După cum se cunoaște, data de 8 Martie este sinonimă cu Ziua Internațională a Femeii. Putem vorbi și în  acest caz de o tradiție (apropo de titlul consacrat al rubricii noastre), deși sărbătoarea închinată reprezentantelor sexului frumos are o vechime „doar”  un secol, nu ca alte datini populare cinstite la începutul celui mai frumos sezon al anului.

     Trebuie ştiut că în multe ţări data de azi este considerată şi prima zi a Primăverii, fiind simbolizată de o lalea.

 

File de istorie

 

Sărbătorirea Zilei  Internaționale a Femeii  are, așadar, o vechime…„oficială” de peste  un secol. Deşi, unii  comentatori afirmă că, de fapt, primele manifestări omagiale ar fi început mai devreme cu trei sute de ani, când în Anglia se sărbătorea „Duminica Maternităţii”. Venind spre zilele noastre şi având consemnate fapte sigure, să spunem  că  au contat în adoptarea unei asemenea Zile speciale manifestaţiile de protest ale militantelor socialiste din mai multe state de pe bătrânul continent.  Inclusiv marea grevă  a muncitoarelor din Sankt Petersburg, care au ieşit în stradă pentru a-şi apara  salariile şi a cere dreptul la vot. Cea mai cunoscută  activistă în materie a fost propagandista germană Klara Zetkin.

Putem considera însă  anul 1911  ca un reper în alegerea unei Zile a Femeii. Era un omagiu adus numeroaselor protestatare ieşite la demonstraţii  încă din primăvara  Anului  revoluţionar 1848, când suveranul Prusiei a  fost nevoit să promită o serie de reforme democratice.

 

Recunoaștere planetară

 

Însă abia în anul 1975 Organizaţia Naţiunilor Unite avea să proclame „Anul Internaţional al Femeilor”, iar ulterior „Deceniul privind condiţia Femeii”. Finalmente,  în  1977 Adunarea Generală a ONU a fixat data de 8 Martie drept Ziua Internaţională a Femeii. În prezent evenimentul este sărbătorit în mod oficial în Afganistan, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Burkina Faso, Cambogia, China, Cuba, Georgia, Guinea-Bissau, Eritrea, Federația Rusă, Kazahstan, Kîrgîzstan, Laos, Madagascar, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Tajikistan, Turmkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam, Zambia.

În anumite ţări, Ziua Internaţională a Femeii coincide cu Ziua Mamei.

 

Laleaua, floareasimbol
          

După cum arătam la început, laleaua este considerată simbolul Zilei Femeii. De ce? Fiindcă  este o floare elegantă, gingaşă,  semnificând  Iubirea. Are  o varietate mare de culori, de la cele tradiţionale roşii, roz, galbene, purpurii, până la cele mai sofisticate, ca albastre, albe sau mov. Lalele albe mai ales transmit felurite mesaje emoţionale  atât în Orient cât şi în Occident, fiind de-a lungul secolelor un subtil mijloc de a comunica fără…vorbe  sentimente persoanelor dragi.  Ele reprezintă trăinicia sentimentelor, în ciuda  fragilităţii lor. Având însă o frumuseţe trecătoare, aceste flori ne duc cu gândul, eventual, şi la autoamăgire şi ignorarea realităţii.

Aşadar, dragostea  sinceră, preţuirea reprezentantelor sexului frumos pot fi elegant simbolizate de un buchet de lalele oferit (şi) de 8 Martie.

Poveştile Orientului sunt pline de trimiteri la delicata lalea – imaginea  suavă  a iubirii. Din celebrul basm „O mie şi una de nopţi”  afăm că  sultanul îşi alegea în fiecare noapte câte o cadână din harem punându-i la picioare  o lalea roşie.

Iar o legendă persană şi  mai veche ne spune  că  petalele purpurii ale  gingaşei flori  ar fi provenit de la picăturile de sânge ale unui sărman îndrăgostit, ce fusese torturat deoarece iubea fiica unui nobil.

 

Obiceiuri  populare

 

Printre cele mai cunoscute tradiții de 8 Martie, la loc de cinste se afla obiceiul ca  bărbații să-și exprime prețuirea, dragostea și respectul pentru femeile din viața lor oferindu-le flori și cadouri. În Romania, doamnele și domnișoarele primesc de 8 Martie nu doar lalele – potrivit tradiției internaționale – ci alte flori de primavară, cum sunt ghioceii, zambilele, narcisele, lăcrămioarele.

Mâine, pe 9 martie, se încheie ciclul ritualic denumit „Zilele  Babei Dochia”, perioadă ce a alternat între zile frumoase şi urâte, în funcţie de …cojoacele din legendă aruncate unul după altul de cotoroanţă în drumul său cu turma spre vârful muntelui.

Începând  din 9 martie  se intră, conform calendarului popular,  în aşa-numitele „Zile ale Moşilor”.  O perioadă cu temperaturi în creştere, mărindu-se treptat şi durată zilelor până la Echinocţiul de Primăvară, când se consideră şi din punct de vedere astronomic că a sosit cel mai frumos anotimp.

De 8 Martie  femeia aflându-se în centrul atenţiei, bărbaţii  îşi exprimă dragostea,  afecţiunea şi respectul pentru mame, soţii, fiice, aprecierea faţă de colege, oferindu-le flori, cadouri şi felicitându-le. Este ziua în care se sărbătoreşte de la un capăt la altul al lumii Femeia – simbol al vieţii, al iubirii, purităţii şi al frumuseţii spirituale.

 

Descântece pentru alungarea iernii

 

Miting în secolul trecut al femeilor pentru drepturi sociale

Miting în secolul trecut al femeilor pentru drepturi sociale

Pe vremuri, în speranţa că primăvara va veni mai repede,  în această perioadă se practicau  diferite ritualuri de alungare a iernii. De pildă, în unele sate românești din Covasna încă se mai întâlneşte datina lovirii pământului cu maiul ca să apară căldura, să plece zilele friguroase, rostindu-se în acest scop anumite descântece.

Unii agricultori obişnuiau să-şi etaleze ca semn al hărnicei plugul în bătătură, care mai întâi trebuia verificat şi trecut prin foc de către fierarul localităţii. Era momentul ce indica sosirea timpului pentru muncile câmpului şi celelalte activităţi specifice din gospodărie.

 

Felicitări și urări de bine

 

…La moment aniversar să le urăm distinselor sărbătorite felicitări și urări de bine, zile însorite, dragoste și respectul cuvenit. La Mulți Ani!

                                                                                                         Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail