la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni
În acest an comunitatea muzeală de pretutindeni marchează 35 de ani de la lansarea Zilei Internaţionale a Muzeelor – 18 mai. Scopul acestei zile este de a promova rolul muzeelor într-o societate aflată în continuă schimbare.
Tema anului 2012, în jurul căreia sunt axate toate activităţile din muzeele din întreaga lume este: Muzeele într-o lume în schimbare. Noi provocări, o nouă inspiraţie. ICOM (International Council of Museums – Consiliul Internaţional al Muzeelor) spunea că „Astăzi lumea se schimbă într-un ritm tot mai rapid. Noile tehnologii generează idei noi, gigabiţi de informaţii, noutăţi de o instabilitate în continuă creştere, toate acestea fiind livrate prin intermediul social media. Muzeele moderne trebuie să concureze cu acest furios ritm al mediului înconjurător pentru a se putea face auzite.”
Pentru a întâmpina aceste realităţi înconjurătoare Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni a deschis, în data de 18 mai 2011, noile sale expoziţii, care au îmbinat armonios caracteristicile noilor tehnologii cu informaţia ştiinţifică rezultată în urma cercetărilor din diverse domenii.
Vineri, 18 mai 2012, vă aşteptăm să vizitaţi gratuit expoziţiile noastre şi să ne spuneţi părerea dumneavoastră:
Aşezarea preistorică Păuleni Ciuc Dâmbul Cetăţii – sediul central, Sf. Gheorghe
Prima Şcoală Românească din Sfântu Gheorghe
Casa memorială Romulus Cioflec din Araci
Sâmbătă, 19 mai 2012 sărbătoarea continuă, imediat după Parada Cârnaţilor! Pentru prima dată în calitate de membri ai RNMR (Reţeaua Naţională a Muzeelor din România) şi pentru a 5-a oară în oraşul Sfântu Gheorghe găzduim Noaptea Muzeelor. Începând cu orele 17:00 vă aşteptăm în curtea muzeului cu muzică pe toate gusturile: muzică populară din Ardeal şi din împrejurimi, în limbile română şi maghiară, muzică irlandeză, pop, blues, surprize de tot felul şi multă, multă voie bună. Invitaţii noştri din acest an: Formaţia Mioriţa (Întorsura Buzăului), Feri Ségercz şi prietenii săi, Elena Stoica Band (Bucureşti), Youvenis (Întorsura Buzăului), Alexandra Cîrlănescu, Remus Vlăduceanu şi Selfish Murphy (Sfântu Gheorghe). Ora chitarelor este dedicată tuturor celor care doresc să ne cânte o melodie. Luaţi-vă cu voi instrumentele sau doar curajul şi veniţi să cântaţi alături de noi!
Dacă programul din curte se va încheia în jurul orelor 23:00, asta nu înseamnă că închidem muzeele, dimpotrivă. Vă aşteptăm să vizitaţi expoziţia „Aşezarea preistorică Păuleni Ciuc Dâmbul Cetăţii” care va fi deschisă până la ora 02:00 am, şi punctele muzeale Prima Şcoală Românească din Sfântu Gheorghe şi Casa Memorială Romulus Cioflec din Araci, care vor putea fi vizitate până la orele 24:00, la cerere, pe bază de programare, la nr. de telefon 0267 – 314139, respectiv 0735561675.
Pentru detalii despre invitaţii noştri şi alte informaţii vă rugăm vizitaţi pagina de internet www.mncr.ro sau pagina de Facebook a muzeului.
Partenerii noştri în organizarea evenimentului sunt Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, Asociaţia Cultural-Ştiinţifică „Carpaţii Răsăriteni” din Sf. Gheorghe şi CPECA Covasna.
Parteneri media: Observatorul de Covasna, Mesagerul de Covasna, www.intorsura.ro.
Vă aşteptăm cu drag!
Dacă nu sunteţi în apropierea noastră vă recomandăm să vizitaţi alte muzee din ţară care sărbătoresc Noaptea Muzeelor la acest sfârşit de săptămână, şi care vă aşteaptă cu o ofertă culturală variată. Pentru a afla ce vă oferă puteţi accesa link-ul de mai jos:
Andrea Deák – Şef-secţie
Cristina Felea – Muzeograf PR
NOAPTEA MUZEELOR
19 MAI 2012
PROGRAM
17:00 – 17:50 Formaţia Mioriţa – Întorsura Buzăului
18:00 – 18:40 Feri Ségercz şi prietenii
19:00 – 19:50 Youvenis – Întorsura Buzăului
20:00 – 20:50 Elena Stoica Band – Bucureşti
20:50 – 21:50 Ora chitărilor – Alexandra Cîrlănescu şi Remus Vlăduceanu vor da glas chitarelor. Îi aşteptăm cu drag pe toţi cei ce doresc să cânte live, alături de ei. Aduceţi-vă instrumentele sau doar curajul!
21:50 – Extragerea biletelor de tombolă
22:00 – 23:00 Selfish Murphy – Sfântu Gheorghe
Între orele 09:00 a.m. (19.05) – 02:00 a.m. (20.05) expoziţiile MNCR se pot vizita GRATUIT.