Cei 95 de ani de existență a Corpului Experților Contabil și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) au fost sărbătoriți, ieri, de membrii CECCAR Covasna, cu ocazia celei de a XII-a ediții a Zilei Naționale a Contabilului Român care are loc în fiecare an în mod unitar în toată țara, în data  de 21 septembrie.

ceccar-8În deschiderea  acestui eveniment deosebit din viața profesiei contabile, președintele CECCAR Covasna, Benko Pal, a dat citire mesajelor transmise participanților de președintele Consiliului Superior al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, Robert Aurelian Șova, și de directorul general executiv al CECCAR, Florin Dobre.

Mesaje de felicitare  au fost transmise și de invitații prezenți la acest eveniment, și anume: Vajda Lajos-președintele ASIMCOV, Ambrus Attila-șef al Administrației Județene a Finanțelor Publice Covasna, Ordog Lajos- director executiv al ITM Covasna și Karacsony Zolt, directorul Junior Bussiness Club Sf. Gheorghe

Istoric CEECAR

Președintele CECCAR Covasna, Benko Pal, a punctat momentele definitorii și cele mai importante privind crearea CECCAR.

 În iulie 1921, prin promulgarea Legii de organizare a Corpului,  se deschidea drumul spre accesul la profesie, iar la 22 octombrie 1921 apare, în Monitorul Oficial, Regulamentul pentru aplicarea Legii de organizare a Corpului.

În anul 1926, Corpul avea constituite 56 de secțiuni (filiale) și era alcătuit din 6.565 de contabili.

După instaurarea regimului comunist . . , libera iniţiativă este înlocuită de economia dirijată, lucru care se răsfrânge, inevitabil, şi asupra profesiei contabile.

În anul 1947 s-a înfiinţat Consiliul permanent al normării contabilităţii, iar Ministerul Finanţelor va coordona de acum înainte întreaga metodologie a normării contabile.

Peste numai patru ani, Marea Adunare Naţională  emite Decretul nr. 40 din 10 martie 1951, prin care se desfiinţează Corpul Contabililor Autorizaţi şi Experţilor Contabili.

Astfel se încheie prima parte a unei aventuri care a durat exact 30 de ani.

Ca o consecință a schimbării de regim social-politic din decembrie 1989, s-au creat condițiile care au dus la renașterea Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România.

Prima Adunare Generală a Corpului a avut loc la 9 mai 1992. Cu acest prilej, s-a hotărât să se reorganizeze Corpul ca persoană juridică proprie și cu un statut adaptat la proiectul de lege depus la Parlament conform art. 41 din Legea contabilității nr. 82/1991.

La 22 mai 1993 a avut loc prima Conferință Națională a CECCAR, desfășurată la București, în Aula Magna a Academiei de Studii Economice (ASE). Au fost prezenți 80 de delegați ai celor 35 de filiale județene

A fost ales primul Birou Permanent al CECCAR, format din:

  • Marin Toma – președinte;
  • Mihai Ristea – vicepreședinte;
  • Niculae Feleagă – vicepreședinte;
  • Mircea Cristea – vicepreședinte.

Cu acest prilej, s-au trasat două mari obiective principale ale CECCAR, și anume:

  • Promovarea profesiilor de expert contabil și de contabil autorizat în România, ca profesii libere în sprijinul agenților economici în conformitate cu doctrina
  • și standardele internaționale;

ceccar-3În perioada 20-21 octombrie 1994, s-a tinut al X-lea ( primul dupa anul 1989)  Congres al Profesiei Contabile din România, desfășurat în condițiile în care se adoptau și aplicau măsuri radicale de reformă, a avut ca deviză locul și rolul contabililor români.  Iar  în septembrie  2016 se va tine al XXI-lea Congres.

1995 este anul când a apărut Legea nr. 42 pentru aprobarea OG nr. 65/1994 privind organizarea activității de expertiză contabilă și a contabililor autorizați. Pe această bază s-a organizat prima sesiune de examene pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat.

Intrarea în vigoare a Legii nr. 42/1995 și desfășurarea Conferinței Naționale a CECCAR în luna octombrie 1995 au marcat, oficial, începutul exercitării profesiei libere și independente de expert contabil și de contabil autorizat,

Din toamna anului 1995 au început tatonările pentru admiterea CECCAR în Federația Experților Contabili Europeni (FEE), ca organism specializat pe plan european, și în Federația Internațională a Contabililor (IFAC).

Prin toate aceste momente s-a realizat treptat o integrare organică a CECCAR atât în organismele europene, cât și în cele mondiale ale profesiei contabile.

Procesul de reforma a profesiei contabile şi-a concretizat scopul începând cu anul 1996, cand CECCAR a fost recunoscut pe plan internaţional şi european, devenind membru al Federaţiei Internaţionale a Contabililor – IFAC – şi al Federaţiei Europene a Contabililor – FEE.

 

Plachete aniversare și diplome de merit acordate „celor mai buni”

CEECAR Covasna are în prezent 465 de membri dintre care un număr de 248 sunt experți contabili, 76 sunt societăți de contabilitate iar 73 sunt membri inactivi.

Iar pentru a le recunoaște meritele în desfășurarea activității pe parcursul anului 2015, cu ocazia aniversării a 95 de ani de existență a CECCAR și a  celei de a XII-a ediții a Zilei Naționale a Contabilului Român, CECCAR Covasna  a acordat diplome pentru cele mai bune societăți profesionale din județ precum și 10 diplome de merit membrilor persoane fizice cât și plachete aniversare membrilor care au avut o contribuție deosebită în dezvoltarea profesiei pe plan local.

Plachetele aniversare au fost înmânate domnului Debreczeni Janos, fost președinte CECCAR Covasna în perioada 2002-2011 și doamnei Tanko Piroska, director filială, în timp ce dipomele de merit au ajuns la: Bodosi Maria, Ardeleanu Angela, Bojin Adrian, Peterfi Eniko, Cseh Maria, Dascăl Marta, Sarosi Balint Levente, Mureșan Margareta, Roman Elena și Dușa Edit.

Maria Crețu-Graur

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail