Ziua Națională a Meseriilor a fost marcată în județul Covasna, prin zeci de activități interesante.

Prin Legea nr. 66/2019, s-a instituit ziua de 11 martie ca „Ziua Națională a Meseriilor“. Ea este  celebrată ca zi de sărbătoare națională, lucrătoare şi constă în evenimente educaționale pentru promovarea învățământului profesional și tehnic, precum și a meseriilor.

Conform actului normativ, Ministerul Educaţiei, inspectoratele şcolare, instituţiile de învăţământ, precum şi Parlamentul, Preşedinţia, Guvernul, autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale organizează, cu ocazia acestei zile, evenimente educaţionale pentru promovarea învăţământului profesional şi tehnic, precum şi a meseriilor.

Inspectorul pentru Învățământ Profesional și Tehnic, din cadrul IȘJ Covasna, ing. Marius Popescu, a precizat că legea mai prevede că în perioada de 30 de zile calendaristice anterioare Zilei Naționale a Meseriilor, Ministerul Educației, inspectoratele școlare și instituțiile de învățământ trebuie să organizeze, în parteneriat cu operatorii economici interesați, campanii de comunicare publică pentru promovarea învățământului profesional și tehnic, precum și a meseriilor.

Potrivit inspectorului Marius Popescu, această campanie, ce s-a desfășurat în cadrul celor 8 licee tehnologice din județ, în organizarea comună cu operatorii economici parteneri ai școlilor, s-a încheiat în data de 11 martie 2022, de Ziua Națională a Meseriilor, având drept scop prezentarea celor mai relevante meserii în care se pot forma absolvenții de clasa a VIII-a, dar și avantajele pe care le oferă învățământul profesional și profesional dual.

Pregătirile pentru eveniment au început cu timp în urmă. Calendarul pregătit de IȘJ Covasna și de unitățile de învățământ, împreună cu partenerii acestora, a fost amplu, cuprinzând manifestări specifice derulate la nivelul școlilor, încă din luna februarie, și finalizate ieri, 11 martie.

Spre exemplu, în orașul- stațiune Covasna, cu ocazia Zilei Naționale a Meseriilor, elevilor din clasele a VIII-a de la școlile gimnaziale din zona Covasna  li s-a prezentat oferta educațională a Liceului „Kőrösi Csoma Sándor”, care cuprinde atât învățământ profesional, cât și învățământ liceal tehnologic. Aceștia au avut posibilitatea să viziteze atelierele școlii și să cunoască o parte din agenții economici, posibili viitori angajatori. Tot cu prilejul celebrării Zilei Naționale a Meseriilor, elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Zăbala au vizitat două hoteluri din orașul Covasna, Hotelul TTS și Hotelul Dacia. Reprezentanții celor două unități economice au dat dovadă de deschidere față de ceea ce înseamnă pregătirea profesională a noii generații, a transmis prof. Crenguța Gal, cadru didactic al ambelor școli menționate.

„Elevii claselor a VIII-a au avut, de asemenea, posibilitatea să afle informații despre diferitele specializări de la elevii mai mari, care și-au împărtășit cu ei experiențele dobândite până acum. Primirea exemplară de care au avut parte viitorii absolvenți de gimnaziu la cele două unități hoteliere le-a trezit interesul pentru urmarea unei specializări în domeniul turismului, ramură economică foarte importantă în Covasna. Elevii au fost însoțiți de mine și de prof. Földes Andrea”, a transmis prof. Crenguța Gal.

Peste 40 de activități derulate la nivelul județului

La nivelul județului Covasna, calendarul propus cu ocazia Zilei Naționale a Meseriilor a fost unul bogat, însumând 44 de activități, la cele opt licee tehnologice. Calendarul poate fi consultat accesând https://isj.educv.ro/sites/default/files/Calendar%20ZNM_2022.pdf.

„Printre activitățile propuse de unitățile de învățământ amintim: webinarii dedicate noilor meserii generate de tehnologie, ateliere de lucru pe diferite meserii specifice calificărilor profesionale din oferta educațională, expoziție de fotografii cu produsele realizate în cadrul atelierelor (bucătar, ospătar, confecții, estetica și igiena corpului omenesc, sudor, mecanic auto, confecții textile etc), expunere de machete, activități practice, ziua porților deschise, expoziție de materiale didactice, întâlniri cu operatori economici, învățarea prin experiență, dezbatere despre abilități personale, aspirații și planuri pentru o profesie viitoare, discuții cu absolvenți.” – a transmis inspectorul pentru Învățământ Profesional și Tehnic, din cadrul IȘJ Covasna, ing. Marius Popescu.

Târg al ofertelor educaționale, în luna mai

Acesta a menționat că Inspectoratul Școlar Județean Covasna desfășoară în mod constant acțiuni de orientare școlară și profesională a elevilor, printre care și Târgul Ofertelor Educaționale, ce va fi organizat în perioada 16-27 mai 2022, în cadrul căruia unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul dual și/învățământul profesional de stat cu implicarea operatorilor economici parteneri, vor prezenta particularitățile și finalitățile fiecărei calificări profesionale.

 

Ana Ciorici COSTACHE

sursa foto brutar: .https://unsplash.com/photos/h3tP-D2eABI

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail