Cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului care va fi  marcată joi,  27 martie, actorii din Sfântu Gheorghe de la teatrele  Andrei Mureşanu”, Tamasi  Aron”, teatrul de Păpuşi Cimborák” şi Studio M, împreună cu Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, vor oferi un program variat şi colorat celor care iubesc, sunt interesaţi, sau nu au trecut niciodată pragul unui teatru, cu scopul de a atrage atenţia asupra importanţei artei teatrale şi a culturii.

Aşadar, joi,  începând cu ora 10:00, actorii Teatrulu „Andrei Mureşanu” împreună cu cei ai Teatrului „Tamasi Aron” vor merge prin şcoli pentru a transmite mesajul Institutului Internaţional de Teatru. Tot de la ora 10:00, timp de o oră, Teatrul de Păpuşi „Cimborák” va ţine porţile deschise la Sala Studio, pentru oricine este interesat de această formă de artă care oferă viaţă unor păpuşil. Cei prezenţi pot atinge şi chiar încerca să anime păpuşile folosite în specatcole, sub îndrumarea maeştrilor păpuşari.

Între 11:00 şi 12:00, pe scena Teatrului Andrei Mureşanu”, în sala Arta se va juca piesa pentru copii, DaBaDa şi NuBaNu”, iar de la 14:00 elevii Liceului de Arte, „Plugor Sándor” vor realiza un atelier de picturi faciale, urmând ca de la 15:30, până la 16:30, toată lumea să ia parte la parada pe biciclete, îmbrăcaţi în diferite costume. Oricine doreşte să evadeze din cotidian, se poate ascunde în spatele unei măşti şi poate  porni pe bicicletă, alături de actorii teatrelor.

De la ora 17:00, la sala Studio va avea loc  spectacolul trupei de Teatru de Păpuşi destinat adolescenţilor, intitulat „Cu cine seamănă acest copil?”, urmând ca de la ora 19:00 să poată fi urmărit specatcolul Avarul”, o producţie a Teatrului Tamas Aron”, în sala mare a teatrului.

Tot de la ora 19:00, în Sala Arta a Teatrului Andrei Mureşanu” va putea fi urmărită o nouă premieră în cadrul proiectului Despre România numai de bine” iniţiată de regizorul Ana Mărgineanu şi dramaturgul Ştefan Peca, intitulată Sfântul din Sfântu Gheorghe”.

 

De la ora 21:30, Studio M va ţine un specatcol intitulat Kecsevecse”, urmat de concertul Trupei Testosteron, de la ora 22:00 în foaierul teatrului, iar în încheierea serii, de la ora 22:15, Teatrul de Păpuşi va pune în scenă spectacolul „Încoronarea Regelui Matei”.

Astăzi, avanpremieră

Pentru cei nerabdători să vadă spectacolul inedit care vorbeşte exclusiv despre viaţa localnicilor, actorii pun în scenă spectacolul în avanpremieră astăzi, de la ora 19:00, la Sala Arta. Specatcolul durează 2 ore şi 20 de minute, cu o pauză, iar preţul unui bilet este de 15 lei pentru avanpremieră şi 20 de lei pentru premiera spectacolului, din data de 27 martie.

Spectacolul, producţie românească, are ca şi colaboratori doi actori maghiari, care vor da savoare spectacolului prin inserarea unor scene în limba maghiară, traduse direct”. Iniţiatorii proiectului au dat asigurări că Dacă nu vorbeşti bine limba română va fi greu să înţelegi textul, dar dacă nu vorbeşti deloc limba maghiară, înţelegi perfect.”

Potrivit Agerpres, piesa este inspirată din realitatea municipiului Sfântu Gheorghe şi surprinde atmosfera, poveşti şi oameni ai locului. „Nu este un teatru documentar, ci un produs ficţional inspirat din realitatea acestui oraş (…) Noi nu facem fotografii, ci mai degrabă crochiuri. Piesa se bazează pe impresiile noastre, pe ceea ce ne-a inspirat nouă acest oraş, a declarat regizoarea Ana Mărgineanu.
Dramaturgul Ştefan Peca a menţionat că a descoperit oraşul Sfântu Gheorghe atât direct, cât şi prin intermediul interviurilor pe care le-a realizat cu localnicii.
„Am descoperit un Sfântu Gheorghe plin de evenimente culturale, un oraş plin de istorie, care iubeşte teatrul, muzica, fotografia, artele plastice, debate-ul, pe care locuitorii săi îl consideră unul dintre cele mai sigure oraşe din ţară, perfect să-ţi creşti copiii, extrem de aproape de natură, cu un aer fără urme de poluare, la 30 de minute de Braşov. Un oraş în care în urma interviurilor (…) ni s-a răspuns, aproape unanim, să nu ignorăm convieţuirea dintre etnii, care nu este aşa cum ne spun politicienii la televizor. Un oraş în care în ciuda dificultăţilor economice, încă se consumă – cu generozitate – cultură. Aşadar, generozitatea a devenit tema principală în scrierea acestui text despre acest oraş, a punctat Ştefan Peca.

Nouă nu ne rămâne decât să vă urăm VIZIONARE PLĂCUTĂ!

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail