Cu prilejul sărbătoririi a 174 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, Inspectoratul de Jandarmi Județean (I.J.J.) Covasna a ales să celebreze acest moment aniversar în mijlocul comunității covăsnene.

Pentru această ocazie, jandarmii covăsneni au pregătit o serie de activități care se vor desfășura sâmbătă, 6 aprilie a.c., între orele 12.00-16.00, în Parcul Elisabeta din Sfântu Gheorghe.

Cei care vor alege să fie prezenți la această sărbătoare, vor putea vedea  tehnica și autospecialele folosite în misiuni, exercițiul demonstrativ pregătit de jandarmii de la Grupa Antiteroristă precum și  exercițiul demonstrativ cu câinele de serviciu. Participanții care iubesc adrenalina se vor putea bucura de aventuri pe tiroliană și plimbări cu ATV-ul.

Totodată, cu acest prilej, va avea loc și prezentarea ofertei educaționale a școlilor militare de subofițeri jandarmi.

***

Potrivit Agerpres, Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, dată la care, în anul 1850, domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), a aprobat hotărârea Divanului Obştesc, semnând actul de înfiinţare a jandarmeriei: „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”, potrivit site-ului oficial al Jandarmeriei Române, www.jandarmeriaromana.ro.

Legiuirea promulgată de Ghica a stat la baza tuturor legilor care au urmat, principiile sale rămânând valabile în întreaga istorie a Jandarmeriei Române. Potrivit documentului, Regimentul de jandarmi din Moldova se împărţea în două subdiviziuni, fiecare având în zona de responsabilitate câte şase ţinuturi (judeţe). Fiecărui ţinut îi era repartizată câte o companie de jandarmi, la care se adăuga câte o companie la Isprăvnicia Iaşului şi la Poliţia Capitalei (Iaşi). Rezulta, astfel, un total de 14 companii de jandarmi, cu un efectiv total de 1.433 de jandarmi călări şi pedeştri.

Necesitatea elaborării unei legi de organizare a Jandarmeriei în întreaga ţară a dus la promulgarea Legii pentru organizarea Jandarmeriei rurale, prin Decretul Regal nr. 2919 din 30 august 1893, urmată de Regulamentul de aplicare a Legii Jandarmeriei rurale din 1 septembrie 1893.

În prezent activitatea Jandarmeriei Române este reglementată de Legea nr. 550 din 29 noiembrie 2004 care stabileşte statutul, atribuţiile şi competenţele instituţiei, organizarea şi conducerea, drepturile şi obligaţiile personalului instituţiei. Potrivit legii, „Jandarmeria Română este instituţia specializată a statului, cu statut militar, componentă a Ministerului Administraţiei şi Internelor, care exercită, în condiţiile legii, atribuţiile ce îi revin cu privire la apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, la prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum şi la protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism”.

Maria Crețu-Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail