Ziua Mondială a Teatrului a fost sărbătorită, pentru prima dată, și  în orașul Covasna. Luni seara covăsnenii  s-au bucurat, din plin, la teatru, iar piesa  „Fii cuminte,Cristofor!” a ocupat , imediat, un loc binemeritat  în universul nostru spiritual.

Fiind un spectacol de excepție, din toate punctele de vedere, el și-a atins scopul, și anume: replica, mimica și gestica celor patru actori dedicați si deosebit de talentați au transmis semnificațiile spectacolului de text, dar și de idei; valori estetice autentice s-au transferat în viața noastră socială; morala a triumfat; comedia a oferit (fără vulgarități) două ore de relaxare și bună dispoziție; publicul a participat la spectacol, fiind evidentă acea formă de comunicare artistică între actori și spectatori; publicul s-a familiarizat cu dramaturgul Aurel Baranga; unii l-au redescoperit iar alții, mai tineri, l-au cunoscut ca un regizor actual prin caracterul comunicativ și familiar al piesei; sala, cu o capacitate de doar 260 de locuri, a găzduit, primitoare, 350 de spectatori; publicul a fost, din nou, mixt, români și maghiari, public care începe să-și recapete suflul colectiv; spectacolul a suferit și o transformare de text optimistă, compozitorul Cristofor Bellea (fermecătorul Silviu Biriș) exprimându-și dorința de a-și construi o vilă cu piscină în Covasna, unde este „liniște și pace”; dublul rol al actriței Crenguța Hariton a fost descoperit de către mulți spectator, doar spre finalul piesei; turiștii stațiunii au început, timid, să-și facă prezența la Centrul Cultural.

Astfel, talentații actori Silviu Biriș și Magda Catone de la Teatrul Național București, respectiv, Crenguța Hariton și Cristian Nicolae de la Teatrul Nottara și-au făcut, definitiv, loc în inima covăsnenilor. S-a râs cu poftă, sincer, natural, iar aplauzele au fost puternice și îndelungate.

Doamnei regizor Diana Lupescu îi transmitem că nu ni s-a părut desuet și ridicol să ascultăm cuvinte, replici și fraze despre căsnicie, tandrețe, încredere, iubire, egoism, obișnuință,  și că am înțeles un lucru important: căsătoria nu e un cadril. Ne revedem, cu toții, actori și spectatori, pe 12 mai.

 

Dr. Nicolae Enea, consilier local, membru în Comisia de cultură a consilierilor

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail