La Sfântu Gheorghe, mai mulți voluntari de la Crucea Roșie, filiala județeană Covasna, au derulat marți, 6 decembrie, activități de conștientizare cu privire la pericolele la care se pot expune tinerii, și, totodată, la gravitatea acestei boli.
. . crucea-rosie-1Un studiu alarmant arată faptul că începând cu anul 2007, la nivel mondial, aproximativ 33,2 milioane de oameni au fost depistați ca fiind purtători ai virusului HIV, aceasta fiind una dintre cele mai distructive epidemii din istorie. Pentru al treilea an, voluntarii Crucea Roșie, filiala Covasna, au organizat marți, la Sfântu Gheorghe, acțiuni de conștientizare a populației.
„Conceptul acțiunii a fost sensibilizarea locuitorilor în legătură cu aceste boli, și într-un fel, comemorarea celor care au decedat din cauza HIV/SIDA. Am împărțit 200 de prezervative și 200 de pliante care conțineau informații interesante cu privire la acest virus. Ceea ce am observat noi legat de comportamentul tinerilor este că aceștia nu au privit cu seriozitate tema pe care le-am prezentat-o în centrul orașului. Oamenii deja știu că 1 decembrie este Ziua mondială de combatere a virusului HIV, însă nu am dorit să organizăm acțiunea chiar pe data de întâi. (…) A fost o activitate interesantă, iar noi vrem ca anul viitor să organizăm puțin altfel activitatea aceasta, încercăm să primim acordul școlilor, astfel încât atunci când elevii pleacă sper casă să putem vorbi cu ei, la poartă. Este mult mai simplu, și așa am putea atinge un număr mult mai mare de tineri la nivelul orașului Sfântu Gheorghe. (…) România este cea mai infectată țară din Europa.” – a declarat coordonatorul volunatrilor Crucea Roșie, filiala Covasna, Opra Zsófia-Szende.
Potrivit unopa.ro, site-ul Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Virusul Imunodeficienței Umane (HIV) este un virus care afectează celulele albe ale sângelui, care protejează organismul împotriva infecțiilor. Celulele infectate devin astfel producătoare ale virusului, și după o perioadă mor. Virusurile nou produse circulă în sânge, căutând noi celule pe care să le infecteze, numărul de celule albe din organism scăzând treptat, și împreună cu acestea și imunitatea. După o perioadă, organismul pierde capacitatea de rezistență chiar și în fața celor mai comune boli. SIDA, sau Sindromul Imunodeficienței Dobândite, apare atunci când numărul de limfocite scade, imunitatea este grav afectată, organismul nu se mai poate apăra împotriva altor virusuri și bacterii, astfel încât infecția cu HIV se agravează. SIDA poate să apară chiar la mai mult de zece ani de la infectarea cu virusul HIV. De asemenea, după instalarea sindromului, o persoană poate supraviețui mai mulți ani, dacă tratamentul pe care îl urmează este adecvat.
„Infecția a apărut în anii 1980 în San Francisco, iar în prezent, la nivel mondial, aproximativ 42 de milioane de oameni sunt infectați cu HIV. Infecția HIV este cea mai răspândită în Asia și Africa de Sud, în unele zone între 50 și 80% din populație fiind afectată. SIDA reprezintă stadiul avansat al infecției HIV, care se răspândește cel mai frecvent prin transmitere sexuală, sânge, sau de la mamă la făt. Perioda de incubație poate fi între 2 și 8 ani. Prezervativul este singura metodă de barieră care poate oferi protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Marja de siguranță a testului SIDA este de 96%. Persoanelor care aparțin unor grupuri de risc li se recomandă screening regulat.”, se arată în pliantele pe care voluntarii Crucea Roșie le-au împărțit tinerilor din municipiu, în cadrul acțiunii de marți.
În prezent, nu există un antidot împotriva HIV și a SIDA, dar există tratamente care îmbunătățesc calitatea vieții și prelungesc speranța de viață a persoanelor seropozitive. Tratamentul destinat pacienților infectați cu HIV constă în antiretrovirale (ARV), denumirea venind de la tipologia virusului, care este un retrovirus.
Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail