie.
Marți, în 1 Decembrie, la Sfântu Gheorghe, manifestările prilejuite de Ziua României au început în jurul orei 11.30, cu Te Deum oficiat în Biserica „Buna Vestire” din zona Jandarmeriei. Participanții, în frunte cu călăreții din Vâlcele, au pornit apoi în Marşul Unirii pe străzile din oraș, oprindu-se în Piața „Mihai Viteazul”, unde a avut loc programul artistic denumit „Unire-n cuget şi-n simţiri”. Apoi, cei aproape 3000 de participanți sosiți din localitățile județului, dar și din țară au urmărit spectacolul aerian ce a avut loc pentru a doua oară în municipiul reședință de județ, cu ocazia Zilei Naționale a României.
 După trecerea în revistă a Gărzii de onoare și ceremonialul religios susținut de un sobor de preoți, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu a dat citire DECRETULUI-LEGE nr. 3.631 al Consiliului de Miniştri, din 11 decembrie 1918 privitor la alipirea Transilvaniei la Regatul României, după care a declarat, printre altele, că: „La 1 Decembrie 1918, în inima Transilvaniei, la Alba Iulia, votul Marii Adunări Naţionale pentru unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, aclamat de o impresionantă adunare populară, încununa actele de unire de la Chişinău şi Cernăuţi, prin care Basarabia şi Bucovina reveneau în hotarele României. Aşa cum sublinia şi istoricul Florin Constantiniu, <<…Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti. Măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera nici unui om politic, a nici unui Guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ţâşnit cu putere din străfundurile conştiinţei unităţii neamului…>>. De fiecare dată când evocăm acest moment trebuie să ne aducem aminte că Unirea nu s-a realizat bătând din palme, ea a presupus un şir aproape nesfârşit de încercări, de suferinţe, de jertfe. Unirea de la 1 Decembrie 1918 nu a venit de la sine şi nici nu a fost făcută cadou românilor, ci ca de fiecare dată în istoria noastră, a fost scăldată în sângele eroilor noştri, sutelor de mii de ostaşi care şi-au dat viaţa pe câmpul de luptă al primei conflagraţii mondiale şi apoi în luptele pentru apărarea Unirii, având în gând şi în inimă un singur ideal: REÎNTREGIREA NEAMULUI ROMÂNESC! Atunci când istoria ta nu-ţi oferă niciun reper de demnitate şi sacrificiu, îţi permiţi luxul de a nu te obliga la nimic, însă  noi, românii din ziua de azi nu avem nici un alibi în a considera că nu mai e nimic de făcut, pentru că uitându-ne în spate vom vedea mereu imaginea faptelor de glorie a celor care nu au dat înapoi, în cele mai grele ceasuri ale zbuciumatei noastre istorii.

Dragi români, unitatea unei naţiuni este o lucrare fără de sfârşit, ea se înfăptuieşte zi de zi şi se apără zi de zi. Fără un ideal, fără un mare proiect unificator, o naţiune se fragmentează şi se risipeşte. Avem datoria morală faţă de cei care, cu sudoare şi sânge, au făurit statul naţional unitar român, să trecem peste ceea ce ne dezbină şi să lucrăm împreună pentru apărarea şi promovare interesului naţional, comun tuturor cetăţenilor României. De aceea vă îndemn, să preţuim şi să întărim patria noastră; să muncim mai mult pentru a-i reda măreţia şi frumuseţea de odinioară; să lăsăm vrajba şi discordia dintre noi; să nu lăsăm neajunsurile vieţii să ştirbească unitatea şi dragostea de ţară, fără de care nimic din ceea ce avem, astăzi nu am fi avut”.

„În aceste momente de sărbătoare, pentru că 1 Decembrie este totodată şi ziua tuturor românilor, nu îi uităm nici pe fraţii noştri din Basarabia şi Bucovina, precum şi pe toţi românii de peste hotare oriunde s-ar afla, cărora le transmitem gândurile noastre de bine. La mulţi ani români! La mulţi ani România!”, a spus prefectul Sebastian Cucu.

În aplauzele participanților, sub „marea” de steaguri tricolore  a avut loc defilarea Gărzii de onoare. Ceremonialul militar s-a încheiat, în acest an,  cu o paradă militară cu tehnică din dotarea structurilor aparţinând Ministerului Apărării Naţionale  (MapN) şi Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Apoi, în Piața „Mihai Viteazul” a răsunat din inimile tututor „Hora Unirii” și toți cei prezenți „și-au dat mână cu mână” și au dansat în hore ce au umplut Piața, la Sărbătoarea Zilei Naționale a României.

       

Ziua Națională, sărbătorită în mai multe localități din județ

Ziua de 1 Decembrie a fost sărbătorită şi în alte localități din județ, printre acestea fiind și Barcani, Covasna, Întorsura Buzăului, Breţcu și Târgu Secuiesc.

***

În Barcani, manifestările au fost pre-
gătite de Primăria, Şcoala, Parohia și Căminul Cultural Barcani.
Pregătirile au început încă din data de 26 noiembrie – cu confecționarea steagurilor și cocardelor. În 1 De-
cembrie, tineri călăreți, împreună cu elevi ai școlii Lădăuți au pornit, împreună, spre localitatea Barcani. Acolo a avut loc un scurt program artistic, susținut de copiii de la Şcoala Gimnazială Barcani, conduși de doamna preoteasă Radu Felicia, după care s-a desfășurat o slujbă de pomenire a eroilor neamului la monumentul de lângă Primărie, iar apoi s-au depus coroane .

După aceea, călăreții și copiii au pornit spre Întorsura Buzăului, Dealul Taberei, satul Sărămaș, Lădăuți, iar la monumentele și troițele întâlnite în cale, au fost depuse coroane de flori.Evenimentul a cuprins și o dezbatere – intitulată „Neamul românesc-de unde, încotro…”, susținută de profesori de istorie și limbă română și de invitați; dar și un program artistic dedicat Zilei Naționale – în organizarea directorului Căminului Cultural, Marian Arnăut. Pe scenă au urcat elevii Școlii Gimnaziale Barcani, membrii corului bărbătesc  „Pădurenii ”din Barcani condus de doamna educatoare Cristina Deteșan, corul mixt „Plai Întorsurean” condus de doamna prof. Tatiana Teacă, formația de dansuri „Brâulețul” a Căminului Cultural din Sita Buzăului condus de domnul Daniel Neagoe, după care a urmat spectacolul susținut de invitatul de onoare – Fuego.

. . An de an, în Barcani vor fi organizate activități dedicate serbării Zilei Naționale, ca urmare a unui proiect de hotărâre al primarului, adoptat într-o ședință a Consiliului Local.

„În ședința Consiliului Local s-a hotărât să ținem încă două sărbători, pe lângă Sărbătoarea Bărcănenilor organizată în ultima duminică a lunii august. Astfel, de Ziua Națională, an de an se vor organiza anumite serbări, dedicații din partea elevilor, din partea cetățenilor, cu prilejul Zilei Naționale. Ca să pășim cu dreptul, am zis că noi trebuie să sărbătorim Ziua Națională acasă, în Barcani. A doua sărbătoare, asupra căreia s-a decis în aceeași ședință de Consiliu Local, a fost sărbătorirea vârstnicilor satului, sub o denumire pe care încă nu am ales-o (…) – această serbare va avea loc în Duminica Tomii, prima duminică de după Paști, când nu se organizează nunți și alte petreceri, (…) și an de an se vor sărbători vârstnicii satului. Cea de-a treia sărbătoare, care în anul 2016 va fi la a opta ediție, Sărbătoarea Bărcănenilor, va fi în ultima duminică din august. Deci, vor fi trei sărbători anual”, a spus primarul comunei Barcani, Gheorghe Marin.

Acesta a precizat că în localitate, Ziua Națională este marcată încă de acum șase ani, la inițiativa profesorului Petcu Cătălin Vasile – care atunci era profesor la Școala din Lădăuți, iar astăzi este director al Școlii Barcani.

„(…). Acesta, din anul 2009, din proprie inițiativă, cu profesorii și cu elevii de la Lădăuți, a conceput această mică demonstrație, cu cai, cu steaguri, cu cocarde și au făcut înconjurul  comunei – satelor Lădăuți, Sărămaș, au trecut  și prin Întorsura Buzăului și au sosit la Centru, unde noi i-am așteptat. A fost o manifestare foarte frumoasă, care pe orice bărcănean, pe orice român, îl atinge la coarda sensibilă…”, a declarat primarul Gheorghe Marin.

Acesta a transmis și un mesaj locuitorilor comunei Barcani, cu ocazia Zilei Naționale: ” De Ziua Națională, le doresc multă sănătate, le doresc să fie aproape de noi, de primar, de Primărie și de Consiliul Local, cu proiectele pe care le avem în derulare și să fim cu toții demni  de eroii noștri care s-au jertfit – și sunt atât de mulți din Barcani – pentru o cauză, pentru ca România să fie România Mare. Le doresc la mulți ani bărcănenilor, la mulți ani românilor, la mulți ani, România!”

***

La Covasna, programul s-a desfășurat pe parcursul a mai multe zile și a cuprins simpozionul „Episcopul Justinian Teculescu, apărător al spiritualității românești. Istorie și actualitate”- derulat în data de 20 noiembrie, la Centrul Cultural; un spectacol omagial oferit de Liceul „Korosi Csoma Sandor” – în data de 27 noiembrie, la Centrul Cultural din localitate și un spectacol omagial oferit, în aceeași zi, de Școala „Avram Iancu”. Duminică, 29 noiembrie, la „Monumentul Ostașului Român” din Covasna s-a desfășurat un ceremonial militar şi religios, după care s-a desfășurat un moment artistic organizat de către Asociaţia Cultural Creştină „Justinian Teculescu”, împreună cu  Şcoala „Avram Iancu” din localitate. Marți, în 1 Decembrie, s-a desfășurat un spectacol de muzică şi poezie, intitulat „Testament”- omagiu Grigore Vieru, prezentat de FUEGO  organizat de către Consiliul Local al oraşului Covasna, Primăria Covasna şi Casa de Cultură a oraşului Covasna Centrul Cultural.

***

Potrivit programului oferit de reprezentanții Prefecturii, în Întorsura Buzăului, s-a desfășurat duminică, 29 noiembrie (a.c.), la monumentul Eroilor, un ceremonial militar şi religios dedicat Zilei Naționale, după care a avut loc un moment artistic omagial.

***

Tot duminică, 29 noiembrie, la Brețcu s-a desfășurat un ceremonial militar şi religios, la Monumentul lui „Mihai Viteazul” și un moment artistic omagial.

 

Stindarde tricolore, împărțite de echipa „Mesagerul de Covasna”

În cadrul celei de a II-a ediții a Campaniei „Invită-ți un prieten de etnie maghiară să sărbătorim  împreună Ziua Națională a României”, echipa Mesagerul de Covasna a împărțit 100 de stindarde tricolor,  locuitorilor din Sf.Gheorghe și Tg. Secuiesc. „ Mă bucur că și în acest an prieteni de etnie maghiară au luat parte la manifestările ocazionate de sărbătorirea Zilei Naționale a României, iar  Tricolorul oferit de noi a fost primit cu drag de aceștia. Vorbele pe care mi le-a spus o doamnă din Sf. Gheorghe sunt sigură că le-ar fi spus, și mai ales le simte oricare dintre locuitorii  etnici maghiari din județul Covasna: „Să fim înțelegători unii cu alții, să ne respectăm și să ne ajutăm reciproc…Asta înseamnă să fim OAMENI!”. DA, asta înseamnă să fim oameni și să înțelegem că doar ÎMPREUNĂ putem să facem lucruri bune pentru comunitate” a declarat Maria Graur, directorul cotidianului Mesagerul  de Covasna.

Ana Alina Costache

 

„Fiţi pe pace, aveţi-vă bine şi nu vă sfădiţi între voi.

 

         Niciodată nu am simțit atâta murmur de inimi fericite la un loc! Niciodată nu au fluturat atâtea steaguri în orașul Târgu Secuiesc de Ziua Națională a României și pentru asta trebuie să-i mulțumim domnului Pătru Constantin, președinte al Asociației „Suflet Românesc” și celor care s-au implicat în organizarea acestei zile. 

 

Înființată în martie 2013, Asociația a reușit ceea ce și-a propus încă de acum șase ani, când pe un ger năprasnic, împreună cu o mână de copii și adulți, au reușit să sărbătorească pentru prima dată 1 Decembrie, la biserica „Adormirea Maicii Domnului”, un locaș plin de istorie, un simbol al românismului, poate cel mai important pilon în a menține comunitatea românească de-a lungul anilor.

Menționez acest fapt, pentru că din datele istorice aflăm că după marele incendiu din anul 1834 care a cuprins oraşul Târgu Secuiesc, dar mai ales după evenimentele ce au urmat revoluţiei de la 1848 şi instaurării dualismului austro-ungar, din 1867 populaţia românească din oraş s-a redus drastic, astfel încât

dacă în 1836 erau 77 de familii, în 1910 rămâseseră doar 13 suflete și îmi place să cred că această bisericuță  atât de diferită prin construcție și istoria ei, le-a dat puterea să rămână pe acest pământ greu încercat.

 

Și iată cum în 2015, 1 Decembrie a reușit să adune laolaltă, în fața celei de-a doua biserici „Pogorârea duhului sfânt” , câteva sute de români, mare parte din ei stabiliți în oraș, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Brașov, cât și de prin comunele înconjurătoare, cărora li s-au alăturat, ansamblurile venite pentru Festivalul Interetnic de dans și port popular din Medgidia, Brașov, Câmpulung.

 

Ca în fiecare an, evenimentul a început cu trecerea în revistă a Gărzii de onoare și prezentarea onorului oficialităților prezente, după care a continuat cu oficializarea slujbei religioase de către un sobor de preoți, susținuți îndeaproape de Preasfințitului Andrei Moldovan, Episcop al Covasnei și Harghitei. A urmat discursurile susținute de oficialitățile invitate să participe la această sărbătoare: prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu și prefectul județului Harghita, Adrian Jean Andrei care ne-a amintit:„Să cinstim însemnele naţionale, drapelul României şi să nu ne fie teamă şi ruşine să le arborăm, deoarece pentru ele şi-au dat viaţa înaintaşii noştri, ca noi, astăzi, să fim împreună”.

 

Preasfințitul Andrei Episcopul Covasnei şi Harghitei a făcut referire la ierarhul Andrei Şaguna care, în testamentul său, scria: „fiţi pe pace, aveţi-vă bine şi nu vă sfădiţi între voi”.  „Ca să fii pe pace – continua PS Andrei – „ trebuie să ai pacea lui Dumnezeu în inima ta; ca să nu te sfădeşti, trebuie să-l iubeşti pe aproapele şi ca să te ai bine trebuie să trăieşti în linişte socială şi ordine sufletească.”

 

După depunerea coroanelor, Alexandru Baciu, interpret de muzică populară din Covasna, ne-a cutremurat cu melodia „Nu uita că ești român!”din care nu pot să nu redau măcar o strofă : „Nu uita că ești român,/Că rădăcina de veacuri /Stă înfiptă în ogor/ Și nu o poate smulge-un viscol trecător”.


Acordurile fanfarei venită din Miercurea Ciuc ne-a prins pe toți într-o horă a bucurie, a frăției, a speranței de un mâine mai luminos, uniți în dragoste și tricolor, așa cum, ulterior, toți cei prezenți  am mers în „Marșul Unirii”, pe străzile din centrul orașului.

Manifestările organizate cu ocazia Zilei Naționale, la Târgu Secuiesc, au continuat cu Festivalul interetnic de dans și port popular, despre care vă vom relata în ediția de mâine a ziarului Mesagerul de Covasna.

 

Mihaela Aionesei

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail