Cu ocazia Zilei Mondiale a Educației, sărbătorită pe data de 5 octombrie, la Sfântu Gheorghe a fost lansată, luni, o expoziție ce cuprinde lucrări realizate de cadre didactice din județul Covasna.

La inițiativa Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna şi în organizarea comună a ISJ Covasna, a Palatului Copiilor și Elevilor Sfântu Gheorghe și a Casei Corpului Didactic „Csutak Vilmos” Covasna, Ziua Mondială a Educației a fost marcată luni, prin deschiderea expoziției intitulate „Creatio Didactica”.

Evenimentul, aflat la prima ediţie, a avut loc la Sala Festivă a Palatului Copiilor din Sfântu Gheorghe şi şi-a propus să prezinte şi să valorifice preocupările artistice, latura artistică a cadrelor didactice. În deschidere, s-au prezentat scurte alocuțiuni, iar Corul Pedagogilor ,,Pitypang” , sub bagheta profesorului Sebestyén Lajos, a susţinut un program muzical.

Ideea organizării expoziţiei s-a conturat în urmă cu aproximativ trei luni şi aparţine ISJ Covasna, a precizat directorul Palatului Copiilor Sfântu Gheorghe, Kerekes Jenő.

„Importanța acestui eveniment constă în faptul că și cu acest prilej, prin lucrările expuse, transmitem ceva copiilor, educăm copiii și arătăm că profesorul nu este numai un cadru didactic, ci un om cu suflet, care are și alte pasiuni (…). Pe lângă faptul că educăm copiii, credem că și sufletele lor trebuie hrănite cu talentul acestor cadre didactice”, a declarat directorul Palatului Copiilor, Kerekes Jenő.

Lucrări de pictură, grafică, lucrări din ceramică, din pâslă, sculpturi, colaje, broderii, bijuterii, cărţi – sunt câteva dintre obiectele expuse. Acestea sunt realizate şi semnate de 31 de dascăli din judeţ, a precizat directorul Casei Corpului Didactic (CCD) Covasna – „Csutak Vilmos”, prof. Botos Erika.

„Din 1994, Ziua de 5 octombrie este declarată Zi Internaţională a Educaţiei, însă fiind o sărbătoare relativ nouă, cu greu reuşim să ne pliem pe această zi, deoarece este şi foarte aproape de începutul anului şcolar şi de aceea este foarte greu să organizezi un eveniment prin care să mobilizezi mulţi oameni. Noi, la CCD Covasna, ne gândim de mult timp să organizăm ceva cu această ocazie şi să aducem laolaltă cadrele didactice, însă nu ne-a venit ideea cea bună. Anul acesta, însă, s-a născut ideea unei expoziţii cu lucrările cadrelor didactice care creează şi de aceea aceasta se şi numeşte „Creatio Didactica” (…). 31 de cadre didactice din judeţ şi-au expus lucrările (…). Pe lângă învăţători şi educatoare, majoritatea profesorilor care au expus sunt de matematică, fizică, chimie ”, a declarat directorul CCD Covasna, prof. Botos Erika.

 „Știm că sunt foarte mulți dascăli care, dincolo de catedră, au și un hobby, dar, din câte se observă și la această expoziție, nu este vorba doar de un hobby, ci de talent, despre care foarte puțini știu. Chiar și eu am fost surprins de multitudinea lucrărilor expuse de colegii noștri și sunt convins de faptul că dacă vom mai organiza astfel de expoziții, vor fi și mai multe lucrări (…), şi cred că este bine ca din când în când, lumea să vadă cât de creative sunt cadrele didactice. Cred că și elevii ar trebui să vadă această expoziție, pentru că astfel oferim și un bun exemplu pentru elevii noștri; putem arăta că dincolo de a folosi tableta, copiii pot face și alte lucruri, mult mai folositoare în timpul lor liber, astfel încât să își dezvolte simțul estetic (…). ”, a declarat inspectorul şcolar general al ISJ Covasna, prof. Kiss Imre, care a mărturisit că, în timpul liber, îi plăcea să se dedice artei.

„Și mie mi-a plăcut ca în timpul meu liber, când puteam cât de cât să îmi organizez eu timpul liber (…), mi-a plăcut să sculptez în lemn, să realizez lucrări de grafică sau pictură (…).Sigur că m-aș dedica și mai mult acestei activități, însă timpul nu îmi permite (…)”, a spus inspectorul şcolar general. Printre lucrările prezentate la expoziţie pot fi văzute şi câteva sub semnătura dânsului: o pictură, o lucrare în ceramică şi o sculptură în lemn.

Expoziţia va fi deschisă săptămâna aceasta, iar organizatorii îşi doresc ca acest eveniment să se desfăşoare şi în anii următori.

. .

***

În urmă cu 21 de ani, în 1994, ziua de 5 octombrie a fost desemnată Ziua Mondială a Educaţiei pentru a marca semnarea, în 1966, a recomandării făcute de UNESCO şi Organizaţia Internaţională a Muncii privind condiţiile de muncă ale personalului didactic.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail